Annonce
Odense

Fynske kæmper fældet i Munke Mose: Gamle bøgetræer risikerede at vælte ned over legeplads

Odense Kommune har valgt at lade otte gamle træer fælde i Munke Mose. Træerne var alle ramt af svampesygdomme og risikerede at vælte ned over en legeplads.

Motorsavene arbejder i disse dage på højtryk i Munke Mose, hvor otte af parkens ældste træer bliver fældet.

For selvom der på overfladen ikke er mange tegn på, at træerne er syge, har fagfolkene i Odense Kommune ikke været i tvivl om, at træerne måtte lade livet, efter at man i efteråret fandt svampesygdomme på træerne.

De fleste af træerne er bøgetræer, som er blevet ramt af svampen kæmpeporesvamp, men der er også nogle enkelte asketræer, der har lidt af svampesygdommen asketoptørre.

Særligt bøgetræerne og kæmpeporesvampen har fået kommunen til at gribe ind og lade træerne fælde, fordi træerne var i risiko for at vælte og står tæt på legepladsen i Munke Mose.

Det fortæller Hanne Pedersen, der er parkforvalter i Odense Kommune.

- Bøgetræerne har fået kæmpeporesvamp, som simpelthen spiser rodnettet. Så det er selvfølgelig noget, som vi er ekstremt opmærksomme på. Når de svampe viser sig nede ved rodsystemet, så skal vi reagere på det. Det er bare et spørgsmål om tid, før træerne vælter. Og når det er så store træer, kan det jo være meget alvorligt, siger Hanne Pedersen, der peger på, at træerne typisk har været påvirket af svampen i en del år, før den bliver synlig for det blotte øje.

- Når den først viser sig, så har den rigtig smovset nede ved rødderne, siger hun.

Annonce
Arbejdsdelingen var klar med én mand i toppen, to mand på jorden og en fjerde mand, der løbende kunne køre træet væk. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Overvåger gamle træer

De store svampe på bøgetræerne blev opdaget i efteråret i forbindelse med den løbende risikovurdering af træerne i kommunen.

- Vi har to mænd, der kører rundt i kommunen og holder øje med træerne, og det var i den forbindelse, at de opdagede svampesporene på træerne i Munke Mose, siger Hanne Pedersen.

Det er hverken første eller sidste gang, at kommunen fælder bøgetræer i Munke Mose. Ifølge Hanne Pedersen lider træerne under forholdene i mosen.

- I Munke Mose har vi rigtig mange bøgetræer, som simpelthen ikke kan tåle, at der er for fugtigt. De kan ikke holde til det. Så der er røget rigtigt mange bøgetræer i Munke Mose de seneste par år. Om det er på grund af mere nedbør eller fordi, at mosen har sat sig mere, ved jeg ikke, men det er tydeligt at se, at bøgetræerne lider under det, siger Hanne Pedersen.

Når kommunen genplanter træer i Munke Mose går man derfor uden om det fynske bøgetræ.

Det er en længere proces at fælde et træ af den størrelse, som der er tale om i Munke Mose. Først skal grenene saves af og derefter bliver træet fældet i etaper fra toppen og ned. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce