Annonce
Faaborg-Midtfyn

Gå bare i gang med klimaindsatsen: Tre gode råd fra klimaministeren til Stavnsager

Affaldshåndtering, varmeproduktion og klimasikring, bliver tre opgaver, som regeringen vil arbejde sammen med kommunerne op, fortæller Klimaminister Dan Jørgensen (S). Foto: Torsten Cilleborg
Annonce

Faaborg: For to uger siden kaldte borgmester Hans Stavnsager (S) kommunens klimastretegi for "outdated". Den er fra 2013, og lige nu går borgmesteren og venter på, at regeringen skal skal spille ud med en handleplan for grøn omstilling og fortælle kommunerne, hvad der bliver deres ansvar.

Ifølge Dan Jørgensen kan Hans Stavnsager roligt gå i gang, og faktisk er han allerede ret langt med at indfri klimaminister Dan Jørgensens forventninger til kommunen:

- Jeg forstår godt, hvis kommunerne er lidt utålmodige, der er der også mange andre der er, men arbejdet er i gang, og der kommer snart et udspil. Vi arbejder i forvejen tæt sammen med blandt andre kommunerne om at få løst udfordringerne, og det arbejde vil fortsætte, sagde Dan Jørgensen til avisen mandag.

Her er tre opgaver fra ham, Stavnsager kan gå i gang med, og som Faaborg-Midtfyn Kommune allerede er langt fremme med.

1) Varmeproduktion

Kommunen er adskillige steder stærkt på vej med at etablere anlæg, der væsentlig nedbringer C02-udledningen ved varmeproduktion. FFVs er undervejs med en varmepumpe, som skal erstatte de gamle gaskedler, på Midtfyn investerer varmeværkerne i solfangere, og det fire år gamle biogasanlæg ved Heden er ved at udvide til noget nær dobbelt kapacitet, 20 mio. kubikmeter biogas årligt.

2) Affaldshåndtering

Kommunalbestyrelsen er på vej med en ny affaldsplan, der vil forøge genanvendelsesdelen væsentligt. Det ligger i øjeblikket på 42-44 procent. En ny affaldshåndtering, der blandt andet skal sikre at det organiske affald bruges til biogasproduktion i stedet for bare at blive kørt til forbrænding, er en betydende del af pakken, når borgerne skal til at sortere affaldet bedre. Målet er at øge genvanvendelsesprocenten til 65. At det ikke er endnu højere skyldes blandt andet, at det er svært at sortere plastik til genbrug.

3) Klimasikring

Den sydlige del af kommunen døjer jævnligt med forhøjet vandstand, og kommunen har allerede tænkt højvandsikring af Faaborg ind i den arkitektkonkurrence, der skal byudvikle en akse fra den rømmede slagterigrund og over til Faaborg Museum og Forum Faaborg. I vinderforslaget indgår en promenade, der løber fra Langelinje til sejlklubben, som hæver sig 2,5 meter over daglig vande. Om det lige præcis bliver den løsning, politikerne vælger, er stadig usikkert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce