Annonce
Fyn

Fynsk studie af børn og deres mødre: Her er fem af de største resultater

Odense Børnekohorte Kohorten følger 2.552 odenseanske børn fra fosterstadiet til deres 18. år for at få ny og mere detaljeret viden om, hvad der fremmer børns sundhed. Arkivfoto: Robert Wengler

Odense Børnekohorte er en større forskningssatsning, hvor 2551 børn, født i årene 2010-2013, følges op til 18 års alderen.

Odense Børnekohorte har netop offentliggjort endnu et resultat af deres mange undersøgelser af fynske børn og deres mødre. Det viste en sammenhæng imellem koncentrationen af insektmidler i mødrenes urin under graviditeten og forekomsten af ADHD-symptomer hos deres børn.

Formålet med kohorten er at finde ny viden om miljømæssige, arvelige, sociale og biologiske faktorer, der påvirker børns sundhed og trivsel. Familierne har været fulgt tæt under graviditeten og børnene tilbydes løbende en lang række undersøgelser og spørgeskemaer.

Læs her om fem andre store resultater af undersøgelsen.

1. BPA og sprogudviklingen hos børn

Drenge udsat for plastkomponenten Bisfenol A, BPA, som blandt andet findes i visse former for legetøj, drikkedunke og madkasser, har et dårligere ordforråd i toårsalderen end drenge, som ikke i samme grad har været udsat for BPA.

Stoffet mistænkes også for at være hormonforstyrrende og have en skadelig virkning på menneskers frugtbarhed.

2. Effekt af D-vitamin

Lavt niveau af D-vitamin har vist sig at være en risikofaktor for spontan abort, svangerskabsforgiftning, lavere fødselsvægt, flere ADHD-symptomer hos børn og højere blodtryk hos piger i treårsalderen. Det viste også en lavere muskelstyrke hos piger i femårsalderen.

Mere end hver fjerde gravide i Odense havde for lavt niveau af D-vitamin. Det kunne Odense Børnekohorte i januar 2013 fortælle på baggrund af en stor undersøgelse.

3. Perflourerede stoffer øger risiko for spontan abort

I april 2015 påviste forskning fra Odense Børnekohorte og SDU en langt større risiko for abort hos gravide kvinder med to hormonforstyrrende stoffer i kroppen. De såkaldt perflourerede kemikalier, der bruges til at sikre, at tøj, møbler og mademballage er vand- og fedtafvisende, øger risikoen for abort med helt op til 16 gange.

Undersøgelsen fik daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til at bede Miljøstyrelsen se nærmere på resultaterne fra Odense, ligesom hun ville have speedet indsatsen mod stofferne op i EU.

4. Færre tegn på ADHD, hvis mor tager D-vitamin i graviditeten

Hvis mødre tager D-vitamin under graviditeten, og niveauet er højt i navlesnorsblodet, har børn færre ADHD-symptomer i to et halvt årsalderen. Symptomer på ADHD kan være ekstrem uro, uopmærksomhed og impulsivitet.

Studiet fandt færre begyndende tegn på diagnosen, der ellers ikke stilles så tidligt, jo højere koncentrationen af D-vitamin i navlesnorsblodet var.

5. Perflourerede stoffer øger risiko for feber hos børn

Høje niveauer af perfluorerede stoffer i kvindens blod under graviditeten øger risikoen for, at deres barn får flere dage med feber i de første leveår. Undersøgelserne viste, at jo højere koncentration af stofferne i den gravide kvindes blod, jo flere dage med feber havde barnet, hvilket tyder på en øget forekomst af infektioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce