Annonce
Fyn

Fynske kommuner forbereder sig på ny lov: Fredag kan chefen bede om at se coronapas

Eleverne slipper, men lærere og pædagoger er blandt de faggrupper, som snart kan blive bedt om at vise et coronapas. Torsdag ventes Folketinget at vedtage en lov, der giver arbejdsgivere ret til at se bevis for en gyldig vaccination eller coronatest. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.
Hvem skal vise coronapas, og hvad gør man, hvis nogen ikke kan eller vil vise det? De fynske kommuner arbejder på at finde svar til ny lov, som ventes vedtaget torsdag.

Fyn: Så længe covid-19 betegnes som en samfundskritisk sygdom, vil arbejdsgivere, både private og offentlige, kunne kræve, at deres medarbejdere viser et coronapas, når de går på arbejde. Og en ansat kan blive pålagt at få en coronatest, hvis det er for at begrænse smittespredning. Det er essensen af det lovforslag, som ventes vedtaget i Folketinget torsdag.

Loven kan træde i kraft allerede fredag, og i de fynske kommuner arbejdes der lige nu med at bestemme om, og i hvilket omfang man vil gøre brug af de nye bestemmelser over for kommunernes ansatte. Ingen af de fire kommuner, som Fyens Stiftstidende har talt med, havde truffet en beslutning forud for tredjebehandlingen af lovforslaget torsdag.

I Odense Kommune er der de seneste syv dage fundet 1062 smittede, og kommunen har den højeste incidens på Fyn (516,2 smittede pr. 100.000 borgere). Kommunikationschef Nanna Lise Vester oplyser, at kommunen afventer, at lovforslaget bliver vedtaget, og derefter behandler direktør-gruppen i kommunen mandag, hvordan reglerne skal udmøntes i Odense.

Annonce

En af de ting, direktørerne skal beslutte, er, om et krav om visning af coronapas skal gælde alle eller udvalgte grupper af medarbejdere. Og det skal besluttes, om der skal være sanktioner eller restriktioner over for medarbejdere, der ikke vil eller kan vise et coronapas.

- Og hvem skal tjekke coronapas? Det er også ved at blive undersøgt, og det arbejder de på frem mod mandag, så man kan vurdere, om det skal indføres eller ej, forklarer kommunikationschefen.

Omtrent samme melding kommer fra Nyborg Kommune, som med 135 smittede den seneste uge har den næsthøjeste incidens på Fyn med 421,4 smittede pr. 100.000. Kommunen er i gang med at finde ud af, om og i givet fald hvordan coronapaskravet skal gennemføres. Og derefter vil indstillingerne blive forelagt økonomiudvalget, oplyser kommunens pressechef, Lone Mørup.

Jeg forventer, at vi kommer til at stille krav om coronapas, og at det kommer til at gælde alle ansatte ved Middelfart Kommune.

Willy Feddersen, kommunaldirektør, Middelfart Kommune

Forventer krav om pas

Nordfyns Kommune har med 350,6 den fjerdehøjeste incidens på Fyn, og her er det heller ikke besluttet, hvordan loven skal bruges. I nabokommunen Middelfart var incidensen onsdag faldet en smule til 319, hvilket placerer kommunen som nummer fem på Fyn. Ifølge kommunaldirektør Willy Feddersen forestår der nu nogle dages arbejde med at gennemgå lovteksten, før kommunen er klar til at bruge den.

- Nu skal loven først godkendes, og så skal vi have læst den grundigt igennem. Der er en lang række forpligtelser, som vi har over for de ansatte, som vi skal gøre, inden vi indfører coronapasset. Men jeg forventer, at vi kommer til at stille krav om coronapas, og at det kommer til at gælde alle ansatte ved Middelfart Kommune.

Også Middelfart Kommune skal finde ud af, hvad man gør, hvis medarbejdere ikke kan eller vil vise et gyldigt coronapas.

- Alene bemærkningerne til lovforslaget er 26 sider, så vi skal have tid til at kigge det grundigt igennem, og vi skal have drøftet det med vores lokale personalerepræsentanter i vores hovedudvalg.

- Men jeg forestiller mig ikke, at det på nogen måder bliver et problem hos os. Der er lavet en fin trepartsaftale mellem arbejdsgivere, arbejdstagere og regeringen, og det er mit indtryk, at alle lægger sig i den slipstrøm, og det kommer vi også til at gøre, siger Willy Feddersen.

Når lovforslaget om arbejdsgiveres ret til at se et coronapas forventeligt er blevet vedtaget i Folketinget torsdag, kommer blandt andre de fynske kommuner på arbejde for at afklare, hvilke medarbejdere der skal vise et gyldigt coronapas, og hvilke restriktioner eller sanktioner der skal gælde for dem, der ikke kan eller vil vise et bevis for, at de enten er vaccineret eller har en gyldig, negativ test. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.
Annonce

Uvis effekt på smitte og indlæggelser

Forud for anden- og tredjebehandlingen af lovforslaget, som begge er planlagt til torsdag, har blandt andre Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige stillet en række spørgsmål til den fungerende beskæftigelsesminister, Mattias Tesfaye (S). Han vil blandt andet gerne vide, hvad den konkrete effekt på smittetal, indlæggelser og dødsfald vurderes at være, hvis arbejdsgivere får lov til at kræve at se et coronapas.

Han har også spurgt, hvor mange færre indlæggelser, regeringen forventer som resultat af lovforslaget.

Svaret fra ministeren til begge spørgsmål lyder, at der ikke kan gives noget "estimat som efterspurgt". For det er ikke muligt på forhånd at vurdere, i hvilket omfang og på hvilken måde arbejdsgivere vil bruge muligheden for at kræve at se et coronapas.

Enighed om test og coronapas

Den 12. november enedes regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation om, at arbejdsgivere kan kræve, at deres ansatte viser et gyldigt coronapas. Det skal både hjælpe med at begrænse smittespredningen i Danmark og optimere muligheden for at holde samfundet åbent.

Samtidig anbefalede de tre parter, at Folketinget genindfører den lov, som giver arbejdsgivere mulighed for at pålægge medarbejdere at lade sig teste for coronavirus - det kan blandt andet være i form af selvtest på arbejdspladsen.

Reglerne om test og visning af coronapas gælder, så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce