Annonce
Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Hvis det sker på et fuldt oplyst grundlag er praktiserende læge Lars Kensmark kalr til at vaccinere med de skrottede coronavacciner. Arkivfoto: Kim Rune
Lægernes fagvidenskabelige selskab advarer mod at bruge de kasserede vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson - men det er ikke nødvendigvis vores holdning, lyder det fra praktiserende læge i Faaborg, Lars Kensmark.

Faaborg: Hvis Sundheds- og Lægemiddelstyrelse siger god for det, er lægerne i Holkegade parat til at tilbyde folk, at de kan blive vaccineret med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, der ellers er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram.

- Hvis vi kan gøre det på et ordentlig informeret grundlag - ligesom med al anden medicin - og hvis patienterne eventuelt skriver under på, at de er informerede om bivirknings-risikoen, er vi helt klart parat til det for at gøre livet så let som muligt for borgerne i Faaborg. Men vi skal først have en ordentlig beskrivelse fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, siger Lars Kensmark.

Dog ønsker lægehuset ikke at give AstraZeneca-vaccinen til personer under 18 år, understreger han.

Annonce

- Det mener vi ikke, er tilrådeligt, fordi nogle vil få lammelser resten af livet, og nogle vil dø. Det virker forkert, at give AstraZenecaen til børn og unge, siger han.

Spørgsmålet Lars Kensmark svarer på, sker på foreslag fra læseren Carlo Hvidkilde, der gerne vil høre, hvordan de praktiserende læger i Faaborg-Midtfyn Kommune forholder sig til evt. at skulle vaccinere frivillige med en af de to kasserede corona-vaccinations-typer.

Lars Kensmark og kollegerne i Lægehuset i Holkegade går altså imod den anbefaling, som de praktiserende lægers fagvidenskabelige organisation "Dansk Selskab for Almen Medicin" (DSAM) netop er kommet med.

I et opsigtsvækkende interview i DR-nyhederne fraråder formand for DSAM, Anders Beich direkte folk at tage disse vacciner. Dansk Selskab for Almen Medicin frygter, at det kun er "toppen af isbjerget" med bivirkninger, man har set. Anders Beich siger til DR:

- Vi mener, at gevinsten nærmest ikke er eksisterende. Det er velbeskrevet, at der kan være nogle alvorlige bivirkninger, men der kan også være nogle andre bivirkninger, som man først er ved at undersøge nu, siger han.

Et forsigtighedsprincip

Lars Kensmark mener, at DSAM's anbefaling er udtryk for et forsigtighedsprincip baseret på den holdning, at de uheld, der vil komme, ikke ophæver ulemperne ved coronavirus på den måde, vi lever for øjeblikket.


Vi har respekt for DSAM og lytter til dem, ingen tvivl om det, men vi ligger ikke under for dem.

Lars Kensmark


- Det kommer lidt bag på mig, at de tager så markant en holdning til disse vacciner og simpelthen fraråder dem. Personligt har jeg det sådan, at set i et større perspektiv har vi et stort samfundsproblem i de enorme summer, det koster os, at samfundet kører på halv kraft. De mange penge, det koster at være i en coronakrise, kunne man også have fået rigtig mange menneskeliv for. Jeg synes, vi er i et samfundsmæssigt dilemma, at vi argumenterer for, at der ikke må være nogen risiko,  men vi glemmer ligesom at tage med i betragtningen, at de mange 100 milliarder, det koster at have den holdning, dem har vi ikke til at forbedre menneskeliv med bagefter, siger han.

Men du og kollegerne er parat til at vaccinere på trods af DSAM's holdning?

- Vi har respekt for DSAM og lytter til dem, ingen tvivl om det, men vi ligger ikke under for dem. Vi er ikke tvunget til at gå deres vej. Hvis det i øvrigt står krystalklart, hvilke risici der er, og der i øvrigt ikke er kontraindikationer, så vil jeg da være parat til at give den, siger Lars Kensmark.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce