Annonce
Fyn

Fynske uddannelsestal: Markant færre søger sygeplejerske-uddannelserne på Fyn - flere vil være lærer

Sygeplejerskeuddannelsen i Odense har otte procent færre ansøgere end sidste år, men stadig nok til at fylde uddannelsen op. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Hvis nedgangen til sygeplejestudiet fortsætter, kan det give problemer i fremtiden, lyder det fra rektor og Dansk Sygeplejeråd. Begge peger på negative fortællinger om branchen som årsag.
Annonce

Fyn: Søndag 5. juli blev årets ansøgertal til de videregående uddannelser offentliggjort. På landsplan søgte 94.604 ind på en videregående uddannelse.

På UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense har 4323 søgt ind, mens 173 har i Svendborg. UCL, der tilbyder flere end 40 uddannelser inden for velfærd og erhverv, har desuden campusser i Vejle, Fredericia og Jelling.

I Odense er det en fremgang på fem procent. Samlet på UCL er det tre procent flere end sidste år.

Trods flere måneders coronakrise med stort fokus på sygeplejerskernes betydning for samfundet oplever sygeplejerskeuddannelsen på UCL i Odense for andet år i træk et markant fald i antallet af ansøgere. 361 har uddannelsen som første prioritet, det er otte procent færre end sidste år.

Også på sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg, hvor 93 har søgt, er der et fald i antallet af ansøgere på 12 procent. Det strider imod billedet på landsplan, hvor flere vil være sygeplejerske end sidste år.


Det må give stof til eftertanke, at der igen er et fald.

John Christiansen, kredsformand Syddanmark, Dansk Sygeplejeråd


Det er dog stadig flere ansøgere, end UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole kan optage, fortæller rektor Jens Mejer:

- Vi har ansøgere nok, men vi vil selvfølgelig gerne have flere. Jeg har ikke nogen forklaring på tilbagegangen i Odense og Svendborg, men hvis tendensen fortsætter, kan det give problemer om nogle år, siger han.

Fem mest søgte uddannelser på UCL på Fyn

  1. Pædagog, Odense - 546
  2. Sygeplejerske, Odense - 361
  3. Lærer, Odense - 263
  4. Socialrådgiver, Odense - 224
  5. Fysioterapeut, Odense - 207

- Vi bærer nok alle et ansvar for velfærdsuddannelserne, der af og til har været genstand for negativ omtale om for lidt i løn, en travl hverdag og meget stress. Hvis vi synes, det er vigtigt, at flere vælger dem, må vi samle kræfterne for at skabe en attraktiv uddannelse. Vi kan synliggøre, hvor spændende den er, og skabe en positiv oplevelse, fortsætter han.

Annonce

Bekymrende fald

Selvom der på landsplan er sket en lille fremgang på to procent på antallet af ansøgere på sygeplejerskeuddannelserne, er det et bekymrende fald på Fyn, mener John Christiansen, der er Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Syddanmark.

- Det må give stof til eftertanke, at der igen er et fald. Det undrer mig i en tid, hvor der er så stort fokus på sygeplejerskernes betydning. Omvendt er det ikke overraskende med de fortællinger, der er om vores arbejdsvilkår og lave løn. Jeg håber, at politikerne vil tænke over, hvordan man rekrutterer flere, og samtidig fastholder dem, der bliver uddannet, siger han.

Han understreger, at faldet i antal ansøgere ikke er noget problem nu og her, fordi der stadig er flere ansøgere, end man kan optage.

- Men det kan blive et problem i årene, der kommer, konstaterer John Christiansen og peger på, at den anerkendelse, samfundet giver, skal ændres, hvis udviklingen skal vendes.

Annonce

Flere lærere

Socialrådgiveruddannelsen på UCL i Odense oplever et fald på ni procent - 224 har søgt ind, mens antallet af ansøgere på pædagogstudiet i Odense er stabilt på 546. Pædagoguddannelsen i Svendborg tiltrækker 80 ansøgere - 11 procent flere end sidste år.

Der er også flere ansøgere til læreruddannelsen på UCL i Odense. 263 har læreruddannelsen som første prioritet. Det er en stigning på 14 procent i forhold til 2019.

- Vi er glade for fremgangen på læreruddannelsen, for vi har længe ønsket flere ansøgere. Vi har brug for flere, fordi der kommer flere børn. Hvis ansøgerne ellers er kvalificerede, kan vi optage dem alle, konstaterer UCL-rektor Jens Mejer.

Andetsteds på Fyn har Svendborg International Maritime Academy (SIMAC) 220 ansøgere og Den Frie Lærerskole i Ollerup har 98.

Ansøgere på SDU

Syddansk Universitet har samlet 6.353 ansøgere, hvilket er en fremgang på to procent i forhold til sidste år.

SDU har dog ikke tal for hver enkelt uddannelse før tirsdag 7. juli. Derfor står det endnu ikke klart, hvor mange ansøgere der er på SDU i Odense, og hvor mange der er i Esbjerg, Kolding, Sønderborg, København og Slagelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce