Annonce
Kultur

Gå i 14 digteres fodspor: Oplev Kaj Munks blå anemoner, Blichers jyske hede og Brorsons brostensbelagte Ribe

Danske digterruter er indtil videre 14 vandreruter med tilhørende lydfortællinger og oplæsninger fordelt over hele landet. I efteråret kommer der flere til. Collage af fotos af Karen Blixen Museum Rungstedlund, Gitte Lindeborg/VisitDenmark og pressefotos
Danske digterruter er indtil videre 14 vandreruter med tilhørende lydfortællinger og oplæsninger fordelt over hele landet. Fra Brorson og Steen Steensen Blicher til Johannes V. Jensen har danske digtere fundet deres stemmer og inspiration i naturen og byerne. Med digterruternes lydfortællinger kan du vandre dig gennem dansk litteraturs højdepunkter, mens du oplever de steder, der nærede fantasien og poesien.

Digterruterne er blevet til på baggrund af professor emeritus Johs. Nørregaard Frandsens idé. Han mener, at ingen kan være bedre naturguider end de danske digtere.

”Faktisk er vores syn på naturen i forvejen formet af forfattere. For kunstnerne skaber landskaber, ligesom landskaber har skabt forfatterskaber. Men læg mærke til, hvordan vores fædrelandskærlighed bliver antændt i Holger Drachmanns samlende sankthans-sang på Skagen, Emil Aarestrups lyrik med udgangspunkt i den lille lollandske købstad Nysted eller H.C. Andersens eventyrlige fortællinger om det frodige Fyn. For når den danske natur kan føles som den dejligste i verden, skyldes det ikke mindst forfatternes danmarksbilleder,” siger Johs. Nørregaard Frandsen på danskedigterruter.dk.

Indtil videre findes 14 ruter, men flere kommer til i efteråret 2021.

Annonce

På hjemmesiden danskedigterruter.dk finder du rutebeskrivelser, kort og alle lydfortællingerne. De afspilles direkte fra hjemmesiden, så husk din smartphone, en tablet og et par høretelefoner, når du begiver dig af sted. Danske digterruter er gratis at bruge.

1 Thøger Larsens Lemvig

Thøger Larsen levede stort set hele sit liv i Lemvig. I naturen fandt han inspiration til ”Danmark nu blunder den lyse nat” og ”Du danske sommer”. PR-foto

Man følger Thøger Larsen (1875-1928), der om dagen arbejdede som redaktør på Lemvig Dagblad, men om natten digtede, rundt i Lemvig. Ruten begynder ved Vesterbjerg oven for Lemvig Museum. Her starter man med at lytte til en digtoplæsning og historien om Thøger Larsen, der er ophavsmand til ”Danmark nu blunder den lyse nat” og ”Du danske sommer”. Historien om Thøger Larsen og Lemvig bliver fortalt af Mette Lund Andersen, direktør på Lemvig Museum. Derefter følger man planetstien, kommer forbi Thøger Larsens barndomshjem og slutter ved mindestenen over ham på Gjeller Odde. Undervejs er der 10 bogmærker, det vil sige steder, hvor man gør holdt og lytter til fortællinger eller digtoplæsninger, som man afspiller fra hjemmesiden danskedigterruter.dk.

Ruten er 5,5 kilometer.

2 Jeppe Aakjær ved Jenle

Mens man hører digtene ”Kornmod” og ”Jeg er havren”, går man fra Jenle nord for Skive til statuen af Jeppe Aakjær (1885-1962), til Astrup Vig og tilbage gennem skoven, hvor man passerer digterens grav, inden man ender i Nanna Aakjærs have. Man ser ager, overdrev, limfjordskyst og strandeng på den korte rute, hvor seks bogmærker er skabt af Heysound. Det er skuespiller Kristian Halken, der læser digtene op, og professor Johs. Nørregaard Frandsen kommenterer og analyserer dem.

Ruten er 1,7 kilometer.

3 Steen Steensen Blichers hede

Få læst nogle af Steen Steensen Blichers (1782-1848) dramatiske kærlighedshistorier op, mens du oplever digterens elskede jyske hede. Digterruten begynder ved Blicheregnens Museum ved Kjellerup, den går forbi fødehjemmet i Vium, hvor faren var præst, og ender i Kompedal Plantage. På denne rute skal man bruge bil for at komme hele vejen gennem de ni bogmærker, hvor novelle-uddragene bliver læst op af Jens Mortensen og kommenteret af Johs. Nørregaard Frandsen.

Ruten er 4,2 kilometer - derudover 30 kilometers kørsel.

4 Kaj Munks præstegård

Gå en tur rundt i Kaj Munks præstegårds park, hvor de blå anemoner, han plantede, stadig gror. PR-foto

På en kort vandrerute ved Vedersø tæt på Vesterhavet bevæger man sig rundt om Kaj Munks præstegård, hvor han skrev, levede og gjorde modstand mod besættelsesmagten, indtil han en dag i 1944 blev taget af Gestapo og henrettet. Kommer du på rette tid af året, kan du se de blå anemoner blomstre i parken. Og netop Kaj Munks (1898-1944) ”Den Blaa Anemone” er et af 10 bogmærker, man kommer igennem på denne let kuperede rute.

Ruten er 0,5 kilometer.

5 Johannes V. Jensens Vesthimmerland

Johannes V. Jensen, der vandt en nobelpris i litteratur i 1944, fandt sin stemme i hjemstavnen Himmerland. Oplev en del af landskabet, han voksede op i, på digterruten. PR-foto

Vandreruten går gennem Johannes V. Jensens (1873-1950) ungdomslandskab. Det var mellem limfjordskysten, strandengen, klinter og bakket agerlandskab, at digteren fandt sin poetiske stemme, der i 1944 blev hyldet med en Nobelpris i litteratur. Ruten udfolder sig på Louns Halvø, og undervejs stopper man for at lytte til syv bogmærker med tekster indtalt af Else Marie Drost og kommenteret af Johs. Nørregaard Frandsen.

Ruten er 8,3 kilometer lang.

6 Ambrosius Stubs Ribe

Ribes gamle, skæve huse er en helt autentisk kulisse for Ambrosius Stubs 1700-tals-lyrik. Født på Vestfyn, men rejst vidt omkring, inden han endte i Ribe, skrev han nogle af salmerne, man synger i kirkerne. Digterruten for Ambrosius Stub (1705-1758) foregår i Ribe, hvor man krydser ind og ud ad gader og stræder, begyndende ved digterens skolestue og sluttende ved Per Kirkebys mindesten over ham ved Sct. Catharinæ Kirke. Der er seks bogmærker undervejs, der som en lydteaterforestilling fortæller historien om lyrikeren. Du får endda også refleksionsspørgsmål, der sætter historien i perspektiv.

Ruten er 3,2 kilometer.

7 Brorsons brostensbelagte Ribe

Brorson boede i Ribe. Han fandt inspiration til sine smukke salmer i naturen omkring byen. Foto: Gitte Lindeborg/Visit Denmark

I samme by og gader får man historien om en anden kendt salmedigter. H.A. Brorson (1694-1764) var biskop og i modsætning til Ambrosius Stub også pietist. Han skrev eksistentielle og inderlige salmer, der ofte bruger naturbilleder fra Vesterhavet og marsken. Ruten begynder ved Taarnborg, som Brorson boede i, går forbi domkirken og slutter i rosenhaven bag ved Jacob A. Riis Museum. De syv bogmærker er fortalt med skuespillere, sange og en gennemgående fortæller.

Ruten er på 2,3 kilometer.

8 Carit Etlars Fredericia

Man følger volden og har en smuk udsigt over Lillebælt, når man bevæger sig rundt i Carl Brosbølls (1816-1900) Fredericia. Under pseudonymet Carit Etlar skrev han flere historiske romaner, blandt andet ”Gøngehøvdingen”, som blev populære blandt folket, men ikke eliten. Det var nu også overklassens arrogance, han ofte udstillede, mens almindelige mennesker udviste tapperhed i hans romaner. Det er journalist Massimo Grillo og skuespiller Lars Mølsted, der har indtalt fortællingerne til de ni bogmærker langs ruten.

Vandreruten er 6,1 kilometer.

