Annonce
Musik

Fynske Heebøll vinder fornem folkpris

Fynske Kristine Heebøl vandt søndag endnu en DMA Folk-pris. Denne gang som "Årets Sangskriver/Komponist". Arkivfoto: Kim Rune

Søndag 10. november var der Danish Music Awards Folk-show på det københavnske spillested Alice. Der blev uddelt seks priser, og én af de mest prominente, "Årets Komponist/Sangskriver", gik til Kristine Heebøll fra Odense.

Hun er uddannet musiklærer fra Det Jyske Musikkonservatoriums Rytmiske linje, Center for Rytmisk Musik og Bevægelse, i 2000. Derefter tog hun en overbygning på Det Fynske Musikkonservatoriums nystartede folkemusiklinje i 2002. Som udøvende musiker er hun violinist og en del af Trio Mio, der ud over hende tæller svenske Jens Ulvsand på guitar og pianisten Peter Rosendal.

Juryen til DMA Folk begrunder prisen således:

- Kristine Heebøll er en komponist, der gennem en række iørefaldende udgivelser har markeret sig som en særdeles nysgerrig, produktiv og improviserende instrumentalist. Fra det enkle og lyriske, over det rytmisk dansende, til det finurlige og ligefrem kringlede bliver der skabt kompositioner som tåler at blive lyttet til igen og igen.

Kristine Heebøll fik også ros for sin stærke forankring i den danske og nordiske tradition, men blev også hyldet for at have et særligt legende, eksperimenterende og nutidigt udtryk.

- Man hører, at årets prismodtager befinder sig godt i dialog med sine medspillere og fornemmer, at hver udgivelse med Trio Mio er en opdagelsesrejse. Derfor tildeles Kristine Heebøll en pris for sine kompositioner på albummet "Polyglot Pike", lød det i motiveringen.

De øvrige priser gik til Perry Stenbäck som "Årets Folk Musiker/Sanger", Moussa Diallo som "Årets World Musiker/Sanger", Peter Uhrbrand fik "Årets Traditionspris", mens Henriette Ambæk Flach blev "Årets Nye Talent". "Årets Folk Formidler" blev Radiofolk.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce