Annonce
Erhverv

Fynske robotfirmaer bygger sammen: Løfter sløret for gigantisk robothub i Odense

Universal Robots og Mobile Industrial Robots har sat navn på det arkitektfirma, der skal slå stregerne til deres kommende fælles hovedkontor i det sydlige Odense. Illustration: 3XN
Et fleksibelt hovedkvarter opført i bæredygtige byggeklodser er udgangspunktet for de 20.000 kvadratmeter, som robotfirmaerne UR og MIR bygger sammen - arkitektfirmaet har også tegnet Den Blå Planet, Royal Arena og flere internationale byggerier.

Odense: De er selv kendt for at lave fleksible robotter, der kan løse mange forskellige opgaver. Det er også kodeord for det nye fælles domicil til 250 millioner kroner, som Universal Robots og Mobile Industrial Robots nu afslører planerne for.

Allerede sidste år annoncerede UR og MIR, at de ville bygge sammen, og nu er der også sat navn på, hvem der skal slå stregerne til det nye fælles hovedkvarter for de to amerikansk-ejede robotvirksomheder.

3XN har vundet konkurrencen om at tegne det fælles domicil under navnet Cobot Hub på 20.000 kvadratmeter på Energivej i det sydlige Odense.

Firmaet, der er stiftet i 1986, har hovedsæde i København og kontorer flere steder i verden. 3XN står bl.a. bag Den Olympiske Komitees hovedkvarter i Lausanne og Royal Arena og Den Blå Planet i København.


Vi får et nyt fælles domicil, som bliver verdens største hub for kollaborative robotter. Det giver os samtidig mulighed for at skabe et stærkere fagligt miljø og bedre faciliteter, så det bliver endnu mere attraktivt for talenter fra hele verden at arbejde med cobots.

Søren Nielsen, adm. direktør, MIR


- Vi får et nyt fælles domicil, som bliver verdens største hub for kollaborative robotter. Det giver os samtidig mulighed for at skabe et stærkere fagligt miljø og bedre faciliteter, så det bliver endnu mere attraktivt for talenter fra hele verden at arbejde med cobots, siger administrerende direktør Søren Nielsen fra MIR, som i dag har kontorer på fem forskellige adresser i byen.

Universal Robots og Mobile Industrial Robots annocerede sidste år, at de vil bygge fælles hovedkvarter på Energivej. Illustration: 3XN

Kollegaerne fra Universal Robots har sit hovedkvarter ikke mange meter fra den byggegrund på Energivej, hvor 3XN's streger skal materialisere sig i den 20.000 kvadratmeter nye bygning, som MIR og UR skal dele. Dermed får de to firmaer adgang til hele 32.000 kvadratmeter.

Arkitekterne bag den nye robothub

3XN blev gundlagt i 1986 og har siden hen skabt arkitektur med rod i skandinaviske traditioner som klarhed og generøsitet til et globalt publikum. Med udgangspunkt i løbende research i hvordan bygninger afspejler og påvirker menneskelig adfærd og miljøet, har tegnestuen arbejdet med innovative løsninger på aktuelle udfordringer af stigende kompleksitet.

Blandt 3XN’s mest markante projekter findes den Internationale Olympiske Komites hovedsæde ”Olympic House” i Lausanne, Sydney Fish Market og Quay Quarter Tower i Sydney og Royal Arena og Den Blå Planet i København. 3XN har hovedsæde i København og kontorer i Sydney, New York, Stockholm og London.

- Valget faldt på 3XN på grund af deres evner til at skabe bygninger med fokus på innovative og kreative miljøer. Det går hånd i hånd med vores og MIR’s fokus på at udvikle fremtidens robotter, udtaler amerikanske Greg Smith, der er udpeget som midlertidig adm. direktør i UR, mens man finder afløseren til Jürgen von Hollen, der stoppede ved udgangen af 2020.

Greg Smith er øverste chef for robot- og automationsdivisionen hos ejerne i Bostonkoncernen Teradyne.

Annonce

Grønt campus opført i moduler

Det nye fælles hovedkvarter er tænkt som et campus-område med fleksible moduler i form af byggeklodser opført i træ. Omgivet af et grønt område skal modulerne sikre, at virksomhederne får en fleksibel bygning, som kan indrettes og omformes efter behov. I øvrigt i stil med tankerne bag de robotter, som begge virksomheder har været med til at introducere i branchen.

Den fælles gårdhave bliver centrum i det nye robot-campus for UR og MIR. Illustration: 3XN

- Den nye bygning skal rumme selvstændige virksomheder, der har behov for alt lige fra traditionelle kontorpladser til værksteder, laboratorier og kreative robotlegerum, hvor fremtidens robotter udvikles, siger Audun Opdal, arkitekt og ansvarlig seniorpartner for projektet fra 3XN.

De to virksomheders ansatte får adgang til et fælles socialt åndehul i form af en gårdhave, som binder de to afdelinger sammen. Udover et fælles socialt liv skal medarbejderne også kunne arbejde både i eget regi og på tværs af firmaskel.

De mange ansatte i det fælles hovedkontor får flere fællesområder, hvor de både kan arbejde sammen og være sammen socialt i pauser i arbejdsdagen. Illustration: 3XN

- Denne udfordring er blandt andet løst ved at prioritere en række fællesarealer og atrier, der åbner bygningen op og skaber synlighed og transparens på tværs, og tilskynder til social interaktion og samarbejde mellem mennesker og afdelinger. Rumlige kvaliteter som dagslys og grønne arealer bidrager desuden til medarbejdernes trivsel, siger Audun Opdal, ansvarlig seniorpartner og arkitekt hos 3XN.

Universal Robots og Mobile Industrial Robots har i dag omkring 800-900 ansatte i Odense, som fra 2023 skal arbejde under fælles tag. Illustration: 3XN

Cobot Hub skal stå færdigt i starten af 2023, oplyser 3XN. Dermed er indvielsen rykket lidt længere ud i fremtiden. Den oprindelige melding i starten af 2020 fra bygherrerne lød på, at Cobot Hub skulle stå færdigt i slutningen af 2022. Det har corona dog skubbet lidt til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Én anholdt under corona-demo i Odense

Faaborg-Midtfyn

Mød hovedarkitekten live: Få svar på dine spørgsmål om de store planer for Torvet i Ringe

Erhverv

Yes, butikkerne er åbne igen!: Dorte købte farvepatroner, politikere på kjole- og buksejagt og Martin skal uddele mange krammere

Annonce