Annonce
Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Hvis det sker på et fuldt oplyst grundlag er praktiserende læge Lars Kensmark kalr til at vaccinere med de skrottede coronavacciner. Arkivfoto: Kim Rune
Lægernes fagvidenskabelige selskab advarer mod at bruge de kasserede vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson - men det er ikke nødvendigvis vores holdning, lyder det fra praktiserende læge i Faaborg, Lars Kensmark.

Faaborg: Hvis Sundheds- og Lægemiddelstyrelse siger god for det, er lægerne i Holkegade parat til at tilbyde folk, at de kan blive vaccineret med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, der ellers er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram.

- Hvis vi kan gøre det på et ordentlig informeret grundlag - ligesom med al anden medicin - og hvis patienterne eventuelt skriver under på, at de er informerede om bivirknings-risikoen, er vi helt klart parat til det for at gøre livet så let som muligt for borgerne i Faaborg. Men vi skal først have en ordentlig beskrivelse fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, siger Lars Kensmark.

Dog ønsker lægehuset ikke at give AstraZeneca-vaccinen til personer under 18 år, understreger han.

Annonce

- Det mener vi ikke, er tilrådeligt, fordi nogle vil få lammelser resten af livet, og nogle vil dø. Det virker forkert, at give AstraZenecaen til børn og unge, siger han.

Spørgsmålet Lars Kensmark svarer på, sker på foreslag fra læseren Carlo Hvidkilde, der gerne vil høre, hvordan de praktiserende læger i Faaborg-Midtfyn Kommune forholder sig til evt. at skulle vaccinere frivillige med en af de to kasserede corona-vaccinations-typer.

Lars Kensmark og kollegerne i Lægehuset i Holkegade går altså imod den anbefaling, som de praktiserende lægers fagvidenskabelige organisation "Dansk Selskab for Almen Medicin" (DSAM) netop er kommet med.

I et opsigtsvækkende interview i DR-nyhederne fraråder formand for DSAM, Anders Beich direkte folk at tage disse vacciner. Dansk Selskab for Almen Medicin frygter, at det kun er "toppen af isbjerget" med bivirkninger, man har set. Anders Beich siger til DR:

- Vi mener, at gevinsten nærmest ikke er eksisterende. Det er velbeskrevet, at der kan være nogle alvorlige bivirkninger, men der kan også være nogle andre bivirkninger, som man først er ved at undersøge nu, siger han.

Et forsigtighedsprincip

Lars Kensmark mener, at DSAM's anbefaling er udtryk for et forsigtighedsprincip baseret på den holdning, at de uheld, der vil komme, ikke ophæver ulemperne ved coronavirus på den måde, vi lever for øjeblikket.


Vi har respekt for DSAM og lytter til dem, ingen tvivl om det, men vi ligger ikke under for dem.

Lars Kensmark


- Det kommer lidt bag på mig, at de tager så markant en holdning til disse vacciner og simpelthen fraråder dem. Personligt har jeg det sådan, at set i et større perspektiv har vi et stort samfundsproblem i de enorme summer, det koster os, at samfundet kører på halv kraft. De mange penge, det koster at være i en coronakrise, kunne man også have fået rigtig mange menneskeliv for. Jeg synes, vi er i et samfundsmæssigt dilemma, at vi argumenterer for, at der ikke må være nogen risiko,  men vi glemmer ligesom at tage med i betragtningen, at de mange 100 milliarder, det koster at have den holdning, dem har vi ikke til at forbedre menneskeliv med bagefter, siger han.

Men du og kollegerne er parat til at vaccinere på trods af DSAM's holdning?

- Vi har respekt for DSAM og lytter til dem, ingen tvivl om det, men vi ligger ikke under for dem. Vi er ikke tvunget til at gå deres vej. Hvis det i øvrigt står krystalklart, hvilke risici der er, og der i øvrigt ikke er kontraindikationer, så vil jeg da være parat til at give den, siger Lars Kensmark.

Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce