Annonce
Fyn

Fynske fødselslæger i appel til politikerne: Fyn bør kun have en fødeafdeling

92 procent af lægerne med speciale i at bringe børn til verden appellerer til politikerne i regionen om at lave en struktur, hvor der fremover kun er et sted at føde børn på hospitalet. Det er på OUH i Odense. Personalet på billedet har ikke noget med skrivelse at gøre. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.
Af hensyn til patientsikkerheden bør der i fremtiden kun være en fødeafdeling på Fyn. Det er opfordringen til regionspolitikerne i en skrivelse, som er underskrevet af 92 procent af de læger på OUH, der har speciale i at bringe børn til verden.

Ganske usædvanligt er en meget bred kreds af overlæger og afdelingslæger fra Odense Universitetshospital gået sammen om at forfatte en skrivelse, hvor politikerne i regionens Sundhedsudvalg opfordres til at vedtage en struktur, hvor der kun vil være et hospitalstilbud til fødende på Fyn: Fødeafdelingen på Odense Universitetshospitals matrikel i Odense.

I alt 34 overlæger og afdelingslæger - det er 92 procent af lægerne på OUH med speciale i at bringe børn til verden - har skrevet under på skrivelsen, som er sendt til Fyens Stiftstidende. Skrivelsen kommer samtidig med, at politikerne i Region Syddanmarks Sundhedsudvalg tirsdag skal diskutere det fremtidige tilbud til fødende på Fyn.

Beskeden fra lægerne er klar: Hvis politikerne vægter patientsikkerhed og samfundsøkonomi over nærhed i tilbuddet til fødende, skal der kun være en fødeafdeling på Fyn.

En væsentlig pointe er, at en fødeafdeling i Svendborg hverken nu eller i fremtiden lever eller vil leve op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, hvordan en fødeafdeling skal fungere. Problemet er først og fremmest, at der i Svendborg ikke er nogen børneafdeling og dermed ingen læger med speciale i nyfødte børn.

Helt tilbage i 2010 blev det besluttet, at fødeafdelingen i Svendborg skal lukke, når Nyt OUH står klart. Dermed vil Fyn kun have en fødeafdeling, når Nyt OUH tages i brug. Sandsynligvis i 2023.

Men i forbindelse med regionens budgetaftale for 2018 valgte forligspartierne, at forskellige muligheder for en lokal løsning i Svendborg skulle undersøges.

Derfor føler lægerne sig nødsaget til at tage ordet, når politikerne skal vurdere, om der trods tidligere beslutninger om det modsatte alligevel skal etableres et tilbud i Svendborg til fødende, når Nyt OUH tages i brug.

- Denne meget alvorlige problematik føler vi som erfarne fødselslæger og gynækologer forpligtede til at påpege under den igangværende debat, hvor den fremtidige organisering og håndtering af fødsler på Fyn diskuteres, skriver lægerne.

Annonce

Svært at rekruttere læger

Indtil Nyt OUH er etableret, skal OUH opretholde vagtberedskab på de to fødeafsnit i Odense og Svendborg.

Men mulighederne for at løfte opgaverne fagligt bedst muligt er under pres, idet ressourcerne med en sådan fordeling ikke udnyttes optimalt, skriver lægerne.

Hver dag er der en speciallæge i døgnvagt i Svendborg til dækning af to-tre lavrisiko fødsler samt de gynækologiske opgaver. Vagtbelastningen er derfor begrænset i Svendborg. I Odense derimod er der kun to læger i nattevagt til 10-11 fødsler i døgnet. Heraf mange komplekse forløb, så der kan være forrygende travlt, står der blandt andet i skrivelsen fra lægerne.

Såfremt de tre fødselslæger i vagt samles i Odense vil det med hensyn til patientsikkerheden medføre bedre forløb og desuden give den bedst mulige udnyttelse af de økonomiske ressourcer, anfører lægerne.

Fagligheden vil desuden øges med en samling i Odense. Derudover vil det give bedre mulighed for rekruttering, oplæring og fastholdelse af fødselslæger i et geografisk område, hvor der allerede er stor mangel på læger, påpeger lægerne i deres henvendelse.

Overlæge Inge Ibsen, der er en af medunderskriverne på henvendelsen, fortæller, at det i dag er svært at rekruttere læger, der ønsker at specialisere sig som fødselslæger på Fyn.

- Jeg tror, det har noget at gøre, at lægerne ikke finder det særligt attraktivt at arbejde under de nuværende forhold, siger Inge Ibsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce