Annonce
Erhverv

Fynske landmænd vil lave fabrik til en halv milliard: Søger 7000 hektar jord til kartofler

47 landmænd er gået sammen om at lave en kartoffelmelsfabrik til omkring en halv milliard, men for at projektet kan lade sig gøre, skal yderligere 120-140 landmænd melde sig til, fordi der ellers mangler 6000-7000 hektar jord til kartofler. En af dem er Lau Hvid Hansen. Foto: Christian Nordholt
47 fynske landmænd vil lave en kartoffelmelsfabrik, og derfor søger de landmænd, der har lyst til at dyrke samlet 7000 hektar kartofler, så det er rentabelt at bygge fabrikken.

På Farsbøllegaard på Nordfyn er landmand Lau Hvid Hansen midt i årets høst, men hvis planen holder, så er der en type afgrøder mere, han kommer til at høste fremover.

Lau Hvid Hansen er nemlig én af 47 fynske landmænd, som drømmer om at starte en fynsk kartoffelmelsfabrik til over en halv milliard kroner, og derfor leder selskabet efter flere landmænd, der vil byde ind med deres jord.

- Vi holder nogle informationsmøder først i september for landmænd, der kunne være interesserede i at dyrke kartoflerne, for vi skal op og have 6500-7000 hektar kartofler, for at det er rentabelt at bygge fabrikken, siger Lau Hvid Hansen.

Annonce


- Folk skal også gøre det nu, hvis de vil være en del af det. Der er nok ikke nogen, som tager det samme projekt op i den nære fremtid, så det er nu, at de fynske landmænd skal sige ja.

Lau Hvid Hansen


7000 hektar er ikke så lidt igen. Det svarer til et område på størrelse med Tåsinge, og ifølge Lau Hvid Hansen betyder det også, at omkring 120-140 landmænd skal melde sig på banen. Alligevel er landmanden overbevist om, at det er muligt at få andre landmænd med på ideen - blandt andet fordi kartoflerne kan generere en større omsætning end det korn, der bliver høstet, mange steder på Fyn.

- Det er realistisk, men bestemt ikke ligetil at etablere fabrik og produktion i den størrelse. I forhold til korn er udbyttet to til tre gange så stort, så det hele handler om, hvad den enkelte landmand kan få ud af det inden for en rimelig risiko, siger Lau Hvid Hansen.

Bæredygtige kartofler

Ifølge landmanden er der også andet, der taler for at starte kartoffelmelsfabrikken. Det er nemlig ikke helt tilfældigt, at det er kartofler, som selskabet af landmænd har valgt at dyrke.

- Der er en svag stigning i brugen af kartoffelmel på verdensplan, og det er der ikke for ret meget andet i landbruget. Kartoflen vinder også mere og mere ind i den bæredygtige snak, som der er verden over, på grund af stivelsen i den. Det er noget, der bliver forsket meget i, fordi man blandt andet kan bruge stivelsen og ikke mindst proteinet til at erstatte nogle ting i fødevarer, forklarer Lau Hvid Hansen.

47 landmænd er gået sammen om at lave en kartoffelmelsfabrik til omkring en halv milliard, men for at projektet skal realiseres, skal yderligere 120-140 landmænd melde sig til. Lau Hvid Hansen er en af de 47 landmænd, der er interesseret i at dyrke kartofler i stedet for som nu korn. Foto: Christian Nordholt

Og netop bæredygtigheden i produktet kan være afgørende, fordi det kan sikre landmændene i mange år, når de begynder at høste kartoflerne.

- Vi ser jo selvfølgelig en forretning i det, fordi vi gerne vil dyrke noget, som har en højere værdi end det, som vi gør i forvejen og samtidig noget, som følger med samfundsudviklingen. Hvis vi bygger en stor fabrik, skal det jo ikke lige pludselig blive umoderne, for så får vi ikke noget ud af det, siger Lau Hvid Hansen.

Annonce

Nu eller aldrig

For at blive med i projektet, så kan landmændene deltage på de informationsmøder, der bliver holdt, hvor de skal indbetale 10.000 kroner for at blive en del af selskabet K&H Fyn, som de 47 landmænd har dannet.

- Det er et lille beløb. Man kommer også til at bruge nogle penge i projektfasen, der skal laves nogle investeringer ude i landbrugene, og så skal der laves en investering i fabrikken. Så det er noget man siger ja til, hvis man har tænkt sig at gøre det i mange år frem, for ellers kan det ikke betale sig, siger Lau Hvid Hansen.

Informationsmøder

Selskabet K&H Fyn holder to informationsmøder, hvor man kan komme og høre mere om projektet. Hvis man selv har lyst til at deltage i projektet, kan man også melde sig ind i selskabet K&H Fyn til informationsmøderne.

Informationsmøde 8. september klokken 16. Holdes på Sjælland ved Storøhage Kartofler ved Lammefjorden.

Informationsmøde 9. september 2020 klokken 16. Holdes på Sanderumgaard i Odense.

Primært er det fynske landmænd, som bliver efterspurgt til projektet, men siden der også er kommet noget interesse fra Sjælland, er selskabet også begyndt at kigge mod den anden side af Storebælt. Derfor afholdes et af informationsmøderne på Sjælland.

Ifølge Lau Hvid Hansen er kartoffelmelsprojektet lidt ekstraordinært, og derfor skal landmændene ikke tænke sig om alt for længe, for så er muligheden forsvundet.

- Folk skal også gøre det nu, hvis de vil være en del af det. Der er nok ikke nogen, som tager det samme projekt op i den nære fremtid, så det er nu, at de fynske landmænd skal sige ja, siger landmanden.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Assens For abonnenter

Fem mænd fængslet efter politiaktion: En af de sigtede har med stor sandsynlighed haft tilknytning til tysk rockergruppering

Annonce