Annonce
Odense

Fyringer rammer inden jul: Op mod hver ottende mister job i Odenses børne-administration

Et markant antal stillinger. Sådan betegner børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) den fyringsrunde, der i næste uge nedlægger 13-14 ud af 112 fuldtidsstillinger i Børn- og Ungeforvaltningens centraladministration på Ørbækvej. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
  • Det bliver i næste uge, at op mod hver ottende stilling bliver nedlagt, og medarbejdere dermed fyres i Børn- og Ungeforvaltningens centraladministration i Odense som en konsekvens af politikernes eget spareforslag.
  • Et markant antal stillinger, siger den radikale rådmand, mens fællestillidsrepræsentant kritiserer beslutningsprocessen.

13-14 stillinger bliver nedlagt. Medarbejdere bliver fyret. Det kommer til at tage længere tid at implementere ny lovgivning og nye politiske initiativer.

Der bliver færre ledere og mindre rådgivende hjælp til skoler og daginstitutioner, borgere må vente på svar på deres henvendelser, ligesom den faglige udvikling bliver ramt.

Sådan lyder nogle af konsekvenserne af de millionbesparelser, politikerne har besluttet at hente på Børn- og Ungeforvaltningens ledelse og administration frem for direkte hos børnene og de voksne omkring dem.

- Det er et markant antal stillinger i forhold til, hvor mange der er i dag, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R). 112 fuldtidsstillinger - inklusiv barselsvikarer og studentermedhjælpere - udgør lige nu Børn- og Ungeforvaltningens centraladministration på Ørbækvej 100.

Det er endnu ikke muligt at få oplyst præcis, hvilke jobfunktioner og hvilke afdelinger der rammes, men ifølge beskrivelsen af konsekvenserne, som Børn- og Ungeudvalget tirsdag fik præsenteret, går det altså ud over både oversættelsen af politiske strategier til praksis, understøttelsen og rådgivningen af dagtilbud og skoler, den politiske betjening og ledelsen i centraladministrationen.

Lederne på skoler og i daginstitutioner går derimod fri.

Annonce

Her bliver der sparet

Efter ophedede diskussioner og en del skæld ud valgte politikerne at droppe langt det meste af Børn- og Ungeforvaltningens sparekatalog for i stedet at finde millioner på primært forvaltningens administration og ledelse. Med undtagelse af Enhedslisten er partierne i Børn- og Ungeudvalget enedes om at finde besparelser og omprioriteringer på - blandt andet - følgende måde:- Mindre ledelse og administration: 12,9 mio. kr.

- Færre eksterne konsulenter: 2,5 mio. kr.

- Mindre kompetenceudvikling: 1,5 mio. kr. - Bedre indkøb og digitalisering: 2,5 mio. kr. Desuden skal forvaltningen spare 18 mio. kr. på de såkaldte sammenhængende borgerforløb, der er en tidligere vedtaget besparelse, der ikke er nået i mål. Næste år lukkes hullet i kassen med engangsbeløb fra for eksempel ansættelsesstop i administrationen og en reduktion af kontorartikler, mødeforplejning og efteruddannelse.

- Der er mange af konsekvenserne, man ikke kommer til at opleve her og nu, mener Susanne Crawley Larsen.

- Men det kommer for eksempel til at tage længere tid at udvikle noget nyt. Det er ikke nødvendigvis noget, børn eller forældre lægger mærke til, for de ved jo ikke, hvad de ikke får lige så hurtigt.

- Der kan også være dagsordener, vi vælger slet ikke at gå ind i, og når man også skruer ned for kompetenceudvikling og muligheden for kurser og efteruddannelse af medarbejdere, så vil det over tid afspejle sig. Det kan betyde, at det bliver en mindre attraktiv arbejdsplads at være på.

Alligevel fastholder rådmanden, at det er bedre at spare på hk'ere, djøf'er og ledere end på pædagoger og lærere, som det første sparekatalog lagde op til. Et sparekatalog, som politikerne efter hård kritik og heftige diskussioner skrottede.

- Vi har rigtig dygtige medarbejdere i forvaltningens administration, og vi bliver i stand til at prioritere i opgaverne. Så jeg er ikke bange for, at vi ikke har styr på økonomien, at vi ikke betaler regninger til tiden, eller at vi får ulovlig praksis, siger Susanne Crawley Larsen.

Bølgerne har ikke lagt sig

Det var Venstres Mark Grossmann, der på det seneste møde i Børn- og Ungeudvalget bad om en mere detaljeret beskrivelse af konsekvenserne. Det har han fået nu, men han vil gerne have endnu mere:

- Det er synd for dem, det går ud over. Og så er jeg nervøs for, at vi - mens vi lægger den politiske retning - samtidig risikerer at spare på de redskaber, der skal bruges for at nå i mål. Derfor vil jeg bore i effekten af besparelserne, så langt jeg kan. Jeg er ikke sikker på, det kan hænge sammen, og bølgerne har ikke lagt sig, mener han.

- Men I har jo forlængst besluttet at spare på administration og ledelse?

- Ja, men det var vi nødt til. Vi kunne ikke fjerne millionerne uden at tage en beslutning om, hvor pengene skulle spares.

- Var det den rigtige beslutning?

- Jeg tror faktisk ikke, den rigtige beslutning kan findes, siger Mark Grossmann.

Fællestillidsrepræsentanten for Djøf-ansatte i Odense Kommune, Betina Andersen, mener ikke, at den politiske beslutning er truffet på et oplyst grundlag.

- Vi ville gerne have været inddraget. Politikerne har blot truffet en beslutning om, at det generelt er centraladministrationen og ledelsen, der skal rammes - uden at komme nærmere ind på, hvilke områder de mener skal væk, nedprioriteres eller bibeholdes, siger hun.

- De må gå ind og foretage en prioritering af områder, de ønsker at skære ned på eller helt at fjerne og så stå til ansvar for det, opfordrer hun.

Børn- og Ungeudvalget skal ud af næste års samlede budget på tre milliarder kroner finde 43,6 millioner. 26,6 millioner skal spares væk, mens 17 millioner skal bruges andre steder i forvaltningen.

Det er ambitionen, at der i næste uge bliver sat navne på de medarbejdere og de stillinger, der ikke længere skal være del af Børn- og Ungeforvaltningen.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce