Annonce
Fyn

Fynske turistattraktioner lider store tab: - Vi er virkelig pressede

Direktør i Naturama og Fjord&Bælt Mette Thybo håber, at de økonomiske hjælpepakker kan redde oplevelsesstederne fra lukning. Coronakrisen koster mellem 600.000 og 700.000 kroner i tabte entreindtægter hver måned. Arkivfoto: Jens Wognsen
Det koster Fjord&Bælt og Naturama over en halv million kroner om måneden i tabte entréindtægter at holde lukket under coronakrisen. Direktør Mette Thybo håber, at regeringens hjælpepakker kan holde stederne oven vande. - Vi kæmper, men det er virkelig hårdt lige nu, siger hun.

Fyn: Coronakrisen rammer ikke kun restaurations- og hotelbranchen hårdt, men i den grad også oplevelsesstederne rundt omkring på Fyn.

Ifølge en ny rundspørge, som Destination Fyn har foretaget i samarbejde med Danske Destinationer, melder hver tredje af de fynske turismevirksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, om omsætningstab på mere end 80 procent henover den seneste uge.

Samtidig er der næsten total stilstand i antallet af fremtidige bookinger.

- Det er en meget alvorlig udvikling, som vi både ser indikationer på i denne undersøgelse, og som vi oplever i den daglige kontakt, vi henover de sidste par uger har haft med vores medlemmer ude i det fynske turisterhverv, siger chef for Destination Fyn Rasmus Hessum Hansen.

Lidt over halvdelen af de fynske turismevirksomheder i undersøgelsen havde allerede torsdag i sidste uge sendt medarbejdere hjem med lønkompensation. Det var mindre end et døgn efter, at ordningen åbnede for ansøgning.

Annonce

Regeringens hjælpepakker til virksomheder

 • Arrangører, der har måttet aflyse eller udskyde arrangementer med mere end 1.000 deltagere eller arrangementer med under 1.000 deltagere, som var målrettet folk i særlig risiko for coronavirus, kan søge om kompensation for tabet.
 • Virksomhederne får midlertidigt lov til at udskyde betalingen af moms, arbejdsmarkedsbidrag og indkomstskat.
 • Bankerne får lov at frigive af deres opsparede kapital - målrettet kriser som denne - og får dermed mere spillerum til at låne ud til danske virksomheder, der får behov for mere kapital til at dække økonomiske tab i forbindelse med coronavirussen.
 • Der lanceres to nye garantiordninger. Den ene er målrettet store virksomheder og kommer til at fungere på markedsvilkår. Den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder og indebærer en lavere garantiprovision for virksomhederne, hvorfor der afsættes en statslig tabsramme på en milliard kroner.
 • Arbejdsgiverne kan få refusion fra dag ét, når medarbejderen er syg af covid-19 eller i karantæne.
 • Virksomheder kan hurtigt sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og medarbejderne kan få supplerende dagpenge.
 • Momsbetalingen for små og mellemstore virksomheder udskydes, hvilket forventes at forbedre likviditeten for små virksomheder med cirka 15 milliarder kroner og cirka 20 milliarder kroner for mellemstore virksomheder.
 • Virksomheder kan få kompensation, hvis de har haft mindst 40 procents omsætningstab - kompensationen udgør mellem 25 og 80 procent, afhængig af størrelsen på omsætningsnedgangen.
 • Der bliver oprettet en ny likviditetskaution i EKF - Danmarks Eksportkredit. Produktet vil være målrettet små og mellemstore virksomheder, der har likviditetsmæssige udfordringer. Kautionen skal give mulighed for nye lån for 1,25 milliarder kroner.

 • Rammen for statsgaranterede låneordninger for store som for små og mellemstore virksomheder forhøjes til mellem 17,5 og 25 milliarder kroner.

 • Zoologiske haver, dyreparker og akvarier hjælpes med 48 millioner kroner, der skal gå til foder og dyrepasning. Hjælpepakken skal sikre, at ingen dyr skal slås ihjel på grund af coronakrisen.

Kilde: Finansministeriet og Altinget

Mister kæmpe omsætning

To af de steder, der er rigtig hårdt ramt, er Naturama i Svendborg og Fjord&Bælt i Kerteminde, der allerede dagen efter statsministerens tale den 11. marts måtte lukke helt ned. Det fortæller direktør Mette Thybo.

- Det var en klar anbefaling fra Mette Frederiksen, at de steder, der har indendørs aktiviteter, lukkede ned. Og det støttede vi selvfølgelig op omkring, fortæller hun.

Rigtig mange medarbejdere blev sendt hjem, og arrangementer blev aflyst i stribevis. Det betød samtidig, at alle entréindtægter forsvandt fra den ene dag til den anden.

Det har gjort ondt i pengekassen, fortæller Mette Thybo.

- Det koster samlet mellem 600.000 og 700.000 kroner i tabte indtægter om måneden for Fjord&Bælt og Naturama, så vi er meget pressede lige nu. Og det er et pres ikke at vide, hvad der kommer til at ske. Og hvor længe det varer, fortæller hun.

Uafklarede spørgsmål

Søndag besluttede kulturminister Joy Mogensen (S) med et flertal af Folketingets partier at sikre dyreparker, akvarier og zoologiske haver med ekstra 48 millioner kroner. Med støtten var håbet, at dyreparkerne ikke er nødt til at slå dyr ihjel for at overleve. Landets zoologiske haver og akvarier havde forinden bedt om hjælp, fordi de ikke var omfattet tilstrækkeligt af de hidtidige hjælpepakker. Det skyldes blandt andet, at driften ikke har kunnet karakteriseres som en fast udgift.

Mette Thybo håber da også, at hjælpepakken kan være med til at holde hånden under Fjord&Bælt.

- Det er en stor hjælp, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for, men der er stadig en masse uafklaretheder. Hvad dækker hjælpen over? Hvad med foder, vand, køling og så videre? Vi ved det ikke endnu, men alt tyder selvfølgelig på, at det vil hjælpe os en hel del.

Mette Thybo håber også, der vil komme en hjælpepakke, der er mere målrettet museer som Naturama.

- Vi holder vejret lige nu og ser, hvad der sker. Vi har selvfølgelig tænkt os at kæmpe til det sidste, men det er ikke bare overstået, når Danmark åbnes op igen. Der kommer et efterslæb også. Det er nok ikke det første, man gør, at tage i Fjord&Bælt eller i Naturama, forudser hun.

Der er endnu ikke lavet en hjælpepakke, der er målrettet museer som Naturama, der i disse uger mister kæmpe omsætning, fordi det holder lukket under coronakrisen. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Sætter skub i renovering

På Egeskov Slot er man foreløbig ikke ramt af manglende entréindtægterne, fordi sæsonen først starter den 25. april. Man har heller ikke haft behov for at sende medarbejdere hjem, fortæller direktør Henrik Neelmeyer.

- Vi sætter dem selvfølgelig ikke til at arbejde lige op og ned af hinanden, men det har vi sagtens kunne løse. Og haven skal jo gøres klar, så det har vi valgt at gøre planmæssigt. Vi kunne godt have udskudt det, men hvis den 20 hektar store have ikke bliver løbende vedligeholdt, så risikerer vi at få rigtig travlt lige op til åbning, forklarer han.

Skulle regeringen mod forventning fortsætte med restriktionerne frem til slutningen af april, vil Egeskov Slot - ligesom alle andre - stå med en økonomisk udfordring.

- Så vil det selvfølgelig gøre rigtig ondt, og vi vil være nødt til at sende medarbejdere hjem. Men den tager vi til den tid, hvis det bliver aktuelt, siger han.

I mellemtiden har Egeskov Slot valgt at sætte skub i renoveringsprojekter, der ellers først skulle være skudt i gang senere på året.

- Vi føler, at vi har et lokalt ansvar for at holde hjulene i gang, det har vi likviditet til. Så vi har både en smed, tømrer og maler i gang på slottet, i udstillingerne og nogle af haverummene, fortæller Henrik Neelmeyer.

På Egeskov Slot har man endnu ikke mærket meget til coronakrisen. Slottet åbner nemlig først sæsonen den 25. april. I stedet har man - for at støtte de lokale håndværkere - fremskyndet en række renoveringsprojekter. Foto: Egeskov Slot

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Drab på George Floyd: Massivt fremmøde til solidaritets-demonstration i Odense

Fyn

Rekordlavt udbud af fynske sommerhuse

Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Annonce