9 Johannes Jørgensens Svendborg

Vandringen i Johannes Jørgensens (1866-1956) Svendborg begynder ved biblioteket. Der står en mindesten, som blev rejst for forfatteren, der, da han flyttede fra Assisi til Svendborg, overlod hele sin bogsamling til biblioteket i barndomsbyen. Under vandringen kommer man gennem en historisk bymidte, forbi havnen og på Assistens Kirkegård, hvor digteren blev lagt i familiegravstedet i 1956. Undervejs hører man Johannes Jørgensens digte med musik af Povl Chr. Balslev, der er organist ved Vor Frue Kirke i Svendborg.

Ruten er 4,8 kilometer.

10 Martin Andersen Nexøs Bornholm

Oplev Martin Andersen Nexøs Bornholm med oplæsninger af romanuddrag. Foto: Nikolaj Beyer/Destination Bornholm

Nexø var sammen med Thøger Larsen og Jeppe Aakjær en del af det folkelige gennembrud. De skildrede livet på landet, hvor de også selv kom fra. På digterruten i Nexø begynder man ved Martin Andersens Nexøs (1869-1954) mindestuer, går gennem skov, langs Østersøens kyst, krydser Nexø Torv og passerer digterens skole, inden man vender tilbage til mindestuerne igen. Undervejs lytter man til otte bogmærker, der handler om Martin Andersen Nexø, hører uddrag af hans erindringer og hans litterære hovedværker. De læses op af Pelle Hvenegaard, der også spillede drengen Pelle i den oscarvindende filmatisering af ”Pelle Erobreren” fra 1987.

Ruten er 6,6 kilometer.

11 Frank Jægers nordsjællandske skov

I 1951 skrev Frank Jæger (1926-1977) novellesamlingen ”Hverdagshistorier”, hvor han forbinder hverdagsfigurer med naturens magi. Udgangspunktet var Nordsjælland, hvor han boede, og det er også der, at tre af fortællingerne er fortolket i tre landskabskunstværker, der ligger ved Bastrup Sø, Ganløse Eged og Buresø. Digterruten i Jægers navn har et bogmærke ved hvert kunstværk, hvor man kan høre fortællingen om snedkeren Svante, om enhjørningen, der spreder foråret, og om baronen, der sidder på ryggen af dragen.

De tre bogmærker kan opleves i tilfældig rækkefølge. Ruten er 6,3 kilometer.

12 Karen Blixens Rungstedlund

Der er både fuglereservat og museum på Rungstedlund, hvor Karen Blixen boede. Foto: Karen Blixen Museum Rungstedlund

Karen Blixen (1885-1962) skrev verdensberømt litteratur fra hjemmet Rungstedlund, som hun senere forærede til sin eftertid og til fuglene. I dag er det et museum omgivet af fuglereservat, have, Ewalds Høj og vildskov. Og det er her digterrutens bogmærker findes. Langs ruten står grønne bænke med udsigt ud over reservatet. 10 bænke til 10 bogmærker, hvor man kan sidde og lytte til Birgitte Hjort Sørensens oplæsninger. Til hver fortælling sætter en ekspert Blixen i perspektiv.

Ruten er på 1,2 kilometer.

13 Emil Aarestrups Lolland

Som nyuddannet læge flyttede Emil Aarestrup (1800-1856) til Nysted på Lolland. Ved siden af hverdagen som læge og familiefar skrev han naturpoesi og vovede erotiske digte. På vandreruten, der begynder ved digterens hjem, der nu er museum, kan man lytte til 10 af højdepunkterne i Aarestrups digterkunst. Turen tager også de vandrende med rundt i købstadens gader, der ser ud som på digterens tid, og til Torvet ved kirken.

Ruten er på 5,1 kilometer.

14 B.S. Ingemanns romantiske Sorø

B.S. Ingemann (1789-1862), der skrev smukke salmer, levede i 40 år i det gule hus i Sorø Akademis romantiske have. Vandreturen begynder ved porten til akademiet, fører langs Sorø Sø forbi det Ingemanns hus og gennem naturområdet Flommen, inden den slutter ved digterens gravsted bag klosterets kirke. Fortællingerne ved hvert af de seks bogmærker bliver fortalt og spillet af kendte skuespillere som Ellen Hillingsø, Mads Knarreborg og Karen-Lise Mynster.

Ruten er 3,5 kilometer lang.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Rejser For abonnenter

Göteborg: 21 kilometer kunst i anledning af byens 400-års jubilæum

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

Annonce