Annonce
Erhverv

Anja og Mogens fik besøg af EU-politiker og Odenses borgmester: - Det er nogle helt vanvittige tal

Christel Schaldemose og Peter Rahbæk Juel fik begge en rundvisning hos H.J. Hansen, hvor skrotbjerget kan ses i baggrunden. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Christel Schaldemose (A), fynskvalgt EU-parlamentariker, var tirsdag forbi H.J. Hansen genbrugsbutikken Zirkel sammen med Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (A). De så, hvordan firmaerne tackler at få cirkulær økonomi og industri til at mødes på midten.

Odense: På havnen i Odense mødtes Christel Schaldemose (A), medlem af EU-parlamentet, og Peter Rahbæk Juel (A), borgmester i Odense, lidt over middag tirsdag iklædt skriggul refleksvest, sikkerhedssko og høreværn.

De havde til opgave at få et indblik i virkeligheden hos firmaet H.J. Hansen Genvinding, som håndterer store mængder jern. Besøget var kommet i stand, da der i februar landende en ny EU-strategiplan for omstillingen af økonomien til at være cirkulær. Det vil sige, at varer så vidt muligt genanvendes eller repareres.

Det arbejdervirksomheden med i projektet DecomBlades, som er et tre-årigt projekt i samarbejde med ti partnere. I løbet af perioden skal der arbejdes med at genanvende vindmøllevinger på en bæredygtig måde. Det kan være at knuse dem mekanisk, så materialerne kan genbruges i andre typer produkter.

HJ Hansen håndterer alt mellem 200.000 og 300.000 tons materialer i løbet af et år. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Besøget kom dog i store træk til at omhandle, hvordan genvindingsfirmaet sorterer de materialer, som kommer ind. I et mindre oplæg kom direktøren for H.J. Hansen Genvinding Mogens Bach Christensen også ind på det føromtalte samarbejde, hvor virksomheden skal være fysisk epicenter for genvindings-delen.

Annonce

424 roteringer i minuttet

Lars Haunstrup, produktionsdirektør i genvindingsfirmaet, ledte an i rundvisningen hos firmaet.

Han fortalte, at i en af maskinerne bliver skrottet nærmest revet fra hinanden, da den såkaldte hammermølle laver 424 roteringer i minuttet. Samlet set betyder det, at virksomheden kan håndtere cirka 150 tons materialer i timen. Det svarer til 150 biler i timen.


Det er en kæmpe logistisk opgave.

Mogens Christensen, direktør i HJ Hansen


I løbet af sorteringen kommer cirka 70 procent jern ud med en magnet-teknologi, mens et sorteringsanlæg sørger for at opdele resten i 14 forskellige fraktioner som rustfrit materiale og ledninger. En del af materialet bliver deponeret i Odense Nord, mens en stor andel bliver sejlet til Lindø og derfra videre til Tyrkiet for at blive smeltet om til nye materialer.

- Det er en kæmpe logistisk opgave, indskød direktør Mogens Christensen til delegationen af mennesker, som i disse tider alle bar mundbind indendørs og holdt god afstand.

Lars Haunstrup fortalte videre, at H.J. Hansen er eneste virksomhed i Danmark med den type sorteringsanlæg, som de kalder for RAF-1.

- Det er et state-of-the-art anlæg, som kører fantastisk. Vi kører produktion hele året rundt i anlægget og er de eneste i Danmark med den type.

Christel Schaldemose var især begejstret over, hvad massive affaldsbunker på den vindforblæste havn i sidste ender ud som.

- Det er imponerende, hvad det bliver til, sagde hun.

Annonce

Alt mellem himmel og jord i Zirkel

Det var dog ikke kun industrivirksomheden, som fik besøg i dagens anledning. Lettere forsinket ankom EU-politikeren og Odenses borgmester også til Zirkel i Næsby.

Det er Odense Renovations svar på en genbrugsbutik, hvor de har fokus på at få solgt ting, upcykle varer og samarbejde med iværksættere.

Zirkel i Næsby har indtil videre solgt en masse cd'er, som kunderne betaler omtrent 10 kroner for. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Anja Mathies, daglig leder i butikken, fortalte, at det især er ting til hjemmet, som folk hiver ned fra hylderne.

- Vi sælger rigtig meget nibs og mærkeligt nok også en masse spil. Både computerspil og også LP'er og CD'er. Køkkenting sælger vi også en masse af.

Hun tilføjede, at især i forbindelse med åbningen i august væltede det ind med kunder, som var jagt efter genbrugsguld.

- De hungrede efter at komme ud. Det var helt vildt.

Annonce

60 tons CD'er om året

En af de detaljer, som især gjorde indtryk hos de to politikere, var, da den daglige leder af Zirkel-butikken gjorde opmærksom på, at odenseanerne hvert år smider cirka 60 tons CD'er ud til genbrug.

- Det er nogle helt vilde tal, sagde Christel Schaldemose måbende til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, som understregede, at det kun var tal for Odense Renovation.

Zirkel i Odense har i øjeblikket to fastansatte og fire studiemedhjælpere på lønningslisten. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Genbrugschef i Odense Renovation Mette Lorenzen fortalte, at virksomheden i corona-året 2020 fik solgt godt ud af varerne i selve butikken, mens også 15 humanitære organisationer har fri afgang til et fælleslager.

- Sidste år kørte vi omkring 460 tons ind på lageret fra starten af marts. Ud af de 460 tons kørte vi 50 tons til genanvendelse. Det kan være et bord, som er gået i stykker eller hvis et glas eller en tallerken er fuldstændig smadret.

Annonce

Potentiale for nye arbejdspladser

Peter Rahbæk Juel fortalte, at han også er opmærksom på, at EU stiller større krav til, hvordan tingene skal foregå i fremtiden.

- Der er ingen tvivl om, at der er et større fokus på, hvordan ressourcerne kan bruges. Det ser vi her hos Zirkel, hvor gode ting skifter hænder på en god måde.

Han tilføjede, at der kan være nye fynske jobs på vej, hvis løsningerne er de rigtige.

- Hvis vi kan finde teknologien til det, så er der ikke bare sund fornuft i det klima- og miljømæssigt, der er også potentielt set en masse arbejdspladser i det, og der har vi nogle rigtige gode kompetencer på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce