Annonce
Indland

Fysioterapeut bortvist: Havde sex med kræftpatient på OUH

Den 40-årige mand var ansat som fysioterapeut på kræftafdelingen på OUH i Odense, indtil han blev bortvist som følge af at have haft sex med en af sine kræftpatienter. Det var sket dels på OUH og dels hos Kræftens Bekæmpelse, hvor den 40-årige havde sin faste gang, fremgik det af retssagen mod manden. Arkivfoto: Nils Svalebøg

40-årig mand har fået frataget sin autorisation efter sexsag i retten og idømt 30 dages betinget fængsel. Han blev bortvist efter sex med kræftpatient på dels OUH og dels Kræftens Bekæmpelses afdeling i Odense.

En 40-årig fysioterapeut er blevet idømt 30 dages betinget fængsel og indtil videre fået frataget sin autorisation efter at have haft sex med en af sine kræftpatienter på Odense Universitetshospital og Kræftens Bekæmpelses afdeling i Odense.

Ifølge Retten i Odense har manden udvist grov og gentagen forsømmelse og skødesløshed i sit job som fysioterapeut ved at have haft en uprofessionel omgangstone af privat og seksuel karakter med kvinden.

Sagen går tilbage til sommeren 2016, hvor en kvinde var i et kræftforløb med kemobehandling og massage på Odense Universitetshospital. Her mødte hun den i dag 40-årige mand, som gennem seks uger var hendes træningsinstruktør. De begyndte at flirte med hinanden, han sendte hende hede sms-beskeder, og i retten har kvinden erkendt, at hun blev opstemt og glad i en periode, hvor hun var i et hårdt kemoforløb.

Under en massage tiltvang han sig til anden kønslig omgang end samleje med kvinden, uden at hun gjorde modstand. I retten forklarede kvinden, hvordan det på den ene side havde været grænseoverskridende, og på den anden side pirrende, fordi det bare foregik bag en foldedør med en sygeplejerske på den anden side. Alligevel følte hun, det var forkert.

Annonce

Dommen

Den 40-årige fysioterapeut havde frem til politianmeldelsen i sensommeren 2016 sin faste gang på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital og Kræftens Bekæmpelses afdeling i Odense.Da sagen blev anmeldt blev han øjeblikkeligt bortvist.

Retten i Odense har nu idømt ham 30 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år.

Han er desuden frataget retten til at virke som fysioterapeut indtil videre.

Han er dømt for overtrædelse af lov om autorisation af sundhedspersoner § 75, som siger, at "en autoriseret sundhedsperson, der gør sig skyldig i grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sin virksomhed, straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder.".

Efter to ugers betænkningstid modtog den 40-årige sin dom. Dermed bortfaldt navneforbuddet, som omfatter navn, stilling, bopæl eller andet, som kan identificere ham, ham også.

Sex hos Kræftens Bekæmpelse

Flere gange senere havde de sex med hinanden. Det skete på den 40-årige mands bopæl, i Tusindårsskoven i Odense, på Odense Universitetshospital, og i et lokale hos Kræftens Bekæmpelses afdeling, hvor den 40-årige fysioterapeut også havde sin jævnlige gang.

Hos Kræftens Bekæmpelse var kvinden blevet lukket ind ad en bagdør, så ingen opdagede, hvad der foregik.

I samme periode havde manden også sex med andre kvinder, som han havde mødt i deres kræftforløb i sygehuset, men som var færdige i deres behandling, erkendte han selv i retten.

I sensommeren 2016 fandt kvinden ud af, at hun langt fra var den eneste, fysioterapeuten havde haft sex med i perioden. Blandt andet havde kvindens veninde også været sammen med ham, og sammen gik de to til sygehusets ledelse. Han blev omgående bortvist.

Det endte også med en politianmeldelse, fordi kvinden mente, det havde været meget grænseoverskridende og at hun på grund af sit kræftforløb og sårbare situation ikke havde været i stand til at modsætte sig.

Hun ville også have stoppet fysioterapeuten i at have en position i kraft af sit job til at påvirke og sexmisbruge sårbare kvinder i kræftbehandling, sådan som hun selv følte det.

Det var den 40-årige mand da også tiltalt for i retten, men retsformand og domsmænd mente ikke, at kvinden havde befundet sig i en situation, hvor hun ikke havde været i stand til at modsætte sig, eftersom hun ikke tydeligt nok havde sagt fra og selv havde bidraget til episoderne.

Til gengæld mente retten, at fysioterapeuten havde misbrugt sin stilling, og overtrådt loven om autorisation af sundhedspersoner. Derfor er han frataget autorisationen på ubestemt tid.

Dommen faldt i slutningen af august, men den 40-årige mand udbad sig betænkningstid med hensyn til, om han ville modtage eller anke dommen. I den periode var der navneforbud i sagen, men det er ophævet ved endelig dom.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce