Annonce
Erhverv

Fyret: Kop kaffe til fem kroner koster 17-årig jobbet

17-årig Buster Hoff blev fyret, da han glemte at betale for en kop kaffe. Foto: Lasse Hansen

Da 17-årige Buster Hoff glemte at betale for en kop kaffe på sin arbejdsplads, kom det til at koste meget mere end de fem koner, kaffen kostede. Han blev fyret uden varsel og er nu blevet sortlistet af Coop.

På vej ind på chefens kontor granskede Buster Hoff sin hjerne for, hvad han havde gjort forkert, siden han skulle til en "alvorlig samtale". Han kunne knap nok tro sine egne ører, da souschefen i Super Brugsen City, Jesper Hansen, fortalte ham, at han var fyret. Årsag: "Manglende betaling for kaffe/kakao", som der står på fyresedlen.

- Det er helt rigtigt, at jeg havde glemt at betale de fem kroner for en kop kaffe. Det var dumt. Det erkender jeg. Jeg havde måske forventet en advarsel, men at blive fyret for så lidt, synes jeg, er voldsomt. Det er et meget godt eksempel på, at man som ungarbejder ikke har særlig mange rettigheder, siger Buster Hoff.

Samtidig fik Buster Hoff at vide, at det ville fremgå af Coops navneregister de næste tre år, at han er var blevet fyret på grund af tyveri.

- Det er nærmest det værste. Det vil sige, at jeg ikke kan søge et job i Fakta eller andre steder i Coop. Det føles nærmest som at have fået en plet på straffeattesten. Og alt sammen, fordi souschefen syntes, at han skulle statuere et eksempel over for de andre ungarbejdere. Det er da ikke fair, mener Buster Hoff.

Hverken butikschef Lone Christensen eller souschef Jesper Hansen fra Super Brugsen City på Vestergade i Odense ønsker at udtale sig om det, de kalder en personsag. Sidstnævnte siger dog:

- Alt er gået efter bogen.

Det føles nærmest som at have fået en plet på straffeattesten. Og al sammen fordi souschefen synes, at han skulle statuere et eksempel over for de andre ungarbejdere. Det er da ikke fair.Buster Hoff, fyret medarbejder

Bortvisningsregister

Coop fik i 2002 af Datatilsynet lov til at oprette et såkaldt bortvisningsregister med det formål: "At give mulighed for at overveje eventuel genansættelse af medarbejdere, der tidligere er blevet bortvist."I ansøgningen fra Coop står der:

"Optagelse kan finde sted i sager, hvor en medarbejder har begået en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, som fører til en bortvisning, eller fratræden uden varsel."

"Fortolkningen af grov misligholdelse finder sted efter dansk rets almindelige funktionær- og ansættelsesretlige begreber."Oplysningerne om de bortviste medarbejdere kan videregives til ledere med kompetence til at ansætte og afskedige medarbejdere.

Ifølge kommunikationschef i Coop Jens Juul Nielsen, er der ikke nogen bagatelgrænse, når det drejer sig om tyveri. Det betyder dog ikke, at en bortvist medarbejder ikke kan blive ansat igen, idet Coop altid kigger på forseelsens karakter.

For godt to uger siden blev 17-årige Buster Hoff fyret uden varsel fra sit job i Super Brugsen City, for at have taget en kop kaffe uden at betale for den. Foto: Lasse Hansen.

Ville bare hjem

Derfor må 17-årige Buster Hoffs forklaring stå alene. Den er som følger:

Buster Hoff bliver ansat lige efter sommerferien i 2016. Han er elev på Odense Katedralskole, hvor han går på musikholdet. Han arbejder otte til 12 timer om ugen i forretningen - for det meste ved kassen, men han har også opgaver i butikken. Sammenholdet med de andre ungarbejdere er godt, og han kommer godt ud af det med cheferne, synes han selv.

I hvert fald indtil tirsdag 3. januar i år. Her har Buster Hoff en sen vagt. Han føler sig lidt træt og spørger en af de voksne medarbejdere, om han må tage en kop kaffe. Det får han lov til med besked om, at han ikke må drikke den, mens der er kunder. Senere siger en anden medarbejder, at det er dumt at drikke kaffe ved kassen, og at Buster Hoff skal huske at betale for kaffen, når vagten er ovre.

- Men det glemmer jeg. Det har været en lang dag, så da kassen er gjort op, er det eneste, jeg tænker på, at komme hjem, fortæller han.

Efterfølgende møder Buster Hoff ind på arbejde et par gange. Han har glemt alt om den kop kaffe, og ingen af cheferne kommenterer den. Buster Hoff studser ikke over, at ledelsen senere aflyser et par af hans vagter.

- Jeg fik besked via Messenger og sms, men tænkte ikke, at der var noget galt. Jeg har tidligere arbejdet på McDonalds, og her var det helt normalt at aflyse vagter, hvis ikke der var noget at lave, forklarer Buster Hoff.

Først da han bliver kaldt ind på kontoret til en alvorlig snak, går det op for ham, hvad han havde gjort galt.

- Jeg troede, at det måske havde noget at gøre med, at jeg var kommet en time for sent til en vagt, men så var det, jeg fik at vide, at jeg var fyret på grund af kaffen, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Rejser For abonnenter

Kommentar: Derfor er september den bedste rejsemåned

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce