Annonce
Erhverv

Fynske gartnere holder vejret: Håber det bedste og frygter det værste

Formand for Dansk Gartneris bestyrelsen, Jørgen Kurt Andersen fra Fraugde-gartneriet Thoruplund. Foto: Frederik Nordhagen
Frugt og grønt-producenterne er ramt af brat opbremsning i hotel- og restaurationsbranchen, men produktionen er ikke påvirket. De fynske blomsterproducenter gør klar til forårssæsonen i skyggen af coronavirus i en branche, hvor det er umuligt at arbejde hjemmefra.
Annonce

Fyn: - Det er svært at potte og pakke blomster hjemmefra, så vi har 45 ansatte på arbejde i dag.

Novemberkaktusser og klokkeblomsterne fra Fraugde-gartneriet Thoruplund skal ud til kunder i Danmark og i udlandet, og coronavirussen har påvirket produktionen hos formanden for Dansk Gartnerier, Jørgen Kurt Andersen.

- Vi har indrettet vores ansatte i teams, så folk arbejder på skift, og vi spiser frokost på forskellige tidspunkter. Og ellers følger vi de retningslinjer, der er sendt ud fra myndighederne. Det handler om at passe på hinanden, siger den erfarne fynske gartnerformand.

Pakkeleder Jane Høgh Jensen er blandt de medarbejdere, der er på job i drivhusene.

Efter syv år i gartneriet føler hun sig ikke mindre tryg ved at møde på job i øjeblikket, fordi der netop bliver taget de nødvendige forholdsregler.

- Jeg synes ikke, det er bekymrende, for vi tager vores forholdsregler. Vi har været gode til indbyrdes at sige, at vi ikke tager til store familiefester og tænker os om en ekstra gang. Det giver en tryghed her i virksomheden. Det, der kan bekymre mig, er, hvis vi ikke får noget at lave, siger hun.

Her har eksporten stor betydning, for 80 procent af de fynske potteplanter og blomster bliver solgt til udenlandske kunder. Nu står forårssæsonen for døren for de fynske blomsterproducenter, som er afhængig af kunder i Tyskland, Holland, Polen og resten af Europa, så i Fraugde følger man situationen tæt.

- Indtil videre håber vi på det bedste og frygter for det værste, når det handler om grænselukninger, som selvfølgelig kan påvirke os, siger Jørgen Andersen.

Corona og madvarer

Det er usandsynligt, at coronavirus kan smitte til mennesker via mad. Det er også usandsynligt, at man bliver smittet med coronavirus ved at røre ved fødevareemballage. Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Coronavirus smitter via luftbårne dråber fra host og nys fra en smittet person. Man skal derfor være i tæt kontakt med en smittet person for at risikere at blive smittet.

Syge medarbejdere må ikke arbejde med fødevarer, fordi de kan risikere at smitte forbrugerne med andre sygdomme. Hvis en fødevarevirksomhed konstaterer sygdom hos en medarbejder, skal ledelsen sende medarbejderen hjem, fremgår det Dansk Gartneris seneste nyhedsbrev.

Kilde: Dansk Gartneri

Annonce

Stop for hoteller og restauranter

Det samme er tilfældet hos de fynske gartnere, som i øjeblikket producerer grøntsager og frugter til danske og udenlandske kunder, lyder det fra adm. direktør i Gasa Odense Frugt og Grønt, Jens Nannerup.

- Vores producenter kører normalt i deres drift, men vi kunne allerede torsdag mærke, at ordrerne forsvandt på vores foodservice-område. Torsdag gik vi måske ned på fem procent af vores normale og fredag var vi stort set i nul, siger han.

De 29 gartnerier, der udgør andelshaverne i Gasa-virksomheden, står for en tredjedel af den samlede frugt- og grøntleverance til hele Danmark. 10 procent af de varer leveres normalt til foodservice, hvor kunderne i sidste ende er restauranter, hoteller, konferencesteder og kantinedrift.

- Vi sender 10 lastbiler med frugt og grønt ud til vores kunder om dagen – af de 10 er den ene varer til de brancher, så det er noget, vi kan mærke, når de går i stå, det er klart, siger Jens Nannerup.

Tilbage hos formanden for de danske gartnerier i Fraugde har Jørgen Andersen et håb om, at de første forårstegn kan få mange danskere ud i haven. Især nu hvor mange af dem er sendt hjem fra arbejdspladsen.

- Når nu folk kan komme mere ud, så håber vi, at de får lyst til at købe nogle blomster og planter til haven, siger han.

Annonce

Det kører - men ikke uden gnidninger

En stor del af de fynske blomster, frugt og grønt bliver dog eksporteret, så både Nannerup og formanden Jørgen Andersen holder godt øje med nyheder om grænselukninger og udviklingen i de lande, som er blandt de store aftagere af danske klokkeblomster og agurker.

Hos Gasa holder Jens Nannerup også øje med udviklingen internationalt, da en tredjedel af de grøntsager og frugter, som andelshaverne producerer, bliver sendt ud af landet.

- Derfor er vi selvfølgelig også opmærksomme på, hvordan det udvikler sig. Jeg vil sige, at det kører lige nu - men det kører ikke gnidningsløst, når vi skal køre henover grænserne, så den udvikling er vi selvfølgelig spændt på, men vi skal jo alle sammen have mad stadigvæk, siger han.

Direktøren understreger, at der hverken er grund til at gå i panik eller hamstre agurker eller rodfrugter, for der bliver produceret masser af friske råvarer i de fynske gartnerier.

- Vi fortsætter leverancerne, og der er masser af varer, siger han og kommer med en direkte opfordring.

- Nu har vi en andel, som vi ikke kan komme af med til vores normale kunder i foodservice. De varer kommer i stedet ud til supermarkederne, så husk at købe dansk, så man støtter de danske gartnerier, siger Jens Nannerup.

Pakkeleder Jane Høgh Jensen i gang på Thoruplund, hvor 45 ansatte holder produktionen af bl.a. novemberkaktus og klokkeblomster i gang. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Thoruplund eksporterer ligesom de øvrige blomstergartnerier på Fyn og i Danmark en stor del af varerne til udlandet. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Jørgen Andersen og Jane Høgh Jensen i gang med dagens produktion i Fraugde. Foto: Frederik Steen Nordhagen
thoruplund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce