Annonce
Sport

Går efter OL-kvalifikation: Island har indlysende motivation for at give Danmark en håndsrækning

Gudjon Valur Sigurdsson garanterer, at Island vil jagte de indlysende fordele ved at slå Ungarn og hjælpe Danmark mod mellemrunden. Foto: REUTERS/Marko Djurica
Den tidligere danske landstræer, Gudmundur Gudmundsson, og den veteran-fløjen Gudjon Valur Sigurdsson garanterer, at Island selvfølgelig er topmotiveret til at slå Ungarn og hjælpe Danmark i mellemrunden.

Det er det rene vanvid at hævde, at Gudmundur Gudmundsson skulle ønske at tabe til Ungarn for at få Danmark ud af EM som en slags tak for sidst for den uskønne afsked som dansk landstræner.

Den nuværende islandske landstræner har - foruden motivationen for altid at vinde med sit hold - enorm interesse i at vinde over Ungarn. For det første får Island på den måde to point med på sin videre EM-færd, og for det andet vil det stille Island langt bedre i jagten på en billet til OL-kvalifikationen, der formentlig kræver en plads i top otte.

- Vi ser kampen som om, at vi allerede starter mellemrunden med den. Det betyder, at vi har en ny målsætning om, at vi meget gerne vil med i OL-kvalifikationen. Det er en meget høj målsætning for vores unge hold, og det betyder jo, at kampen betyder utrolig meget for os, understreger Gudmundsson.

- OL er vores store drøm, lyder det fra træneren, der vandt OL-guld med Danmark i 2016 og OL-sølv med Island i 2008.

Annonce

Fordel at få Danmark med videre

Dengang i 2008 var 40-årige Gudjon Valur Sigurdsson også med på holdet, og venstrefløjen, der har en fortid i det daværende AG København, er tilsyneladende ved at være træt af, at onsdagens kamp mod Ungarn hele tiden bliver drejet ind på at handle om Danmark.

- Vi har ikke Danmarks skæbne i vores hænder. I får det til at lyde som om, verden drejer sig om jer. Vi spiller en kamp mod Ungarn. Kampen mellem Island og Ungarn handler ikke om Danmark. Med al respekt for træneren, spillerne og Danmark som nation – jeg elskede at bo der – men dette er en kamp om to point for os, og hvis vi vinder, vil vi være virkelig, virkelig glade. Det er vores eneste mål, siger Sigurdsson, der håber at få det danske publikum på sin side i Malmø.

- Det vil være rart. De var mod os og kunne ikke lide vikingeklappet i den første kamp, griner han.

Han ser det heller ikke som en islandsk fordel at få Danmark ud af turneringen.

- Absolut ikke, for vi går efter olympisk kvalifikation, og Danmark er kvalificeret, så det er bedre at få dem med os. At gå videre med to point mere betyder, at vi har skæbnen i egne hænder, siger veteranen, der ikke vil spå om, hvorvidt det indtil nu velspillende islandske hold kan overraske og komme blandt de sidste fire hold i turneringen.

- Regn med os som et hold, der vil gå hårdt efter at vinde hver eneste kamp. Det er det eneste, jeg kan love. Vi tænker ikke på at vinde turneringen eller komme i semifinalen. Vi tænker på næste kamp, siger han.

Og det er onsdag klokken 18.15. Vinder Island kampen, kan Danmark komme i mellemrunden med en sejr over Rusland senere på aftenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce