Annonce
Fyn

Går du rundt med en livsfarlig udposning? OUH vil undersøge en lang række patienter

Forskere på Odense Universitetshospital håber med indkøbet af et avanceret massespektrometer at kunne udvikle en blodprøveanalyse, der kan afsløre potentielt livsfarlige udposninger på legemspulsåren i maven. Arkivfoto: Michael Bager.
En milliondonation til forskere i Odense åbner for hurtig diagnose af en potentielt livsfarlig tilstand, som sjældent giver nogen symptomer.

Odense: Mange danskere har en udposning på legemspulsåren i maven, uden at de er klar over det, og det er en tilstand, som på kort tid kan blive livstruende. Derfor vil forskere på Odense Universitetshospital nu undersøge en lang række patienter i forsøget på at udvikle en blodprøveanalyse, som kan afsløre de farlige udposninger.

Det er en milliondonation fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formål, som gør det muligt for forskerne i Odense at købe et massespektrometer. Det kan måle indholdet af flere end 1000 proteiner samtidigt i en blodprøve, fortæller overlæge og professor på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi Lars Melholt Rasmussen.

- I første omgang vil vi anvende Massespektrometeret til at undersøge, om vi via en simpel blodprøve kan konstatere, om patienterne har en udposning på legemspulsåren, et såkaldt abdominal aortaaneurisme. I dag bliver udposningerne ofte kun fundet i de farlige akutte tilfælde eller ved tilfældigheder i forbindelse med for eksempel CT- eller ultralydsscanninger for andre sygdomme, siger han i en pressemeddelelse.

Hvis en udposning brister, kan det være dødeligt på få minutter.

- Jo større udposning, jo større er risikoen for at den brister, og derfor vil vi gerne finde udposningerne hurtigt, så vi kan overvåge patienten tæt og se, om udposningen når en størrelse, hvor vi skal operere, siger professor Jes Lindholt, Hjerte- Lunge- og Karkirurgisk Afdeling på OUH.

Annonce
- Jo større udposning, jo større er risikoen for at den brister, og derfor vil vi gerne finde udposningerne hurtigt, så vi kan overvåge patienten tæt og se, om udposningen når en størrelse, hvor vi skal operere, siger professor Jes Lindholt, Hjerte- Lunge- og Karkirurgisk Afdeling på OUH. Arkivfoto: Nils Svalebøg.

Ved at analyse blodet fra mange patienter - både med og uden kendte udposninger - håber forskerne at kunne finde nogle proteinsignaturer, der viser, at en patient har en udposning på pulsåren. På sigt skal det gøre det muligt at opdage udposningerne ved hjælp af en blodprøve.

Det er i særlig grad mænd over 65 år, der rammes af udposninger på legemspulsåren, og Jes Lindholt har i flere år argumenteret for, at mænd bør tjekkes for udposninger. Det skal kun gøres en gang, og det anslås at koste omkring 21 millioner kroner årligt. Til sammenligning koster screeninger for tarmkræft ifølge Rikke Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, årligt omkring en kvart milliard kroner.

Forskerne håber, at det avancerede massespektrometer også kan bruges til at udvikle blodprøver, der kan afsløre andre sygdomme.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce