Annonce
Fyn

Fynske mc-klubber efter flere dødsulykker: - Det er vanvid ikke at køre med styrthjelm

Benni Poulsen, formand for Harley Davidson Club i Marslev opfordrer alle motorcyklister til at bære hjelm. - Det er ikke for sjov eller for at spille smart. Det er for at redde liv, siger han. Arkivfoto: Helle Nordstrøm
To fynske motorcyklister og en ung knallertkører er blevet dræbt i trafikken inden for de seneste seks uger. Ingen af dem bar styrthjelm. Det får nu flere fynske motorcykelklubber til at komme med en kraftig opfordring: - Husk sikkerhedsudstyret - det kan redde jeres liv!

Fyn: Det er ikke alene ulovligt, det er også livsfarligt at køre på knallert eller motorcykel uden styrthjelm.

Alligevel har de fynske veje og broer de seneste seks uger lagt asfalt til hele tre dødsulykker, hvor hverken de dræbte motorcyklister eller knallertkørere bar hjelm.

Det er kommet bag på flere fynske motorcykelklubber. En af dem er Harley Davidson Club i Marslev.

- Det er ganske forfærdeligt, og det har overrasket os meget. Jeg kender ikke omstændighederne omkring ulykkerne, men der er ingen tvivl om, at styrthjelme er livsnødvendige. Det er ikke for sjov eller for at spille smart, at vi skal bære dem. Det er for at redde liv. Ganske enkelt, lyder det fra formanden Benni Poulsen.

Han opfordrer altid sine 650 fynske medlemmer til at vægte sikkerhedsudstyret højt.

- Vi kører Harley Davidson, og det er godt nok ikke de hurtigste mc'ere på landevejene, men det er lige meget. Hvis vi bliver ramt af en bil, er det os, der taber hver gang. Derfor råder vi altid til ordentlig påklædning, og det inkluderer som det mest naturlige også styrthjelm, siger han.

Samme melding kommer fra motorcykelklubben Landstrygerne. Her har formand Kenn Harbo kun hovedrysten til overs for de motorcyklister, der lader hjelmen blive hjemme.

- Det er helt hen i vejret. Vi ser gang på gang folk uden styrthjelm, i korte bukser og T-shirts, og det er dømt til at gå galt. Man er ekstremt udsat som motorcyklist, for der er ikke noget jern eller nogen airbag til at tage fra, siger han.

Annonce
De fleste ulykker sker, når man "bare lige" skal noget. Jeg var sømand i 31 år, og dengang sagde vi altid: "Den ansvarlige for din sikkerhed er ham, du ser i spejlet hver dag."

Morten Gammelholm, formand for Motorcyklisternes Fællesklub.

Ham du ser i spejlet

Hos Motorcyklisternes Fællesklub på Østfyn mener formand Morten Gammelholm, at styrthjelmen skal på hver gang. Alt andet er vanvid.

- Du må ikke engang bare glemme det én gang. De fleste ulykker sker, når man "bare lige" skal noget. Jeg var sømand i 31 år, og dengang sagde vi altid: "Den ansvarlige for din sikkerhed er ham, du ser i spejlet hver dag."

Og sikkerhedsudstyret sidder ikke kun på hovedet, mener han.

- Jeg husker en sjov historie fra for nogle år siden. Jeg stod ved min motorcykel og tog handsker på. En ældre dame gik forbi mig og spurgte: "Tager du bare de der på for at se sej ud?". Jeg svarede: "Nej, nu må også altså have mig undskyldt. Hvis jeg vælter, hvad tror du så, jeg tager fra med? Jeg ville jo få flået mine hænder op", fortæller Morten Gammelholm.

Ifølge Fyns Politi er der frem til 7. oktober i år uddelt 163 bøder til motorcyklister og knallertkører for manglende styrthjelm. Sidste år blev der af samme årsag uddelt i alt 270 bøder.

Fra 1. januar i år er det blevet lovpligtigt for alle motorcyklister og knallertkørere at bære styrthjelm. Indtil da har man af lægelige årsager kunne blive fritaget, men det er slut nu.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce