Annonce
Assens

Gæret frugtdrik udsat for karaktermord: Er nu populær hobby

Klaus Ankerstjerne Eriksen fra Magtenbølle Honning og Mjød fik hjælp til årets første brygning af Banecider fra svigerdatteren Mille Englund. Kværnet frugtkød fyldes i mostpressen. Foto: Nils Svalebøg
Cider har været udsat for et karaktermord i Danmark, mener entusiaster. Interessen for gæret æblemost, som man laver den i Frankrig og England, er dog stigende. Hos Magtenbølle Honning & Mjød er brygningen af årets Banecider gået i gang.

Magtenbølle: Har du smagt cider? Ikke den med 0,5 procent alkohol, som du kan købe i discountbutikkerne. Heller ikke Sommersby, Mokaï eller Rekordelig, men ren gæret æblemost, som man har en lang og stolt tradition for at fremstille i Normandiet, Bretagne, England og Irland.

I Magtenbølle er Klaus Ankerstjerne Eriksen fra Magtenbølle Honning & Mjød gået i gang med årets produktion af Banecider. Cider af æbler, som han med stor fryd og forventning plukker langs den nedlagte jernbane mellem Assens og Tommerup.

- Det er forførende spændende. Det kan ikke helt forklares. Men det har noget at gøre med at undres over, hvor spændende et produkt, der kan komme ud af det.

- Det lille grønne æble kan give en lige så god smag som det store røde spiseæble. Paradisæble kan også være godt, fordi det giver lidt bitterhed, siger han.

Flere end Klaus Ankerstjerne Eriksen har ladet sig forføre af den perlende drik. Ciderbrygning vinder frem i Danmark, og rundt omkring skyder fællesskaber op. Eksempelvis festivalen Ciderfesten, som i 2019 blev afholdt for i København for tredje gang, og som har udbredelse af danskproduceret cider som formål. I Istedgade i København ligger nordens største ciderbar, Holm Cider, som har et udvalg af 150 forskellige cidere.

Annonce

Opskrift på æblecider

1. Høst 50 kilo æbler (giver ca. 30 liter cider) og lad dem eftermodne i 2-4 uger.

2. Deinficer alt udstyr, også kværn og mostpresse, grundigt med kogende vand samt 2 gram sulfit og 0,5 gram citronsyre pr. liter skyllevand.

3. Æblerne kværnes og presses.

4. Mosten opsamles i en ren desinficeret spand. Fyld op med most til 5-10 cm. fra spandens kant.

5. Mål sukkerindholdet, som bør være mellem 1045 og 1070 oechslegrader (brug en oechslevægt). Hvis sukkerindholdet skal hæves, tilsættes 12 gram sukker pr. liter most, som skal hæves 5 oechslegrader. Opløs sukkeret i kogende vand først.

6. Ilt mosten ved at omrøre med et piskeris i et par minutter.

7. Tilsæt gær til mosten. Luk spanden med låg og gærrør og stil spanden i et rum, der har den temperatur, som gærproducenten anbefaler på pakken.

8. Efter 8-12 dage stilles cideren i et 12 graders rum.

9. Efter 14 dage omstikkes cideren første gang. Det vil sige, at man hælder cideren i en anden desinficeret spand, uden at der kommer bundfald og gærskum med.

10. I de næste tre måneder foretages en omstikning om måneden.

11. Inden cideren hældes på flasker, kontrolleres temperatur og oechslegrader for sidste gang. Differencen mellem før- og eftermålingen divideres med 7,5, og du har alkoholprocenten.

12. Tilsæt 3-4 gram sukker pr. liter væske, inden cideren kommes på flasker. Til 20 liter cider koges en halv liter vand med 60-80 gram sukker, som tilsættes cideren.

13. Tap cideren på rene, desinficerede flasker. Fyld dem indtil ca. fire cm. fra proppens underkant.

14. Stil flaskerne ved stuetemperatur i en uges tid.

15. Lad flaskerne stå mindst en måned, gerne et halvt år. Cideren bliver bedre, jo længere den lagres.

Kilde: Klaus Ankerstjerne, Magtenbølle Honning & Mjød

Et karaktermord

Sidste år, hvor æblehøsten i Danmark var rekordstor, bryggede Klaus Ankerstjerne Eriksen 150 liter Banecider på flaske og 50 liter i fustage. I år er der ikke nær så mange æbler på træerne, og Klaus Ankerstjerne Eriksen forventer ikke at brygge mere end 100 liter.

Han brygger på helt traditionel vis. Kort beskrevet foregår det sådan, at æblerne presses til most, tilsættes gær, og otte måneder senere kan cideren drikkes. Ret simpelt, men en prøvelse for den utålmodige.

Ciderbrygning er nemt, klimavenligt og sjovt. Et budskab, folk som Klaus Ankerstjerne Eriksen gerne vil ud med.

Kollegiekammeraterne Paw Wöhlk og Kristoffer Pind Levison står bag Ciderrevolution.dk, en iværksættervirksomhed som startede i 2016 og tilbyder ciderbar og cidersmagninger, og som ligesom Ciderfesten har til formål at åbne danskernes øjne for velproduceret cider.

- Man kan diskutere, hvem eller hvad der har været udsat for det største karaktermord i Danmark. Man kan også lade være og bare acceptere, at det er cideren. Nogle bryggerier fandt ud af, at man kunne hælde juice på en flaske, tilsætte vand, koncentrat, alkohol og en masse tilsætningsstoffer og kalde det for cider. Men cider, det vil vi ikke just kalde det, skriver de to iværksættere på Ciderrevolution.dk.

Den voksende interesse for cider kan mærkes hos Danish Outdoor i Tommerup St., som begyndte at sælge udstyr til brygning af cider for fire år siden. Det er hurtigt blevet et vigtigt forretningsområde for virksomheden, fortæller medindehaver Jacob Andersen.

Salget eksploderede

Sidste år eksploderede salget af startsæt til ciderbrygning hos Danish Outdoor.

- Det var det supergodt æbleår. Jeg kan ikke huske, hvor mange pakker cidergær, vi fik solgt, men det var flere hundrede. I år har æblehøsten ikke været så god, men jeg er alligevel overrasket over, hvor meget grej, vi har solgt, fortæller Jacob Andersen.

Interessen har at gøre med, at æbler er en råvare, som mange mennesker har tid rådighed, også i en mængde, som de ikke kan nå at sætte til livs i sæsonen, gætter han.

- Hele selvforsyningsbølgen kører derudaf, og man vil undgå madspild, fortsætter Jacob Andersen.

Danish Outdoor tilbyder kurser i både hjemmebryg af øl og cider. Det næste ciderkursus, som har Klaus Ankerstjerne som underviser, finder sted 18. oktober, og der er stadig plads.

Klaus Ankerstjerne Eriksen har særlige sorter af engelske og franske æblesorter i haven, men han laver cider af æbler, han plukker langs den nedlagte jernbane mellem Assens og Tommerup. Foto: Nils Svalebøg
Æblerne skylles godt før de kværnes. Hygiejnen er vigtig for resultatet. Foto: Nils Svalebøg
Æblemost sættes til gæring og bliver efter cirka otte måneder til cider. Den må gerne gære længere og bliver bedre med alderen, siger Klaus Ankerstjerne Eriksen. Foto: Nils Svalebøg
Mille Englund måler sukkerindhold i mosten. Det er afgørende for at kunne udregne alkoholprocenten senere i processen. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Klaus Ankerstjerne Eriksen og svigerdatter Mille Englund er gået i gang med årets bryg af Banecider. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce