Annonce
Indland

Fynske menigheder: Blasfemiparagraffen har ingen betydning

Fredag afskaffer Folketinget blasfemiparagraffen, som meget sjældent bringes i anvendelse. Biskop for Fyens Stift, Tine Lindhardt, og hendes kollegaer mener ikke, det vil gøre nogen forskel, men hun mener alligevel, at der med afskaffelsen ligger et ekstra ansvar for at værne om menneskers ret til at tro. Foto: Kim Rune

Fire fynske menigheder ser ingen problemer i, at blasfemiparagraffen fjernes fra straffeloven, for den forhindrer alligevel ingenting og bliver ikke brugt.

Annonce

Fynske menigheder er ikke bekymret ved udsigten til, at et flertal i Folketinget fredag fjernet blasfemiparagraffen fra straffeloven. Det sker, efter at Venstre forleden vendte på en tallerken. Det er kun Socialdemokratiet, der stemmer imod afskaffelsen af blasfemiparagraffen, der kriminaliserer forhånelser mod religioner, som eksempelvis afbrænding af Biblen eller Koranen.

- Umiddelbart tror jeg ikke, det får nogen som helst betydning for os. Paragraffen har været i brug meget få gange, og hvis folk har et ønske om at sige noget nedsættende om Jehovas Vidner, så gør de det jo alligevel, siger Villy Cordes, der er ældste i Jehovas Vidners menighed i Odense-Åsum.

Det samme lyder fra Thomas Risager, præst i Metodistkirken i Odense, som også påpeger, at paragraffen yderst sjældent anvendes.

- Den har ingen praktisk betydning, og jeg mener, det er antikveret at have sådan en lov.

Der har kun været tre straffesager om blasfemi siden 1930, hvor paragraffen blev indført i sin nuværende ordlyd.

- Vi har det synspunkt, at Gud har humor og godt kan tåle, at vi gør grin med ham. Derfor må man godt tænke sig om. Muhammed-krisen viste med al tydelighed, at ting kan ekskalere helt vanvittigt. Men en blasfemiparagraf kan ikke forhindre nogen i at sige dumme ting, siger Thomas Risager.

Straffeloven § 140

"Den der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder"

Annonce

Koran-afbrænding

I en af landets største katolske menigheder, Sct. Albani Kirke i Odense, vækker afskaffelsen heller ingen bekymring.

- Som katolikker har vi ingen problemer, for Vorherre er større end de love og regler, man laver. Jeg tror ikke, det vil ændre noget overhovedet, for den almindelige dansker gør alligevel, hvad der passer dem, siger sognepræst Bernhard Kofod.

- Hvis der er en, der brænder en Bibel af, går vi som kristne ikke ud i korstog på samme måde som muslimer, for vi har en anden mentalitet. Problemet kunne måske opstå, hvis flere begyndte at brændre Koranen af, men det tror jeg ikke.

Villy Cordes fra Jehovas Vidner nævner også, at det kunne gå ud over muslimer, der ifølge ham ligesom Jehovas Vidner er med i den flok af troende, der somme tider tales dårligt om.

- Der kunne være en periode, hvor nogen vil benytte sig af det, men jeg tror, det går hurtigt i sig selv igen.

Det Islamiske Trossamfund i Odense har ikke nogen holdning til afskaffelsen, lyder det fra næstformand Mohammed Chanchiri.

Annonce

Et ekstra ansvar

Biskop for Fyens Stift, Tine Lindhardt mener heller ikke, at det kommer til at betyde den store forskel, da paragraffen kun har været i brug få gange. Eller det håber hun i hvert fald ikke.

- Måske har paragraffen trods alt lagt en form for dæmper på nogle ting som ekstrem krænkelse eller mangel på respekt for andres tro. Derfor lægger det et ekstra ansvar på os alle sammen nu om at tænke os om. Så vi værner om menneskers ret til at tro og dyrke den religion, de ønsker, for tro betyder meget for mange mennesker, siger hun.

- Vi har selvfølgelig altid skulle have den opmærksomhed og omtanke, men nu er der ingen myndighed, der kan trække det røde kort.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce