Annonce
Indland

Fynsk stenkastersag: Skabte trend og blev en ud af 178 anmeldte stenkast i år

Der har i 2016 været mange stenkast fra danske motorvejsbroer, fortæller rigspolitiet.

I år har Rigspolitiet registreret 178 sager om stenkast fra broer i Danmark. Det er mere end dobbelt så mange som sidste år.

Den fynske tragedie, hvor en tysk familie blev ramt af en betonklods, kan have inspireret andre til at kaste med sten.

178 sager om stenkast. Så mange har Rigspolitiet registreret i årets første ti måneder. En voldsom stigning i forhold til sidste år, hvor Rigspolitiet modtog 61 sager om stenkast fra broer.

Tilknyttet en af årets sager er et drab. En 33-årig tysk kvindemistede i august livet, da en betonklods ramte hende og hendes mands bil på Den Fynske Motorvej.

Årets antal af stenkastsager er kommet frem efter, at medlem af Transport- og Bygningsudvalget, Trine Bramsen (S), i september bad regeringen redegøre for omfanget af episoder med stenkast mod bilister fra danske gang- og vejbroer.

I svaret til udvalget skriver transportminister, Ole Birk Olesen (LA), at Rigspolitiet særligt oplevede en stigning i august og september.

- Politiet ser med stor alvor på sager om stenkast og lignende mod køretøjer, og politiet har i de seneste måneder haft et intensiveret fokus på området, skriver ministeren og fortæller, at politiet har sigtet 13 personer i sager om stenkast og lignende. Én person er i den forbindelse blevet varetægtsfængslet.

Annonce
En tysk kvinde mistede i august livet, da en 30-kg tung sten blev kastet ned på hendes families bil på den Fynske Motorvej.

Fynsk stenkast til inspiration

Fyns Politi ikke har løst, men derimod besluttet sig for at henlægge efterforskning. Så det er fortsat uvist, hvem der kastede den betonklods, der dræbte den tyske kvinde og hårdt kvæstede hendes mand, der fortsat ligger i koma i Tyskland. Parrets femårige søn overlevede uden fysiske men.

Ifølge vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Politiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) er motorvejsdrabet på Fyn den hændelse, der kan have inspireret andre til at kaste med sten fra motorvejsbroer. Særligt i bynære områder, hvor der er flest indbyggere.

Til Ekstra Bladet siger han:

- Der skete den katastrofale ulykke i august måned på Fyn, og en af forklaringerne kan være, at der efterfølgende har været rigtig meget presse og fokus på det her område. Det er med til at give en copycat-effekt, hvor vi blandt andet ser fænomenet dukke op blandt unge mennesker - men forhåbentligt er der tale om en kortvarig stigning, siger han og uddyber, at det sammenkoblet med kedsomhed og en søgning efter spænding kan være nogle af forklaringerne.

Det er dødsensfarligt

Til Ekstra Bladet påpeger vicepolitiinspektøren det dødsensfarlige i at kaste ting ud fra broer.

- Det her er livsfarligt. Om man bare kaster et æble ud, så kan den efterfølgende effekt med en bil, der kører 110 km/t og vejer 1500 kg, have utroligt store konsekvenser, siger han og håber, at den seneste tids fald i sager er et godt tegn.

- Vi håber meget på, at det her går i sig selv igen, for det er meget farligt og langt ude over, hvad man kan betragte som drengestreger, siger Lars Mortensen til Ekstra Bladet.

Politikerne peger på tiltag

Ekstra Bladet har spurgt tre retsordfører og justitsminsteren, hvilke tiltag de mener, der kan komme de farlige stenkast til livs.

Trine Bramsen, retsordfører fra Socialdemokratiet svarer:

- Man kan forestille sig mange forskellige løsninger: Brug af drone-teknologi, videoovervågning, opsætning af højere hegn på broerne, når man alligevel udskifter hegnet. Det skylder vi de mange, som er udsat for at blive ramt sten fra broer.

Preben Bang Henriksen, retsordfører fra Venstre i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet:

- Fortsætter trenden, skal det naturligvis overvejes, om der kan etableres tiltag af teknisk karakter, herunder tv-overvågning. For mig at se er det den eneste mulighed for at skræmme potentielle gerningsmænd. Vi kan desværre ikke udstationere en betjent på hver bro i døgnets 24 timer.

- Herudover skal vi sikre, at de, der pågribes og tiltales, i det omfang det lader sig gøre, bliver anklaget for mordforsøg jævnfør straffelovens paragraf 237 med deraf følgende strafpåstand.'

Peter Kofod Poulsen, retsordfører fra Dansk Folkeparti svarer:

- Det kalder på, at vi kommer i gang med at lave noget telefon-logning, fordi det kan være med til at spore den eller de personer, der har lavet det.

- Der er desuden dna-spor i den sag, der kostede en tysk kvinde livet, og jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man ikke for længst er begyndt at se på muligheden for at oprette et nationalt dna-register.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har desuden givet Ekstra Bladet følgende skriftlige kommentar:

- Vi skal ikke acceptere forbrydelser som stenkast mod køretøjer. Det kan få fatale konsekvenser, og det skaber utryghed i befolkningen. Politiet ser med stor alvor på situationen og har siden sommeren haft et intensiveret fokus på området, som har ført til en række sigtelser. Rigspolitiet følger også udviklingen på området for at vurdere, om der er behov for yderligere initiativer.

Fyns Politi har besluttet at henlægge sin efterforskning af motorvejsdrabet. Dermed bliver det måske aldrig opklaret, hvem der kastede den 30 kilo tunge betonklods, der dræbte den tyske kvinde og kvæstede hendes mand meget alvorligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce