Annonce
Hvem skal passe farmor

Fynske borgmestre til Astrid Krag: Hjælp os med at sænke forventningerne til ældreplejen

Ældreminister Astrid Krag skal passe på med at love befolkningen noget, kommunerne ikke kan holde, mener de fynske borgmestre. Kommunerne bør sættes mere fri på ældreområdet, mener blandt andet Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Fynboerne kan ikke være sikre på, at ældreplejen forbliver den samme i fremtiden, mener flere fynske borgmestre, der appellerer til sundheds- og ældreminister Astrid Krag (S) om at lette forventningspresset på den kommunale ældrepleje.

Når sundheds- og ældreminister Astrid Krag (S) på mandag møder de fynske borgmestre til Fyens Stiftstidendes topmøde er det for en gangs skyld ikke med det klassiske krav "send flere penge."

De kommende ti år kommer de fynske kommuner samlet til at mangle næsten 4000 sosu'er, når antallet af ældre stiger eksplosivt, og ungdomsårgangene ikke stiger i samme omfang.

I den situation er de fynske borgmestre fortsat optagede af, at midlerne fra staten følger med befolkningsstigningen, men de beder samtidig ældreministeren om at lette forventningspresset til, hvad der kan leveres i den kommunale ældrepleje.

For heller ikke ældreministeren kan fremtrylle hænder, der ikke er der, påpeger Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V):

- Skiftende regeringer er slemme til at bygge et forventningspres op, når de siger, at de har skaffet penge til velfærd og lover to milliarder til de ældre. Bagefter skælder de os borgmestre ud for ikke at levere. Regeringen er nødt til at hjælpe os i den situation, for vi kan ikke indfri de løfter, når der er ikke er hænder nok, og når der samtidig også er et loft over serviceudgifterne.Også Kerteminde Kommunes borgmester efterlyser forståelse fra Christiansborg.

- Det nemme er jo altid at sige "send flere penge," men lige meget hvor mange penge de så sender, så skal der jo også være nogle hænder, vi kan ansætte i ældreplejen. Der er brug for en forventningsafstemning både med borgerne og helt ind på Christiansborg, så man ikke her fra får lovet borgerne en masse, som vi ikke kan levere. Der har vi brug for hinanden i den situation, siger Kasper Ejsing Olesen, (S).

Det nemme er jo altid at sige "send flere penge," men lige meget hvor mange penge de så sender, så skal der jo også være nogle hænder, vi kan ansætte i ældreplejen.

Kasper Ejsing Olsen, S, borgmester i Kerteminde Kommune

Private skal gøre rent hos farmor

I fremtiden er det langt fra sikkert, at det bliver en kommunal hjemmehjælper, der skal stå for den praktiske hjælp hos svage ældre, mener flere fynske borgmestre og i Faaborg-Midtfyn Kommune går borgmester Hans Stavnsager (S) så langt som til at åbne debatten om, hvorvidt de mest velhavende ældre selv skal betale for eksempelvis rengøring i fremtiden.

Kenneth Muhs, Venstres borgmester i Nyborg, efterlyser en langsigtet sammenhængende strategi fra regeringen, mens tid er.

- Vi bliver nødt til at have en samtale med hinanden om, hvordan vi indretter området i fremtiden i lyset af, at der mangler hænder. Det kan godt være, at andre skal løse opgaven med praktisk hjælp. Det afgørende er, at vi fortsat kan levere plejen og omsorgen. Den opgave skal løses af velfærdssamfundet, siger han og bakkes i det synspunkt op af de øvrige fynske borgmestre.

- Det er helt afgørende for vores velfærdssamfund, at der er nogle grundlæggende ydelser, som vi alle sammen kan modtage, så der stadig er opbakning til at betale skat. Der er nogle  kerneydelser i hospitalsvæsnet, uddannelsessystemet, ældreplejen, og hvis ikke vi alle har adgang til dem, så vil ulighederne blive alt for store, mener Hans Stavnsager.

Arbejdskraft udefra

For Morten Andersen, (V), der er borgmester på Nordfyn, er det vigtigste, at de ældre fortsat kan stole på, at hjælpen er der - også for dem, der får brug for den om ti og tyve år.

- De borgere, der i fremtiden får brug for hjælp, skal ikke have et ringere tilbud. Hvis en dårligere service var ambitionen, så var problemet jo ikke så stort. Vi er nødt til gøre kagen større, så der er hænder nok til ældreplejen fremover, slår han fast.

Mens han og flere andre er klar til at importere arbejdskraft udefra til opgaven, så tøver både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fra Odense og Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd (S) med at benytte det våben.

-  Vi skal passe på med at flyve til den konklusion, at der er brug for arbejdskraft fra udlandet. Der er stadig mange odenseanere, der har brug for et job, og dem må vi ikke svigte i den her situation, mener Peter Rahbæk Juel, der dog ikke vil afvise, at det på lang sigt kan blive nødvendigt.

I Odense Kommune har Peter Rahbæk Juel sammen med byrådet dristet sig til at love 200 ekstra varme hænder i ældreplejen og afsat 90 millioner kroner til opgaven i det kommende års budget, og det mener S-borgmesteren nok kan lade sig gøre, selv om der allerede nu er mangel på sosu'er.

- Det er en kæmpe udfordring, men der er altså også muligheder, som vi bør forfølge. Jeg vil i hvert fald ikke give op på forhånd, siger han.

Læs stort interview med Astrid Krag på søndag.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Navne

Fynske dødsfald

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene