Annonce
Erhverv

Gæld er noget vi har - og er begyndt at tale om

Stor gæld giver mange spekulationer og dårlig nattesøvn, men det er blevet mere og mere almindeligt at tale om sin gæld og få hjælp til at få lagt en plan for at få has på den.

Det er blevet mere og mere socialt accepteret at tale om sin gæld og få hjælp til at komme ud af den, mener tre af de største organisationer, som tilbyder gratis gældsrådgivning

215.000 danskere stod ved udgangen af august registreret i RKI som dårlige betalere med alt, hvad dertil hører af lukkede døre og dankort.

Det er godt 17.000 personer færre end i 2014, og tallet er det mest opmuntrende på den front i tre år.

Lægger man de kendsgerninger ved siden af statistikken for tilstrømningen til de gratis gældsrådgivninger, tegner der sig et klart billede af et stigende behov for at få hjælp til at komme fri af det økonomiske hængedynd.

Det bekræfter tre af de største organisationer med et landsdækkende korps af frivillige, som hver uge slår dørene op for gratis og fortrolig gældsrådgivning.

Forældre og naboer

Forbrugerrådet, KFUM´s Sociale Arbejde og Den Sociale Retshjælp er alle aktive med gældsrådgivning på Fyn, og melder alle om flere og flere henvendelser fra mennesker, som beder om gode råd, der ikke er dyre.

- Gæld har været og er stadig meget tabubelagt, men det er blevet mere acceptabelt at tale om sin gæld og sin økonomi og at opsøge hjælp, og folk er blevet opmærksomme på, at der rent faktisk findes hjælp. Det er ikke så sjældent, at vi får folk ind, som har været forbi forældre eller naboer, der har rådet dem til at komme til os, siger Lene Dall-Hansen, gældsleder i Den Sociale Retshjælp.

Den fik i 2015 705 henvendelser på landsplan, i 2016 var tallet 873, og pr. 1. oktober i år er tallet 814 med et kvartal tilbage at løbe på.

- Flere er blevet bevidste om, at de kan få hjælp andre steder end hos en dyr advokat eller revisor. Det er mennesker, der er havnet i en træls situation, fordi de f.eks har mistet deres arbejde, siger Lene Dall-Hansen.

Annonce

Ung forbrugsgæld

Den opfattelse deler Frederik Giese, projektchef hos gældsrådgivningen i Forbrugerrådet, som har syv rådgivningscentre i Danmark, heraf et i Odense.

- Det er en fordom, at gæld kun rammer folk, der har levet over evne. Der kan være mange udløsende årsager, og tit er det negative livsbegivenheder som sygdom eller arbejdsløshed, som får folk til at miste grebet om deres økonomi. Vi oplever en klart større søgning til vores gældsrådgivning i hele landet, og det er selvfølgelig både udtryk for, at behovet er meget stort og for, at vi har gjort et stort stykke arbejde for at fortælle, at vi findes, siger Frederik Giese.

Forbrugerrådet har meget fokus på unge med gæld og på at forebygge, at unge havner i en gældsspiral, som de først kommer ud af som pensionister. Derfor udvider organisationen snart sit tilbud i Odense til at omfatte rådgivere, der har specielt fokus på at forebygge gæld.

- For unge ser vi blandt andet, at det er forbrugslån, der er den udløsende årsag til en dårlig økonomi og hvis du starter et ungdomsliv med gæld, så er det bare en rigtig dårlig start på et voksenliv. Rigtig mange unge tager afsted til sociale arrangementer, de egentlig ikke har råd til at deltage i, og rigtig mange køber nye, dyre iphones, som er sårbare i en ung økonomi, for hvis du mister dem, står du med en stor udgift, siger Frederik Giese.

Annonce

Godt ry

Hos KFUM´s Sociale Arbejde er målgruppen især udsatte borgere, og også her bliver køen for at få hjælp længere og længere.

- Vi samarbejder med mange kommuner, og flere henvender sig til os, og vi åbner i flere og flere byer. Og ja - vi kan godt se effekten af 225-timers-reglen og stramninger af kontanthjælpen, men der er også kommet en social accept af at få hjælp. Gældsrådgivning er både blevet mere kendt og har fået et godt ry, og det betyder selvfølgelig noget for antallet af rådgivninger, siger June Crondahl, leder af gældsrådgivningen i KFUM´s Sociale Arbejde, der på landsplan har 26 tilbud om gældsrådgivning - blandt andet i Svendborg og Odense.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Rejser For abonnenter

Kommentar: Derfor er september den bedste rejsemåned

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce