Annonce
Fyn

Fynske Lilleholt siger farvel: - Jeg er super glad for, at jeg overdrager posten til en fynbo

Den ene fynbo overgiver et ministerium til en anden fynbo. Venstremanden Lars Chr. Lilleholt fortæller, at han er glad for at overdrage sit tidligere ministerium til Dan Jørgensen. Her ses de to til ceremionien i kima-, energi- og forsyningsministeriet torsdag eftermiddag. Foto: Scanpix
Fynske Lars Chr. Lilleholt overdrager torsdag sit job som energi-, forsynings- og klimaminister til en anden fynsk politiker, socialdemokraten Dan Jørgensen. De kender hinanden godt, og den afgående minister kommer med råd til sin efterfølger.

Det er en glad energi-, forsynings- og klimaminister, den fynske Venstre-politiker Lars Chr. Lilleholt, som torsdag forlader sit ministerium og overlader det til en anden fynbo, socialdemokraten Dan Jørgensen.

- At være minister er noget, man er på lånt tid. Jeg vidste fra det øjeblik, jeg for fire år siden trådte ind ad døren til ministeriet, at det ville slutte. Det havde jeg forberedt mig på, og jeg forlader posten med godt humør og med masser af god samvittighed, fortæller Lars Chr. Lilleholt.

Gennem alle fire år som minister har han boet i Odense med sin familie, men pendlet og delvist overnattet i nærheden af sit ministerium i København.

- Det har været fire meget spændende år, hvor jeg for alvor har haft mulighed for at lave politik, en bred energiaftale, et teleforlig og en lang række andre forlig og aftaler, som sætter sig spor for eftertiden, siger han.

Annonce

Politisk maskinrum

For ham har de fire år som minister været som at være inde i maskinrummet i dansk politik.

- Der er en verden til forskel fra at sidde som menigt folketingsmedlem til at være minister med et kæmpe ansvar og muligheder for at påvirke tingene. Jeg har lært en masse om politik, klima og energi, og få ting igennem nationalt og internationalt, mener Lars Chr. Lilleholt.

Fra torsdag eftermiddag hedder den nye minister Dan Jørgensen, som nu er blevet klima-, energi- og forsyningsminister, og de to kender hinanden fra fynsk politik og under valgkampen mødtes de også flere gange.

- Jeg er super glad for, at jeg overdrager posten til en fynbo. Jeg kender Dan godt. Vi har haft et fortrinligt samarbejde med tid til at have det sjovt og til alvorlige stunder, og vi har haft en valgkamp, hvor vi både har skændtes og haft plads til smil og sjove episoder, mener den afgående minister.

Lars Chr. Lilleholt kalder sin efterfølger for en meget dygtig politiker, men venter også spændt på, hvad der kommer til at ske på deres fælles kerneområde i forhold til alle løfterne fremsat under valgkampen.

- Dem vil jeg følge meget tæt, og så får jeg nu lejlighed til at stille ham nogle kritiske spørgsmål, præcis som han har gjort ved mig. Det ser jeg meget frem til, og vil også gøre det med et smil på læben, lover Lars Chr. Lilleholt.

Godt råd til ny minister

Han lægger ikke skjul på, at han har været glad for at være minister, og efter eget udsagn stået glad op hver morgen for at tage på arbejde bortset fra denne sidste dag, hvor han overlader ministeriet til en ny mand, som han har et godt råd til:

- Stå op og gør dit bedste. Den device har jeg levet med, siden jeg for fire år siden blev minister.

Fremover er Lars Chr. Lilleholt menigt folketingsmedlem, og fra at have været minister døgnet rundt ugens syv dage glæder han sig til at komme hjem og se mere til familien.

- Jeg glæder mig også til at dyrke Fyn noget mere. Som minister er man minister for hele Danmark, og derfor har der været mindre tid til at varetage de fynske opgaver, men det vil jeg arbejde mere for nu, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce