Annonce
Odense

Fynske billeder har vokseværk: Nu kan man søge i flere hundrede tusinde billeder

Frit Danmarks børnehave var i 1963 på gårdbesøg på Skovly ved Skårupøre. Her mødte de blandt andet en skorstensfejer, der fortalte historier for børnene. Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling/Stadsarkivet
Databasen Fynske Billeder har vokseværk. Lige nu tygger frivillige sig gennem tusindvis af fotos, der snart bliver søgbare.

Historien hitter. Sådan helt bogstaveligt på den unikke billeddatabase Fynske Billeder, der er en stor samling af pressefotos fra Fyens Stiftstidende fra 1943 og frem til 1970. For siden databasen blev relanceret i januar 2016, har fynboer med interesse for deres helt nære historie kunnet klikke sig ind på omkring 43.000 pressefotos.

- Vi har siden starten oplevet en stor interesse for databasen. Man kan bare se på, hvad der deles på sociale medier af gamle billeder for at få et indtryk af, hvor stor interesse der er for historiske fotos, fortæller stadsarkivar i Odense, Jørgen Thomsen.

Det er Stadsarkivet/Historiens Hus, der har fået scannet op mod 120.000 nye billeder ind, som en stor gruppe af frivillige siden har haft mellem hænderne for at klargøre til databasen. Når tallet for indscannede billeder er større end dem, man rent faktisk kan se, hænger det sammen med, at fotograferne ofte tog flere billeder af samme motiv. Men 43.000 er også en del museklik.

Og nu kommer der endnu flere.

Café Stiften

Har du abonnement på avisen, er der mandag den 18. marts mellem klokken 16 og 18 mulighed for at høre mere om arbejdet med databasen og ikke mindst se endnu flere billeder. Her afvikler vi i samarbejde med Stadsarkivet/Historiens Hus et Cafè Stiften-arrangement på Banegårdspladsen.

Arrangementets anden del er historier fra 41 års arbejde på arkivet - fortalt af den afgående stadsarkivar Jørgen Thomsen.

Dobbelt så mange fotos

- Første fase i det her projekt var at præsentere Fynske Billeder i version 2.0, som vi gjorde i januar 2016. Næste step tager vi nu, hvor de frivillige har fået yderligere 125.000 filer, som de er ved at gennemgå. Så med tiden vil vi formentlig få dobbelt så mange billeder som nu, som fynboerne kan søge i, fortæller stadsarkivaren.

Faktisk vokser antallet løbende, fordi de op mod 80 frivillige, der har meldt sig til arbejdet med de mange pressefotos, lægger billederne online, efterhånden som de får dem klargjort. Det er noget med at sørge for, at de registrerede tekster lægges ind på de rette fotos.

Mandag i næste uge kan Fyens Stiftstidendes læsere få et indblik i arbejdet ved et stort Café Stiften-arrangement. For det er avisens pressefotos og ikke mindst donationer fra Den Fynske Bladfond, der har gjort det muligt for alvor at få gjort de historiske fotos tilgængelige. Snart får Stadsarkivet/Historiens Hus også deres egen negativscanner, så man selv med frivillige kræfter kan få scannet endnu flere fotos ind.

Annonce

Sporten fylder mere

I den store portion, der nu bliver tilgængelig, kan særligt de sportsglade fynboer glæde sig.

- I første omgang var der ikke så mange sportsfotos, men dem er der temmelig mange af nu. Så det vil sikkert glæde mange, siger Jørgen Thomsen, der også glæder sig over, at databasen nu er endnu mere brugervenlig – både for dem, der sidder derhjemme og søger, og for dem, der hjælper med at registrere.

Man kan søge på billeder på flere måder. Enten ved at bruge et kort, hvor man kan finde alle billeder, der er optaget i det område, man er interesseret i. Eller i en mere traditionel søgning. Og skulle man falde over et foto, der er så spændende, at man gerne ville have sin egen kopi, så kan det bestilles direkte fra Stadsarkivet/Historiens hus.

Hvis man vil gå på opdagelse i de mange fotos, kan man gøre det via hjemmesiden fynskebilleder.dk.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Odense

Ny passage: Kom tørskoet fra letbanen til Rosengårdcentret

Middelfart

Ny turistchef på plads: Forlader Strynø og flytter til Middelfart

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Middelfart For abonnenter

Alt var egentlig klar til at gå i jorden: Men nu er det maritime center igen i vanskeligheder

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Kinesere og amerikanere henter europæisk træ: Danmarks største savværk har ikke udsigt til lavere træ-priser foreløbigt

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Annonce