Annonce
Erhverv

Gæld: Færre unge fynboer havner i RKI, men de skylder flere millioner

Mange unge begynder voksenlivet med en pæn opsparing, som de ofte har, fordi de får deres børneopsparing. Det er typiske, når de unge rammer midt 20'erne, at økonomiske problemer begynder at melde sig, og så gælder det om at få taget hånd om dem, inden de løber løbsk. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix.
3822 unge fynboer stod i RKIs register over dårligere betalere ved udgangen af 2019 - tilsammen med en gæld på 109 milioner. Det er færre unge end året før - men det er til gengæld en heftigere gæld, og på det punkt ligner Fyn resten af landet, viser rapport fra Finans Danmark. På landsplan er 46.000 unge samlet noteret for gæld for godt 1,4 milliarder.

Den gode nyhed først: Antallet af unge fynboer, der havner i RKI-registeret, faldt endnu engang i 2019.

3822 unge fra Fyn står i registeret over dårlige betalere, og det er et fald på 44 personer i forhold til året før - da faldt kurven også, ligesom den gjorde året før.

Det er den glædelige udvikling.

Den knap så glædelige er, at gældsbyrden er gået den forkerte vej - at de unge mennesker tilsammen skylder flere millioner væk, end de gjorde året før.

Det viser statistik, som Finans Danmark har lavet for Fyens Stiftstidende.

Hvor vi i flere år har set, at både antallet af skyldnere og gælden er faldet, ser vi noget nyt med stigende gæld i 2019. Vi kan ikke sige hvorfor - om det er en ny trend eller udvikling, eller om det er 2019, der stikker ud af en eller anden grund.

Niels Arne Dam, cheføkonom Finans Danmark

En regning på godt 28.000 kr.

I 2018 slæbte de unge fynboer tilsammen rundt på 96 misligeholdte millioner kroner, mens gælden i 2019 voksede til 109 millioner, og skulle det beløb deles ud på hvert ungt menneske, ville det udløse en regning på 28.519 kroner per person - det er godt 3500 kroner mere end samme beløb sidste år.

Tendensen på Fyn, ligner tendensen for hele landet: Der er færre unge skyldnere, men de bakser hver især med større ubetalte regninger, og dermed bryder 2019 det mønster, som har været gængs i flere år: at både gælden og antallet af skyldnere er faldet. Ved udgangen af 2018 var den danske ungdoms gæld i RKI på 1,3 milliarder - et år senere var den på 1,43 milliarder.

Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, er forsigtig med at spå om, hvorfor 2019 stikker i den forkerte retning, hvad angår gæld:

- Den tendens, vi ser på Fyn, er den tendens, der går på tværs af landet. Hvor vi i flere år har set, at både antallet af skyldnere og gælden er faldet, ser vi noget nyt med stigende gæld i 2019. Vi kan ikke sige hvorfor - om det er en ny trend eller udvikling, eller om det er 2019, der stikker ud af en eller anden grund. Men det er noget, vi har meget stor opmærksomhed på, og vi har især opmærksomhed på de unge i starten af 20'erne. Det er der, vi kan se en tendens til, at gælden stiger, lyder det fra Niels Arne Dam, hvis organisation i denne uge skyder gang i endnu en udgave af Pengeugen.

Annonce

Højdespringere

Antallet af unge skyldnere i mange af de fynske kommuner er så små, at selv små tal og små til og fra-flytninger kan give store forskydninger (se grafik med specifikationer for de fynske kommuner, red), og Niels Arne Dam kan ikke pinde udviklingen i de mindre kommuner ud, men peger på storbyen Odense som motoren på Fyn. I den her sammenhæng i både den gode og den mindre gode retning.

I Odense skylder de unge RKI-registrerede i snit 26.387 kroner - godt 3500 kroner mere end sidste år - og det gør Odense til en af de fynske højdespringere. Også Nyborg stikker i øjnene med et spring på godt 6500 kroner mere per unge skyldner for ikke at tale om Ærø, der ganske vist blot har 37 unge i RKI, men de er noteret for en skyld på i gennemsnit godt 36.000 kroner, 16.000 kroner mere end i 2018.

- Det er Odense, der som alle andre storbyer fylder meget, og det er Odense, der trækker udviklingen i begge retninger. Det kan vi se både på antallet af skyldnere, som er faldet (fra 1778 i 2018 til 1711 i 2019, red), men også på, at gælden stiger - især for de unge midt i 20'erne, siger Niels Arne Dam.

RKI-registeret

RKI-registeret er et skidt sted at stå.

Det er registeret over dårlige betalere, og det spænder ben for bla. boliglån, billån, telefonabonnementer etc.

Unge under 18 år må ikke registreres i RKI.

Man skal have modtaget skriftlige rykkere - tre styk - før man kan meldes til RKI.

De to første rykkere må ikke varsle om RKI, og der skal være mindst ti dage mellem dem.

Den tredje rykker må hejse det røde RKI-flag.

Gæld til det offentlige skal overstige mindst 7500 kroner, før det offentlige må indberette til RKI.

Når du betaler din gæld, slettes du af RKI.

Det gør du også, hvis du ikke betaler din gæld efter fem år. Men gælden slettes ikke.

Det er virksomheden Experian, der ejer RKI-registeret.

RKI og Debitor Registeret er de to største registre over dårlige betalere i Danmark.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Annonce

Smartphones igen-igen

Når cheføkonomen og Finans Danmark kigger på, hvilken form for gæld, der sender de unge i RKI, er det de traditionelt tunge brancher som finansiering og forsikring, der - igen-igen - tegner sig for langt størstedelen af de unge danskeres gæld - 40 procent. Dernæst kommer teleselskaberne, og heri ligger endnu engang en gevaldig portion smartphones, som bliver finansieret via afdrag, der ikke bliver passet og plejet. En højdespringer i årets statistik er gæld til selskaber, som Finans Danmark ikke har chance for at dykke nærmere ned i.

- Gælden til andre kreditselskaber og til uoplyste brancher er sammenlagt steget med 150 millioner, og gæld til andre kreditselskaber er typisk forskellige former for forbrugslån. Det kan f.eks være kviklån, men vi kan ikke sige det med sikkerhed, for vi kan ikke se det ud fra tallene, siger Niels Arne Dam, der med årets rapport som baggrund mener, at der stadig er god grund til at sende både bankrådgivere og andre økonomier i felten hos folkeskolens ældste klasser.

- Vi har været i gang med pengeugen i syv år nu, og det viser, at det er supervigtigt med den her indsats. Hvis vi kan styrke indsatsen og være med til at give de unge en bedre finansiel forståelse, så kan vi også være med til at forhindre dem i at ende i problemer, som risikerer at følge dem hele livet. Vi ser nemlig, at økonomiske problemer giver en masse andre udfordringer, og dem er der al mulig grund til at ruste de unge til at undgå, siger Niels Arne Dam.

Pengeugen skydes i gang i dag, mandag, over hele landet.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Rejser

Amerikanske Jomfruøer: Danskerne er ventet med længsel

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Annonce