Annonce
Fyn

Fynske forskere: Gulerødder hæmmer betændelse og ligner et værn mod tarmkræft

Spis løs af gulerødderne - deres indhold af stofferne falcarinol og falcarindiol tyder på at hæmme betændelsestilstande, der er kendt som en stor risikofaktor for udvikling af kræftsygdomme. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
To kendte stoffer, som findes i blandt andet gulerødder, ser ud til at hæmme betændelse, som er en stor risikofaktor for udvikling af kræft. Fynske forskere håber med ny opdagelse, at det bliver muligt at forbedre forebyggelsen af flere kræftformer.

Fyn: Det er svært at spise en rå gulerod stille, og den knasende lyd er måske ikke den mest befordrende, hvis du skal koncentrere dig på arbejdet. Men der er efterhånden tungtvejende grunde til at snuppe et par gulerødder i løbet af dagen, for de kan beskytte dig mod flere kræftsygdomme.

Falcarinol og falcarindiol er navnene på to af de stoffer, som findes i gulerødder, og som ser ud til at være et effektivt værn mod kræft i tyktarmen og endetarmen. De to stoffer findes også i pastinak, knoldselleri, bladselleri og ginseng, og allerede for to år siden kunne forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fortælle, at forsøg med rotter havde vist, at stofferne havde reduceret forstadier til tarmkræft med op til 83 procent.

Kræft i tyktarmen og endetarmen er en af de mest udbredte og dødelige kræftformer i Danmark, og 40-45 procent af patienterne dør af sygdommen.

Resultaterne af rotteforsøgene blev offentliggjort i foråret 2017, og de er blevet fulgt op af nye forsøg med rotter, som ifølge Syddansk Universitet viser, at det er stoffernes anti-inflammatoriske effekt, det vil sige evnen til at modvirke betændelse, som kan være årsagen til den kræfthæmmende virkning.

Annonce

Kan forbedre forebyggelsen af kræft

Betændelse er kendt som en af de største risikofaktorer for udviklingen af kræft, og i de nyeste forsøg har forskere på Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet fundet, at falcarinol og falcarindiol modvirker betændelse ved at hæmme flere af de signalstoffer, som påvirker udviklingen af tarmkræft, fortæller Morten Kobæk-Larsen, lektor i Kirurgisk Forskningsenhed ved OUH.

Han håber at skaffe penge til at kunne afprøve stoffernes effekt i kliniske forsøg med mennesker - det vil kunne betyde, at kræft ikke kun er en sygdom, der behandles, men at fokus på at forebygge den effektivt forstærkes.

- Hvis sådanne kliniske studier også viser en effekt, vil det være oplagt at udvikle nye fødevareprodukter eller kosttilskud, der optimerer den forebyggende effekt, siger Morten Kobæk-Larsen til SDU's magasin Ny Viden.

De nyeste undersøgelser viser også, at mængden har stor betydning for effekten af de betændelseshæmmende stoffer. Så spis løs, selvom de knaser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce