Annonce
Kerteminde

Gårdbutik åbner i Mesinge: Henriks hjerte banker for skotter

Henrik Nielsens langhårede skotske højlandskvæg står gerne klar til hans strigle og kærlige klap. De er nogle store dyr, men også nogle kælepotter. Foto: Mette Louise Fasdal

En ko med kalv voksede for Henrik Nielsen i Mesinge til 24 dyr af racen Skotsk Højlandskvæg. Nu åbner han og hans familie i weekenden gårdbutikken Svalehøj Highland Cattle.

Mesinge: Robuste og rolige stod de der på markerne med deres maleriske udseende, og i en lang årrække opbyggede Henrik Nielsen en vis betagelse af disse langhårede skotter.

Da han sammen med sin kone, Lotte Larsen, købte husmandsstedet Svalehøj på Midskovvej i Mesinge i 1997, var drømmen at have kreaturer gående, og i 2006 købte han den første ko med kalv. Siden er det gået stærkt. Det erkender han med et smil vippende under overskægget, for nu bor der 24 af de skotske højlandskvæg hos ham, Lotte og deres to piger, Clara og Kaya. Med udvidelsen af besætningen har han også måttet udvide græsningsarealerne.

På lørdag rykker der seks tyrekalve fra Vestskoven på Sjælland ind på Svalehøj, og lørdag er også dagen, hvor endnu en af Henrik Nielsens drømme realiseres. Her åbner han nemlig gårdbutik, hvor han sælger ud af kødet fra sine dyr.

- Jeg har solgt kødet fra dyrene i kvarte og halve, men da folk ofte efterspurgte at kunne få kødet i mindre mængder - eksempelvis to bøffer, synes jeg, at en gårdbutik var oplagt, og så gik jeg i gang med at plage Lotte om at få lov til at åbne sådan én, ler han.

Det nytter tilsyneladende at plage til tider, for Gårdbutikken Svalehøj Highland Cattle er nu en realitet. Et stykke af Svalehøjs lade er blevet indrettet til den gårdbutik, som nu for første gang holder åben i denne weekend.

Herefter vil gårdbutikken være åben torsdage og fredage.

- Det er timetungt at have dyrene. De er min hobby, og det skal ikke kvæle resten af familien, for vi har også en hverdag med arbejde og med børn, der skal køres i skole og til fritidsinteresser. Derfor prioriterer vi, at vores weekender er vores, understreger Henrik Nielsen.

Udover kød byder gårdbutikken også på specialiteter fra Samsø og på kunsthåndværk, som Lotte Larsens far har lavet af horn fra dyrene.

- Jeg kan godt lide, at vores gårdbutik ligger lige ud til den mark, hvor dyrene også går. På den måde kan de folk, der handler hos os også se, hvordan dyrene har haft det, inden de blev slagtet, understreger Henrik Nielsen.

- Folk vil jo nu om dage gerne i højere grad havde den gode historie om, hvad de spiser, tilføjer han.

Selv om de langhårede væsner på folden udenfor gårdbutikken som udgangspunkt hverken var Lotte eller døtrenes hobby, er det nu alligevel noget, som familien er blevet fælles om. Blandt andet er hele familien sammen om at tage nogle af deres dyr med på dyrskue i Odense hvert år, og de glæder sig sammen over, at deres dyr får så mange fine tilkendegivelser fra andre.

Når gårdbutikken for første gang holder åben i weekenden, vil hele familien også være i sving med at hjælpe til, og gode venner kommer forbi og hjælper med at at grille kødet, så folk kan smage på det.

- Jeg har mange ideer til, hvad der mere skal ske her i gårdbutikken, men er der ikke nogen af dem, der bliver en succes, må jeg jo indrette man-room herude, ler Henrik Nielsen.

Annonce

Svalehøj nødslagter

Henrik Nielsen får nødslagtet sine dyr på Svalehøj. Det betyder, at han får aflivet og afblødt sit dyr uden for slagterhuset.- Vores dyr skal komme af dage der, hvor de føler sig trygge - nemlig på marken. Når dyret har haft et godt liv, skal dets liv også slutte på en ordentlig måde uden stress og jag, fortæller Henrik Nielsen.

- Det er jo på samme måde med mennesker. Vi vil også helst dø hjemme og ikke på et sygehus.

Det koster Henrik Nielsen mere at få nødslaget et dyr, end det koster at køre det på et slagterhus, fordi han først skal have en dyrlæge ud for at konstatere, at dyret er sundt og rask inden nødslagtningen, og derefter skal der komme en slagter og stå for at skyde dyret på marken og afbløde det, inden det køres til slagteriet.

- Men jeg har valgt at have dyrene for at hygge om dem, og så skal de også behandles ordentlig til det sidste. Derfor håber jeg aldrig, at nødslagtningen bliver ulovligt. Desuden synes jeg også, at denne måde giver noget bedre kød.

Henrik Nielsen får skåret det døde dyr ud på Skallebølle Slagterhus. Noget af kødet sender han derefter videre til Vester Hæsinge, hvor det blandt andet forarbejdes til spegepølser. De vil nu for fremtiden kunne købes i hans og familiens gårdbutik i Mesinge.

Lotte Larsens far har sørget for, at der også er kunsthåndværk i gårdbutikken Svalehøj Highland Cattle. Både tranerne og fyrfadsstagerne er skabt af horn fra Svalehøjs kvæg. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce