Annonce
Musik

Fynsk talent vender hjem: Genfødt som Førsteelsker

Andrea Klausen voksede op i Åløkkekvarteret. Så meget på kanten af Bolbro, at haven i forældrenes hus befinder sig på Bolbro-siden, mens huset står på Åløkke-siden. Foto: Simon Staun
For 10 år siden skrev denne avis en begejstret anmeldelse om den dengang 14-årige Andrea Klausens vokale evner. I dag står hun i spidsen for sit eget band, Førsteelsker, der optræder torsdag 24. oktober på Posten.

"Endnu engang er det slående, hvor godt den kvindelige forsanger, denne gang Andrea Klausen, klarer en særdeles teknisk svær sang. Der er ikke mange unge sangere, der i den grad kan forme de helt små nuancer i så afbalancerede tekstlinjer. Fremover bliver det især spændende at følge de forrygende sangeres fremtidige udskejelser, da man ikke kan påstå, at der er en overvægt af fremadstormende unge, fynske bands med kvindelige forsangere".

Sådan skrev denne artikels forfatter i en anmeldelse i 2009 af et album med Fyns Rytmiske Talentskole. Selv om Andrea Klausens band, Førsteelsker, udspringer af Aarhus og ikke Fyn, er det oplagt at benytte gruppens koncert på Posten i Odense 24. oktober som anledning til at finde ud af, hvad Aaløkke-pigen har foretaget sig de seneste 10 år.

Vi mødes på Den Smagløse i Vindegade, hvor hun ofte hang ud, inden hun for tre år siden forlod fødebyen til fordel for Aarhus for at give sig lov til at blive den Andrea, hun drømte om at være.

- Efter gymnasiet kunne jeg mærke, jeg havde brug for luftforandring for at kunne træde ud af den rolle, jeg til en vis grad spillede i Odense. Jeg var den pæne pige, der altid fik 12. Hende, der sang flot. Hende, der gjorde alting rigtigt. Jeg havde brug for at bryde ud af den rolle, og det krævede, at jeg flyttede fra byen, siger Andrea Klausen.

At det blev Aarhus, skyldes primært, at musikkonservatoriet der som det eneste sted i landet tilbyder bevægelse og dans som en del af uddannelsen.

- Inden jeg kom på konservatoriet, var jeg et halvt år på højskole på Vestjyllands Højskole, hvor vi arbejdede meget med kombinationen af rytmisk musik og bevægelse. Der lærte jeg, at musik ikke kun er fra halsen og op. Musik sidder også i maven, i benene og i armene. Erkendelsen af at være et helt menneske i musikken har haft ekstrem stor betydning for, hvordan jeg agerer på scenen. Derfor var Aarhus det oplagte valg, siger Andrea Klausen, der fik 12 i sin ansøgning til studiet.

Annonce

Andrea Klausen

Andrea Fogh Haulrich Klausen er født 13. april 1995 i Odense og opvokset i Åløkkekvarteret.

Hun har gået på Åløkkeskolen, Tarup Skole og Odense Friskole og derefter på gymnasiet på Odense Katedralskole.

Fra 2008 til 2016 var hun kirkesanger ved Odense Domsogn i Gråbrødre Klosterkirke, Odense Domkirke samt Hjallese Kirke.

Fra 2008 til 2013 var hun en del af Fyns Rytmiske Talentskole, mellem 2014 og 2016 gik hun på MGK Fyn (Musikalsk Grundkursus).

Fra 2016 til nu har hun studereret på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor hun satser på at blive bachelor i rytmisk musik inden nytår.

Hun har sunget og danset i en lang række bands og ensembler og dannede i 2018 sit eget band Førsteelsker.

Medlemmerne er ud over Andrea Klausen: Ólavur Gaard - guitar, Þór Arnarsson - guitar, Christian Aagaard Trier - bas og Ludvig Bøjle Kastberg - trommer.

Gruppen optræder torsdag 24. oktober på Posten i Odense sammen med Shy, Shy, Shy og Karenina.

Et modigt bandnavn

På konservatoriet i Aarhus afholdes der koncertcaféer, hvor de studerende på skift skal spille 20 minutter. Andrea Klausens sanglærer opfordrede hende til at optræde med sine egne sange. Det krævede et band. Derfor gik hun i gang med at prikke medstuderende på skuldrene og spørge, om de ville med.

- Min første tanke var, at jeg skulle finde dem, der kunne hjælpe med at gøre det til en tryg oplevelse. Derudover havde jeg fokus på, at de skulle komme med et andet musikalsk udtryk end mig, så de kunne byde ind med eksempelvis elektronisk musik og eksperimenterende rock. Det fungerede vildt godt, og derfor blev tanken om et band født for cirka et år siden, siger Andrea Klausen.

Har man et band, kræver det et navn. Derfor gik Andrea og de fire medlemmer i tænkeboks. Guitaristen i bandet, Ólavur Gaard, satte sig til at pløje Nudansk Ordbog igennem for at finde egnede navne.

- Da han slog ned på "førsteelsker", var jeg solgt. Det lyder sejt og giver på mange måder mening, da det er mit band og mine sange. Det er mig, der har hovedrollen. Jeg kan også godt lide kontrasten i, at jeg bryder med tendensen til, at førsteelskere altid er mænd. Jeg synes faktisk, det er et modigt bandnavn, fordi det forpligter, siger Andrea Klausen.

Altædende angst

Hvor hun som ung gik efter at synge perfekt, stræber hun til en vis grad efter det modsatte i dag.

- Jeg er blevet træt af at stile efter det perfekte. Jeg ved, jeg kan synge rent. Der er meget mere på spil, når man tør vise de grimme sider af sig selv og sin stemme. At skrige sine lunger ud på scenen. Der er noget forløsende i at fejle og turde favne det rå, det sårbare og det uperfekte, siger Andrea Klausen.

At favne det uperfekte er også en rød tråd i hendes tekster.

- Jeg har lidt af præstationsangst i alle mulige sammenhænge, siden jeg var barn. Det har været en kæmpestor frustration at skulle være så selvkontrollerende, fordi jeg frygtede, hvad der skete, hvis jeg slap mig selv fri. Den altædende angst for ikke at være god nok har været brændstof til mange af mine sange. Jeg kan fornemme på mit publikum, at mange kan genkende elementer af sig selv og føler sig set i mine sange, siger Andrea Klausen.

Torsdag aften er første gang, Førsteelsker optræder på Fyn. Tilmed i Odense og på Posten, hvor Andrea Klausen har optrådt mange gange med musikskolen og Fyns Rytmiske Talentskole.

- Det er noget særligt for mig, fordi jeg kommer med mit eget band. Mine egne sange. Jeg håber naturligvis, at der dukker en del gamle venner op og nogen fra musikskolen og talentskolen. Jeg vil gerne vise dem, hvor meget jeg har rykket mig de seneste år og præsentere dem for mit møgfede band, siger Andrea Klausen.

Tre af Andreas inspirationskilder:

1. Kira Skov:

- Kira har den mest fantastiske, rå stemme, som jeg har været helt besat af, siden jeg hørte hende første gang. Den har så mange fine nuancer, og jeg har mange gange ønsket, at jeg havde den samme hæshed. På en scene har hun den vildeste autoritet, og så er hun god, uanset om hun synger Billie Holiday-jazz eller rock med Kira & The Kindred Spirits.

2. Jeff Buckley:

- Jeg opdagede Buckley på et tidspunkt, hvor jeg egentlig mest hørte popmusik. Jeg blev blæst bagover af hans stemme og hans indlevelse, som ramte mig lige i maven. Der var noget næsten forbudt over musikken, fordi den var så rå og indeholdt en anden smerte end den musik, jeg ellers hørte. Jeg kan blive ved med at høre hans musik og finde nye nuancer i den. Det er stadig noget af min yndlingsmusik.

3. Amanda Drew:

- Amanda er sanger og komponist i bandet Natlyst. Hendes danske tekstunivers er muligvis det, jeg har været allermest inspireret af i mit eget projekt. Det er ærligt, modigt og utroligt personligt. De fantastiske sproglige billeder og smukke melodier, hun skaber, vokser i samspil med resten af orkestret til inderlig og storladen popmusik.

Græd af glæde

Andrea Klausen har blandt andet på grund af koncerter udskudt sit bachelorprojekt og afslutter formentlig sin bachelor til december. Emnet er sangskrivning og om at skrive sange på nye måder.

- Jeg synes ofte, jeg ender med at skrotte alt for mange indfald, fordi jeg er for kritisk ud fra nogle forventninger om, hvordan en sang skal lyde. Jeg forsøger derfor at have en mere legende tilgang, hvor jeg tillader mig selv at være nysgerrig og afslappet. For tiden jammer jeg med mig selv uden noget mål eller regler. Jeg synger i timevis, optager det og lytter det igennem for at se, om noget stikker ud, siger Andrea Klausen.

En anden fremgangsmåde kan være at lege med gamle digte og benytte dem som afsæt til associationslege. Senest kastede hun sig over Tom Kristensen-digtet "Angst".

- Det er et helt vildt dystert digt, som jeg satte sammen med et lækkert loungebeat og nogle dur-akkorder. Det var ret sjovt at smelte to modpoler sammen og opnå et uventet resultat, siger Andrea Klausen.

Hun håber, at publikum på Posten netop bemærker, at Førsteelsker tør gå nye veje og ikke frygter at sætte sig selv på spil.

- Når musik er ærligt, rammer det hårdere. Det er i hvert fald min oplevelse. Jeg vil 100 gange hellere have at vide, at en af mine sange berørte nogen i kraft af dens autenticitet, end at jeg sang rent. Derfor var jeg så glad for mine censorers ord til min sangeksamen. De fremhævede netop musikken, udtrykket samt teksterne og berørte nærmest ikke min stemme. De havde forstået essensen af min musik, så jeg græd af glæde, da jeg kom ud.

Det er første gang, at Andrea Klausen optræder på Fyn med sit band, Førsteelsker, når de spiller på Posten torsdag 24. oktober. Foto: Simon Staun
- Førsteelsker er melankolsk og rastløs og kredser om den tvivl og usikkerhed, som uundgåeligt er en del af at være menneske, siger Andrea Klausen.
- Som lytter bliver man forhåbentlig lukket ind i et sårbart rum og aner måske sit eget spejlbillede derinde, siger Andrea Klausen. Foto: Simon Staun
Andrea Klausen foreslog at mødes på Den Smagløse i Vindegade, hvor hun kom en del, da hun stadig boede i Odense. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Drab på George Floyd: Massivt fremmøde til solidaritets-demonstration i Odense

Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Middelfart

Lokalt folketingsmedlem søgte svar hos Miljøministeren: Der er så meget gift og svovlbrinte i Lillebælt, at der faktisk er dødt

Annonce