Annonce
Bagsiden

Orange kæmper fra Fyn efterlyses

For 13. gang holdes finalevejningen ved DM i græskar i Tivoli. Sådan så det ud i fjor, men i Tivoli tror man på, at årets deltagere bliver endnu større. Foto: Tivoli
Hverken corona eller klimakrise kan stoppe det årlige DM i kæmpegræskar. Men igen i år mangler der noget: Græskar fra Fyn.
Annonce

At dømme efter en video, Tivoli har sendt til Bagsidens læsere, er der vældig gang i kæmpegræskardyrkningen rundt om i Danmark, hvor der drømmes om rekorder og mesterskabstitler.

- Vi ved, at denne sommer har haft potentiale til en ny græskarrekord. Håbet er at komme forbi de magiske 600 kilo, og der er noget som tyder på, at vi slår rekorden i år. Selv om de mange græskar tager flere kilo på om ugen, kan der fortsat ske meget før konkurrencen til oktober. Men måske findes der et endnu større græskar derude? siger Tivolis pressechef, Torben Plank.

Annonce

Ingen fynske græskar

Og her tænker han helt specifikt på Fyn. På trods af, at vi ynder at kalde os Danmarks have, og på trods af, at alene Gyldensteen Gods på Nordfyn hvert år dyrker 300.000 græskar til halloween, er der ikke tilmeldt et eneste fynsk græskar til DM. Endnu.


På top-40 over de største danske græskar optræder kun to avlere fra Fyn og Øerne.

Fra artiklen


Torben Plank har ingen forklaring, men Bagsiden vil godt give et bud på hvorfor. Vi har nemlig set videoen med de bedste avlere, og vi tror ikke, fynboer er lige så vanv ... æhh ... engagerede.

Annonce

Kærlighed og omsorg

Klikker du dig ind på den digitale version af denne artikel på fyens.dk eller faa.dk, kan du se videoen og nogle af de enorme græskar, der allerede har nået en størrelse, hvor en trillebør ikke er nok til at fragte dem i.

Og du kan se, hvordan de behandles med omsorg og kærlighed af deres avlere.

En avler har bygget et helt drivhus på 120 kvadratmeter til tre (!) græskar, en anden har måttet save gangbroen i drivhuset i stykker, fordi et græskar vokser sig stort lige præcis dér - og ikke må stresses ved en flytning. Og de fleste konkurrenceavlere pakker deres kæmper nænsomt ind i tæpper for at beskytte dem mod nattekulde.

Annonce

Bedste fynske resultater

top-40 over de største danske græskar optræder kun to avlere fra Fyn og Øerne. Carsten Møller Nielsen fra Ærø er nummer 27 med en gigant på 200,3 kg (2009) og nummer 29 med en kæmpe på 196 kg (2010). Per Brodersen, ligeledes fra Ærø, er nummer 30 med et græskar på 190,4 kg (2011).

I I 2019 vandt Jens Peder fra Ribe med et kæmpegræskar på 446,3 kg. Danmarksrekorden fra 2018 lyder på 589,4 kg.

DM i kæmpegræskar holdes i Tivoli i København 10. oktober. Du kan melde dig som deltager indtil 22. september ved at sende en mail til il@xlg.dk med navn, kontaktoplysninger og anslået nuværende vægt på dit græskar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce