Annonce
Fyn

Fynsk studerende har tilbragt fem uger i CERN - det skal du vide om verdens største partikelfysikanlæg

Her ses LHC, Large Hadron Collider, som ligger under Jura-bjergene og er udviklet af CERN. Scanpix: Reuters/Pierre Albouy

Brødtekst

1.

CERN, på fransk Conseil Européen pour la Recherche Nucléai, er Den Europæiske Organisation for Højenergifysik er en europæisk funderet atomforskningsorganisation. Her drives verdens største forsøgsanlæg inden for partikelfysik.

2.

CERN blev stiftet i 1954 under en international konvention. Danmark var et af de stiftende lande. CERN har i dag 23 medlemslande.

3.

CERN er en slags forskningens FN. Det er et europæisk samarbejde, der har til formål at drive grundforskning i en størrelsesorden, der overstiger et enkelt lands formåen, og som til gengæld kommer alle medlemslandene til gode.

4.

CERN består blandt andet af The Large Hadron Collider (LHC), som er verdens største accelerator. Den ligger i en underjordisk 27 km lang ring under Jurabjergene. LHC kan få partikler op på enorme hastigheder og dernæst få partiklerne til at kollidere. Hvad, der sker med partiklerne, studeres efterfølgende i CERN. CERN står også bag World Wide Web, der blev opfundet af Tim Berners-Lee i 1989, mens han arbejdede hos CERN.

5.

I 2010 fik CERN den brede befolknings opmærksomhed, da de simulerede Big Bang i partikelacceleratoren LHC. Forud for forsøget var der stor debat og dommedagsfrygt, idet nogle frygtede, at forsøget ville kunne skabe så store sorte huller, at hele jorden blev opslugt.

6.

Danmarks økonomiske bidrag til CERN er på cirka 137 millioner kroner årligt. Medlemslandene betaler i forhold til deres bruttonationalprodukt.

7.

Også populærkulturen forholder sig til CERN. Krimiforfatteren Dan Brown beskriver i sin bog ”Engle og dæmoner” forskningscentret ganske indgående. I forbindelse med indspilningen af filmatiseringen med Tom Hanks i hovedrollen fik han og instruktør Ron Howard adgang til LHC-acceleratoren.

8.

CERN ligger i Genève, Schweiz og beskæftiger omkring 2.500 medarbejdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce