Annonce
Fyn

Fynske forskere: Gulerødder hæmmer betændelse og ligner et værn mod tarmkræft

Spis løs af gulerødderne - deres indhold af stofferne falcarinol og falcarindiol tyder på at hæmme betændelsestilstande, der er kendt som en stor risikofaktor for udvikling af kræftsygdomme. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
To kendte stoffer, som findes i blandt andet gulerødder, ser ud til at hæmme betændelse, som er en stor risikofaktor for udvikling af kræft. Fynske forskere håber med ny opdagelse, at det bliver muligt at forbedre forebyggelsen af flere kræftformer.

Fyn: Det er svært at spise en rå gulerod stille, og den knasende lyd er måske ikke den mest befordrende, hvis du skal koncentrere dig på arbejdet. Men der er efterhånden tungtvejende grunde til at snuppe et par gulerødder i løbet af dagen, for de kan beskytte dig mod flere kræftsygdomme.

Falcarinol og falcarindiol er navnene på to af de stoffer, som findes i gulerødder, og som ser ud til at være et effektivt værn mod kræft i tyktarmen og endetarmen. De to stoffer findes også i pastinak, knoldselleri, bladselleri og ginseng, og allerede for to år siden kunne forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fortælle, at forsøg med rotter havde vist, at stofferne havde reduceret forstadier til tarmkræft med op til 83 procent.

Kræft i tyktarmen og endetarmen er en af de mest udbredte og dødelige kræftformer i Danmark, og 40-45 procent af patienterne dør af sygdommen.

Resultaterne af rotteforsøgene blev offentliggjort i foråret 2017, og de er blevet fulgt op af nye forsøg med rotter, som ifølge Syddansk Universitet viser, at det er stoffernes anti-inflammatoriske effekt, det vil sige evnen til at modvirke betændelse, som kan være årsagen til den kræfthæmmende virkning.

Annonce

Kan forbedre forebyggelsen af kræft

Betændelse er kendt som en af de største risikofaktorer for udviklingen af kræft, og i de nyeste forsøg har forskere på Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet fundet, at falcarinol og falcarindiol modvirker betændelse ved at hæmme flere af de signalstoffer, som påvirker udviklingen af tarmkræft, fortæller Morten Kobæk-Larsen, lektor i Kirurgisk Forskningsenhed ved OUH.

Han håber at skaffe penge til at kunne afprøve stoffernes effekt i kliniske forsøg med mennesker - det vil kunne betyde, at kræft ikke kun er en sygdom, der behandles, men at fokus på at forebygge den effektivt forstærkes.

- Hvis sådanne kliniske studier også viser en effekt, vil det være oplagt at udvikle nye fødevareprodukter eller kosttilskud, der optimerer den forebyggende effekt, siger Morten Kobæk-Larsen til SDU's magasin Ny Viden.

De nyeste undersøgelser viser også, at mængden har stor betydning for effekten af de betændelseshæmmende stoffer. Så spis løs, selvom de knaser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce