Annonce
Erhverv

Fynske firmaer tilbyder hjælp til at nedsætte testventetid, men får kold skulder: - Vi kunne bryde smittekæderne med det samme

Stifter af Pentabase Ulf Bech Christensen sammen med en del af virksomhedens pcr-maskiner. Arkivfoto: Stefan Sommer Jagd
To fynske PCR-firmaer har tilbudt deres hjælp til at nedbringe testpuklen og ventetider. De kan stå klar fra i morgen, melder de til myndighederne, men enten er der ikke brug for dem, eller også får de ikke svar.

Fyn: Det er en frustreret administrerende direktør Hans Atli Dahl, der går rundt på Amplexa Genetics hovedkvarter på Sverigesgade i Odense.

Firmaet er et klinisk genetisk laboratorie med base i Odense, som blandt andet udfører PCR-test.

Efter flere opgaver som at teste for selvstyret Grønland, den færøske regering og rådgivning af teststrategi til Islands regering synes han selv, at han er ret rutineret, når det kommer til at teste og analysere PCR-tests.

Annonce

Men han kan ikke få lov at assistere med at opruste testkapaciteten i firmaets egen baghave, hvor der er langt ventetider på at blive podet.

Torsdag modtog samtlige af Odenses indbyggere med en e-boks besked med opfordring til at blive coronatestet, og siden da har ventetiden på PCR-test været op til tre dage, og køerne til kviktest lange.

Det fik ham til at kontakte Region Syddanmark med et tilbud om at udvide deres testkapacitet.

- Vi har selv et testcenter på havnen i Odense, hvor vi tester omkring 100 private om dagen, og skulle det være, kunne vi rykke ud i morgen og teste 1000-2000 om dagen, lyder det fra Hans Atli Dahl fra Amplexa Genetics.

Vi har ad flere omgange taget kontakt de seneste år. Vi kan ikke gøre andet end at tjekke ind engang i mellem og sige, at vi stadig er her

Hans Atli Dahl, administrerende direktør hos Amplexa Genetics

Svar har han dog ikke fået noget af ifølge eget udsagn.

- Der er bare radio silence (radiotavshed, red.), siger han.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, han har forsøgt at få fat på region og myndigheder med samme tilbud.

- Vi har ad flere omgange taget kontakt de seneste år. Vi kan ikke gøre andet end at tjekke ind engang i mellem og sige, at vi stadig er her, siger Hans Atli Dahl, der anfægter at man bruger den mindre følsomme kviktest i skoler, hvor der er florerer meget smitte.

Det er vel ikke så mærkeligt, når man har været igennem en dyr krise, der tærer på statskassen, at man så vælger den billigere løsning. En PCR-test er mere sensitiv, men I er vel også dyrere?

- Vi har jo ikke være inde i prisforhandlinger, men det tror jeg ikke er rigtigt. Vi tilbød test på Færøerne på lige fod med andre udbydere til lidt mere end 200 kroner per test, siger Hans Atli Dahl.

Annonce

Fik brev samme dag

Lidt den samme oplevelse har man hos en anden fynsk testvirksomhed, Pentabase.

Her har stifter og administrerende direktør Ulf Bech Christensen flere gange tilbudt sin hjælp, men her var svaret senest torsdag, at der var tilstrækkeligt med kapacitet.

- På min seneste håndsrækning modtager jeg ironisk nok et brev torsdag, hvor alle overskrifterne er, at alle nu skal testes. I brevet skriver en inde fra Sundhedsministeriet nej tak til tilbuddet, og at de har styr på kapaciteten, siger en frustreret Ulf Bech Christensen.

Det er pcr-maskiner som disse, der bruges til at analysere tests. Arkivfoto: Stefan Sommer Jagd

Han har længe været bekymret for, at smitten hurtigt kunne løbe løbsk denne vinter, og derfor har han også åbnet flere testcentre i tiden, hvor landet har nedtrappet test og udfaset restriktioner.

- Vi er gået fra fem til otte testcentre i den tid og har ansat flere, hvor andre har skruet ned, så vi vil kunne stille med en væsentlig stor kapacitet. Vi kan sagtens køre 100.000 test om dagen, lyder det.

Han giver naturligt nok ikke meget for kviktest-metoden.

- For mig er kviktest en symbolsk handling. Tester man med PCR får man et sikkert resultatet første gang uden falske positive eller negative, og vi kan give hurtigere svar, siger han og fortsætter.

- Min påstand er, at hvis vi blev inddraget kunne vi holde samfundet åbent og bryde smittekæderne med det samme, fordi vi kan give hurtigere svar - ikke 12 eller 24 timer efter, som det kan tage at få svar lige nu.

Kviktest er også er noget billigere alternativ end de test, I tilbyder. Det er vel en fair nok grund at fravælge jer?

- Det tror jeg ikke nødvendigvis, men bliver vi sorteret fra på pris, er det fair nok. Det koster bare også noget at lukke ned eller skulle teste flere gange, fordi man ikke er sikker på første resultat. Hold op, hvor er det frustrerende, når man ved, at man har bedre produkter, at man ikke kan få lov at byde ind.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få svar fra Statens Serum Institut på, hvorfor man ikke bruger private testtilbud til at øge kapaciteten, når ventetiderne i øjeblikket er lange, og hvad grunden er til, at man ikke vil bruge private aktører.

De er dog ikke vendt tilbage inden for avisens deadline. De oplyser dog i en mail, at:

"Pentabase ønsker bla. at levere analysearbejdet, men her har vi ingen problemer, og kan klare op til 200.000 PCR test om dagen. Det er poderne, som regionerne lige nu står og mangler", skriver Statens Serum Institut.

Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce