Annonce
Hvem skal passe farmor

Fynske borgmestre til Astrid Krag: Hjælp os med at sænke forventningerne til ældreplejen

Ældreminister Astrid Krag skal passe på med at love befolkningen noget, kommunerne ikke kan holde, mener de fynske borgmestre. Kommunerne bør sættes mere fri på ældreområdet, mener blandt andet Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Fynboerne kan ikke være sikre på, at ældreplejen forbliver den samme i fremtiden, mener flere fynske borgmestre, der appellerer til sundheds- og ældreminister Astrid Krag (S) om at lette forventningspresset på den kommunale ældrepleje.

Når sundheds- og ældreminister Astrid Krag (S) på mandag møder de fynske borgmestre til Fyens Stiftstidendes topmøde er det for en gangs skyld ikke med det klassiske krav "send flere penge."

De kommende ti år kommer de fynske kommuner samlet til at mangle næsten 4000 sosu'er, når antallet af ældre stiger eksplosivt, og ungdomsårgangene ikke stiger i samme omfang.

I den situation er de fynske borgmestre fortsat optagede af, at midlerne fra staten følger med befolkningsstigningen, men de beder samtidig ældreministeren om at lette forventningspresset til, hvad der kan leveres i den kommunale ældrepleje.

For heller ikke ældreministeren kan fremtrylle hænder, der ikke er der, påpeger Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V):

- Skiftende regeringer er slemme til at bygge et forventningspres op, når de siger, at de har skaffet penge til velfærd og lover to milliarder til de ældre. Bagefter skælder de os borgmestre ud for ikke at levere. Regeringen er nødt til at hjælpe os i den situation, for vi kan ikke indfri de løfter, når der er ikke er hænder nok, og når der samtidig også er et loft over serviceudgifterne.Også Kerteminde Kommunes borgmester efterlyser forståelse fra Christiansborg.

- Det nemme er jo altid at sige "send flere penge," men lige meget hvor mange penge de så sender, så skal der jo også være nogle hænder, vi kan ansætte i ældreplejen. Der er brug for en forventningsafstemning både med borgerne og helt ind på Christiansborg, så man ikke her fra får lovet borgerne en masse, som vi ikke kan levere. Der har vi brug for hinanden i den situation, siger Kasper Ejsing Olesen, (S).

Det nemme er jo altid at sige "send flere penge," men lige meget hvor mange penge de så sender, så skal der jo også være nogle hænder, vi kan ansætte i ældreplejen.

Kasper Ejsing Olsen, S, borgmester i Kerteminde Kommune

Private skal gøre rent hos farmor

I fremtiden er det langt fra sikkert, at det bliver en kommunal hjemmehjælper, der skal stå for den praktiske hjælp hos svage ældre, mener flere fynske borgmestre og i Faaborg-Midtfyn Kommune går borgmester Hans Stavnsager (S) så langt som til at åbne debatten om, hvorvidt de mest velhavende ældre selv skal betale for eksempelvis rengøring i fremtiden.

Kenneth Muhs, Venstres borgmester i Nyborg, efterlyser en langsigtet sammenhængende strategi fra regeringen, mens tid er.

- Vi bliver nødt til at have en samtale med hinanden om, hvordan vi indretter området i fremtiden i lyset af, at der mangler hænder. Det kan godt være, at andre skal løse opgaven med praktisk hjælp. Det afgørende er, at vi fortsat kan levere plejen og omsorgen. Den opgave skal løses af velfærdssamfundet, siger han og bakkes i det synspunkt op af de øvrige fynske borgmestre.

- Det er helt afgørende for vores velfærdssamfund, at der er nogle grundlæggende ydelser, som vi alle sammen kan modtage, så der stadig er opbakning til at betale skat. Der er nogle  kerneydelser i hospitalsvæsnet, uddannelsessystemet, ældreplejen, og hvis ikke vi alle har adgang til dem, så vil ulighederne blive alt for store, mener Hans Stavnsager.

Arbejdskraft udefra

For Morten Andersen, (V), der er borgmester på Nordfyn, er det vigtigste, at de ældre fortsat kan stole på, at hjælpen er der - også for dem, der får brug for den om ti og tyve år.

- De borgere, der i fremtiden får brug for hjælp, skal ikke have et ringere tilbud. Hvis en dårligere service var ambitionen, så var problemet jo ikke så stort. Vi er nødt til gøre kagen større, så der er hænder nok til ældreplejen fremover, slår han fast.

Mens han og flere andre er klar til at importere arbejdskraft udefra til opgaven, så tøver både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fra Odense og Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd (S) med at benytte det våben.

-  Vi skal passe på med at flyve til den konklusion, at der er brug for arbejdskraft fra udlandet. Der er stadig mange odenseanere, der har brug for et job, og dem må vi ikke svigte i den her situation, mener Peter Rahbæk Juel, der dog ikke vil afvise, at det på lang sigt kan blive nødvendigt.

I Odense Kommune har Peter Rahbæk Juel sammen med byrådet dristet sig til at love 200 ekstra varme hænder i ældreplejen og afsat 90 millioner kroner til opgaven i det kommende års budget, og det mener S-borgmesteren nok kan lade sig gøre, selv om der allerede nu er mangel på sosu'er.

- Det er en kæmpe udfordring, men der er altså også muligheder, som vi bør forfølge. Jeg vil i hvert fald ikke give op på forhånd, siger han.

Læs stort interview med Astrid Krag på søndag.

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid