Annonce
Fyn

Fynske rejsebureauer: Kunderne er klar til ferie i Sydeuropa

Flere sydeuropæiske lande gør klar til igen at byde turister velkomne, og det har fået rejselystne danskere til igen at bestille ferie sydpå, melder de fynske rejsebureauer. Foto: Colourbox
Flere sydeuropæiske lande vil åbne grænserne for turister allerede i løbet af juni måned. Hvis Udenrigsministeriets vender tommelfingeren opad, er kunderne klar til at pakke kufferten, melder flere fynske rejsebureauer.

Efter mange måneders total stilstand i rejsebranchen, er der håb forude. Kunderne er igen ved at sætte sig til tasterne for at bestille rejser sydpå, lyder det fra flere fynske rejsebureauer.

Et af dem er Bering Rejser i Glamsbjerg.

- Vi er i daglig dialog med kunderne, og dem, der allerede har bestilt, vil meget gerne af sted. Vi begynder også så småt at få forespørgsler fra nye kunder, så lige nu afhænger det faktisk bare af Udenrigsministeriets anbefalinger, lyder det fra direktør Daniel Færk.

Udenrigsministeriet har foreløbig frarådet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden frem til den 31. maj, og grænserne over det meste af Europa har været eller er stadig lukket.

Nu har Italien dog bebudet, at rejser til og fra landet igen bliver tilladt fra den 3. juni. Tyskland, Frankrig, Østrig og Schweiz åbner grænserne for visse lande fra den 15. juni, mens Grækenland, Holland og Portugal også har meldt sig klar til at modtage turister i løbet af sommeren.

Disse nye udmeldinger vækker optimisme hos fynske rejsebureauer, som har kæmpet med at holde sig oven vande under coronakrisen.

Sådan er du stillet som forbruger

  • Udenrigsministeriet fraråder foreløbig alle ikke-nødvendige rejser i hele verden til og med den 31. maj. Hvad der sker derefter, er endnu usikkert.
  • Hvis rejseudbyderen aflyser din rejse, eller hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til en destination, som du har en pakkerejse til, kan du få pengene tilbage for rejsen.
  • Nogle rejseudbydere tilbyder, at du i stedet for at få pengene tilbage kan få en voucher/gavekort til senere brug. Du kan dog stadig vælge, at du hellere vil have pengene tilbage.
  • Hvis du har bestilt en rejse til et tidspunkt efter den 31. maj, er det en god idé løbende at holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger samt, hvad rejseudbyderen skriver på sin hjemmeside.
  • Overvejer du at købe en pakkerejse nu, så undersøg rejseudbyderens vilkår for ombooking og refundering. Nogle udbydere tilbyder gratis ombooking eller refundering, hvis du køber nu, men senere vil ændre planer.
  • Hvis du køber en pakkerejse, kan du også købe en afbestillingsforsikring sammen med rejsen. Undersøg da, om den dækker, hvis der stadig er coronavirus, når du skal rejse.
  • Nogle kreditkortselskaber tilbyder, at du kan få tilbageført dine penge, hvis virksomheden, du har handlet med, går konkurs. Har du betalt med et internationalt kreditkort, for eksempel Mastercard, Eurocard eller Visadelen af dit Visa/Dankort, kan du derfor være dækket i tilfælde af konkurs.

Kilde: Udenrigsministeriet og Forbrug.dk

Mange vil på kør-selv-ferie

- Vi er ligesom alle andre rejsebureauer presset på likviditet, og der er ikke mange penge tilbage i kassen. Ikke alene har vi ikke haft nogen omsætning, vi har også været nødt til at tilbagebetale penge til kunder for rejser, som de ikke har været af sted på. Så vi håber meget at kunne sende kunder sydpå igen, siger Daniel Færk fra Bering Rejser.

Han håber, at man vil åbne op for rejser til lande som Østrig, Italien, Grækenland, Portugal og Frankrig.

- Det er nogle af de lande, vi satser på. Mange af vores rejser kan man vælge som kør-selv-ferie, og det er der rigtig mange, der gerne vil. Hvis der så skulle ske noget dernede, kan de bare hoppe i bilen og køre hjem igen, siger han.

Annonce

Gislev klar fra juli

Også hos Fyns største rejsebureau, Gislev Rejser, kan man mærke, at rejselysten så småt er ved at vende tilbage.

- Kunderne er helt klart blevet mere optimistiske i forhold til at rejse sydpå. I marts og april var der en tendens til, at folk bare gerne ville have pengene tilbage, og det har de fået. Nu tør de godt at tro på, at de kan komme af sted, siger direktør Poul Andersen.

Han mener dog ikke, at det er realistisk allerede fra juni måned, også selvom grænserne åbner i Italien.

- Det er for tidligt. Dels skal de danske myndigheder også sige god for det, og dels skal der være noget at komme efter. Vi vil hellere vente en uge ekstra og være sikre på, at kunderne får en god oplevelse på deres ferie. Men hvis alt andet flasker sig, kan vi godt sende folk på ferie fra juli måned, siger han.

Ligesom for alle andre rejsebureauer har foråret gjort ondt på Gislev Rejser.

- Selvfølgelig har det påvirket os, og vi har da også benyttet os af de forskellige hjælpepakker. Når det er sagt, er vi en sund og veldrevet virksomhed og del af en stor koncern. Vi har eksisteret i mange år, og det kommer vi til at fortsætte med, understreger han.

Gislev Rejsers direktør, Poul Andersen, vurderer, at det først i løbet af juli måned bliver muligt at sender gæster sydpå.
Annonce

Efteråret bliver bedre

Hos Hjerting Rejser i Nyborg, der primært sælger charterrejser til Spanien, har man mere eller mindre afskrevet sommeren.

- Vi tror simpelthen ikke på, at man kan nå at blive klar til juni. Vi håber, at man så småt begynder at flyve i juli og august og så for alvor i september og oktober, fortæller direktør Karsten Høi, der har sendt samtlige sine medarbejdere hjem på lønkompensation.

- Vi har heldigvis haft nogle gode år, så det lever vi godt af. Jeg synes ikke, vores situation er værre end andres, men selvfølgelig har det ikke været sjovt, fortæller han.

Ligesom hos Bering Rejser kan han mærke, at rejselysten er til stede hos kunderne.

- Selvom vores kunder primært er i aldersgruppen 60+, er de bare klar, og jo før jo bedre. Så snart udenrigsministeriet trykker på knappen, tager de af sted. Vi har også haft en fem-seks nye forespørgler alene inden for den seneste uge, fortæller han.

Annonce

Folk vil gerne afsted

Hos Skov Rejser i Odense, der formidler charterrejser fra tyske rejsebureauer, kar krisen betydet, at man har måttet låne penge i banken for at sikre tilstrækkelig likviditet. Alligevel er direktør Henrik Skov optimistisk.

- Det er selvfølgelig ikke sjovt at skulle låne penge, og jeg har aldrig tidligere oplevet en sådan total stilstand i rejsebranchen. Men jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden. Vi kan mærke, at folk er begyndt at booke igen, fortæller han.

Også her er oplevelsen, at kunderne gerne vil af sted på deres planlagte ferier.

- Vi har selvfølgelig enkelte, hvor der er særligt udsatte i familien, og de skal selvfølgelig bare have deres penge igen. Men alle andre vil gerne af sted, siger han.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Kerteminde

Pias pølsevogn indtager andenpladsen i DM: Emil sætter vanvittig rekord

Assens For abonnenter

Personalemangel i ældreplejen bekymrer fagforbund: - Lige nu kører de på adrenalin, men sådan kan det ikke fortsætte

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Kultur

Døren til Rosenfestivalen åbnet med "Det perfekte match"

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Sport

Fyns Politi klar til OB-FCK: Første kamp med udeholdets fans og masser af fodboldfans i byen i 17 måneder

Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Odense

7000 studerende starter i Odense: Boligjagten er sat ind, men studerende konkurrerer med singler om de små lejligheder

Annonce