Annonce
Odense

Gå i fodsporet på modstandsfolkene med nyt digitalt kort

Et tog med kølevogn er blevet udsat for sabotage på Svendborgbanen ved Stenløsevej i Odense. Billedet er taget den 26. april 1945. Sabotagen blev udført af en modstandsgruppe med Hans Thyge Jensen i spidsen. Foto: Gerner Jensen/Stadsarkivet i Odense
Med et nyt digitalt kort gør Frihedsmuseet det muligt at gå i fodsporet på modstandsbevægelsens sabotageaktioner og nedkastninger af våben og agenter under krigen.
Annonce

Fyn: Det kræver ikke mange klik på kortet. Så træder en del af modstandsbevægelsens aktioner under krigen frem på et helt nyt digitalt kort, som Frihedsmuseet, i forbindelse med genåbningen af museet i København den 3. juli, har lagt ud på nettet til fri afbenyttelse.

Ved at zoome ud eller ind er det muligt at navigere rundt på hele Fyn og resten af landet for den sags skyld og se, hvor og hvornår modstandsfolkene lavede sabotageaktioner. De mange hemmelige nedkastningspladser, hvor man fik forsyninger i form af våben, sprængstoffer og nogle gange også allierede agenter, er også at finde.

- Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Frihedsmuseet er sat i verden for at dokumentere modstandskampen. En del af den rolle er at kortlægge de forskellige aktioner, som modstandsbevægelsen udførte i forhold til sabotage mod virksomheder, der producerede for tyskerne samt nedkastninger af våben og allierede agenter, fortæller museumsinspektør for Frihedsmuseet Henrik Lundbak, der er ansvarlig for det nye kort.

En del af historien er dog ikke med. For eksempel er det ikke muligt at se, hvor modstandsbevægelsen udførte likvideringer af stikkere eller håndlangere for tyskerne.

Der er næsten 100 steder på Fyn at gå på opdagelse i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce