Annonce
Fyn

Fynske borgmestre: Lad os åbne genbrugspladserne

Måske bliver det snart muligt at komme af med haveaffaldet igen. Arkivfoto: Jens Wognsen
Måske kan fynboerne snart igen komme på genbrugspladserne med deres affald. Kommunerne på Fyn vil have lov til at åbne genbrugspladserne og har bedt Kommunernes Landsforening om at få regeringen med på forslaget. Måske kommer en afklaring allerede fredag.
Annonce

Opdateret klokken 14.07 med kommentar fra direktør i Kommunernes Landsforening.

Fyn: Vi kan godt finde ud af at aflevere vores skrald på genbrugspladserne uden at smittefaren stiger. Det er holdningen hos de fynske borgmestre.

I et fælles brev foreslår de, at genbrugspladserne bliver genåbnet, og at det sker med nogle fælles regler for hele landet. Brevet er sendt til Kommunernes Landsforening, som vil forhandle med regeringen om sagen.

- Vi vil absolut ikke gøre noget, der øger risikoen for smitte, men vi mener, at man kan åbne genbrugspladserne på en forsvarlig måde, siger Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V), der har sendt brevet på vegne af de 10 borgmestre.

- Det er vigtigt, at vi gør det her samlet, så reglerne bliver ens alle steder. Vi vil ikke have transport af affald rundt omkring i landet, fordi folk udnytter, at der er forskellige fortolkninger. Derfor opfordrer vi til en central udmelding, siger han.

Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (S), håber på en afklaring i starten af næste uge.

- Vi mener godt, at vi kan genåbne pladserne på en forsvarlig måde. Lige nu arbejder vi bag linjerne på, hvordan man vil kunne gøre det, hvis det bliver aktuelt. Der bliver arbejdet på 100 forskellige modeller for, hvordan det kan lade sig gøre, siger han.

Også borgmestre fra andre dele af landet har henvendt sig til Kommunernes Landsforening (KL). Ifølge pressetalsmand Kevin Jensen er foreningen i gang med sagen.

- Vi er ved at forhøre os, men lige nu har jeg meget svært ved at sige noget om, hvornår der bliver truffet en beslutning, sagde han fredag formiddag.

Direktør Laila Kildegaard, KL, siger til TV 2 Lorry, at foreningen er i kontakt med politi og sundhedsmyndigheder for at høre, om der findes en forsvarlig måde at åbne genbrugspladserne på.

Hun tror på en hurtig afklaring af, om KL vil ændre deres corona-anbefalinger til kommunerne om at holde genbrugspladserne lukket for private.

- Vi håber, at vi inden weekenden kan få truffet en beslutning, om vi skal åbne for genbrugspladserne eller ej, siger direktør Laila Kildegaard til TV 2 Lorry.

Annonce

Samfundet skal fungere

Kenneth Muhs peger på flere grunde til at åbne pladserne.

- For det første har vi kapaciteten liggende, og borgerne har et behov, så er det oplagt at kombinere de to ting. Desuden ser vi allerede nogle steder problemer med, at affald bliver smidt i naturen. Det er absolut ikke i orden, uanset om genbrugspladserne er åbne, men vi må konstatere, at det sker.

- Helt overordnet mener jeg, at det er vigtigt, at så mange af vores samfundsinstitutioner som muligt fungerer, hvis det kan gøres sikkert. Det er sundt for os alle, hvis hverdagen er så normal som muligt. Derfor skal vi nøje vurdere, hvad der kan holde åbent også i denne tid, siger Kenneth Muhs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

OB

Obbekjær klar for italienske S.P.A.L.

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce