Annonce
Kerteminde

Gården på Munkebo Bakke rives ned til foråret- måske ligger der en vikingeskat nedenunder

I en tid, hvor man ikke tog det så tungt, blev tårnet på Munkebo Bakke bygget oven på en bronzehøj. Arkivfoto

Det kribler i fingrene på arkæologerne for at komme i gang med at se, hvad der gemmer sig under gården

Munkebo: Vore forfædre i vikingetiden kunne også godt lide Kertinge Nor. Det vidner ikke mindst gravhøjen i Ladby om.

Men også på Munkebo Bakke er der gjort spændende fund - og måske ligger flere og venter i jorden.

- Med sin høje beliggenhed har det jo været et genialt sted for den, der ville have overblik og kontrol, konstaterer Palle Hansborg-Sørensen fra gruppen Virk og Gro.

- Der er allerede fundet en sølvskat deroppe, og arkæologerne har fundet spor efter en stor vikingehal. Det er spændende, hvad de mere kan finde, både for os lokale og i turismesammenhæng.

Svaret får vi måske til sommer. I hvert fald begynder nedrivningen af den gamle bakkegård i løbet af foråret.

- Gården var simpelthen ikke til at renovere, så nu ryger den. Til gengæld har vi sikret os ret til at bygge noget andet, fortæller Palle Hansborg-Sørensen.

Annonce

Bronzehøj og vikingehal

Arkæologerne fra Østfyns Museum står på spring til at grave i jorden under gården.

- Lige øst for gården fandt vi spor efter en vikingehal, så det skulle være mærkeligt, hvis der ikke også er noget under gården, siger Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer.

- Og så er der jo den bronzehøj, tårnet er bygget oven på. Ofte ligger der ved gravhøje fra bronzealderen kultbygninger, hvor man har udført ritualer. Men i værste fald, så har byggeriet af gården ødelagt alt, hvad der har været - det vil vise sig.

Palle Hansborg-Sørensen er dog fuld af forventning.

- Tænk hvis vi skal føje et kapitel mere til fortællingen om vikingerne her i området - det er jo noget folk kommer fra USA, Italien og Spanien for at studere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];