Annonce
Speedway

Fynsk speedwaykører ud af isolation: Som et fængsel

Anders Thomsen har netop fået hejst mad op til sig på altanen under sin 14 dages polske isolation i en lejlighed midt i Gorzow. Læg mærke til brillerne! Privatfoto
Efter 14 dage i fuldstændig corona-isolation i en lejlighed i Gorzow slap speedwaykører Anders Thomsen mandag ud og kan gøre sig klar til polsk ligastart, 14. juni. I ny kontrakt har Thomsen fået indskrevet, at han skal kunne køre i både Danmark og Sverige.
Annonce

SPEEDWAY: Den fynske speedwaykører, Anders Thomsen, har - som han selv udtrykker det - "krudt i røven". Oveni er han et decideret ude-menneske, der blandt andet intenst dyrker sin store passion, lystfiskeri.

Derfor har de seneste 14 dage været noget af en udfordring for Thomsen, der skal køre for Ekstraligaklubben Stal Gorzow, hvor klubben har sin første match 14. juni hjemme mod Leszno. Efter krav fra det polske speedwayforbund (PZM) har den fynske kører og ligaens øvrige udenlandske kørere været i 14 dages fuldstændig isolation, hvor de end ikke måtte bevæge sig udenfor.

Først mandag måtte Anders Thomsen forlade sin isolationslejlighed midt i Gorzow for - sammen med sin holdkammerater - at blive coronatestet.

- Det var lækkert at slippe ud. Lejligheden er flot og moderne - helt nyrenoveret - og med tv, playstation og internet. Men jeg har altså svært ved at sidde stille, så de 14 dage var som et fængsel for mig... Jeg håber aldrig, jeg skal rigtigt i fængsel, lyder det fra Anders Thomsen.

Truppen i Stal Gorzow, der også omfatter en anden dansker, Niels-Kristian Iversen, får svar på coronatesten onsdag. En negativ prøve og den enkelte kører kan begynde at indstille sig på endelig at komme til at køre speedway.

- Jeg er helt vild efter at komme til at køre igen. Det er jo mit job. Men jeg har også et stort behov for at komme i gang med træning for at få både mig selv og mit grej i topform. Jeg har jo stort set ikke fået kørt omgange i år - kun nogle få i Fjelsted og i min tidligere polske klub, Gdansk, fortæller Anders Thomsen.

Det var lækkert at slippe ud. Lejligheden var flot og moderne - helt nyrenoveret - og med tv, playstation og internet. Men jeg har altså svært ved at sidde stille, så de 14 dage var som et fængsel for mig... Jeg håber sørme aldrig, jeg skal rigtigt i fængsel.

Anders Thomsen, speedwaykører

Annonce

Krig på kniven

Der har været krig på kniven mellem Polen og den øvrige speedwayverden, hvor de udenlandske kørere reelt var taget som gidsler, fordi de alle tjener langt hovedparten af deres årsindkomst i Ekstraligaen.

Oprindeligt var der således et krav fra det polske forbund om, at de udenlandske kørere skulle blive i Polen resten af sæsonen og således ikke ville kunne køre i eksempelvis Danmark og Sverige, hvis ellers sporten kommer i gang i de to lande.

Modsvaret fra blandt andet Danmarks Motor Union (DMU) var en trussel om at inddrage de danske køreres starttilladelse. Nu har Anders Thomsen og blandt andre en anden fynsk kører, Nicki Pedersen, direkte fået indføjet i deres kontrakter, at de skal kunne køre i Danmark og Sverige.

Samtidig har de polske myndigheder åbnet for, at speedwaykørere og deres mekanikere frit kan køre ud og ind af Polen. Nu er det nemlig blevet sådan, at EU-borgere, der har job i Polen eller kommer i landet i forbindelse med erhverv - og har gyldig dokumentation - frit kan krydse grænsen.

- Jeg havde ikke kørt i Polen, hvis jeg ikke havde fået mulighed for også at stille til start i Danmark og Sverige, slår Anders Thomsen fast.

Annonce

Nu kan han se!

Men på ét område er tingene fortsat barske for kørerne i Ekstraligaen. Hovedparten har således måttet acceptere en nedgang på 50 procent af deres oprindelige kontraktløn. Ekstraliga-sæsonen vil således blive gennemført uden tilskuere og "kun" med indtægter fra tv og sponsorer. Anders Thomsen siger:

- Ja, det er en stor lønnedgang. Men for hovedparten af kørerne vil Polen fortsat være det sted, hvor de tjener mest.

- Kan du selv tåle nedgangen i den polske løn?

- Ja. Jeg har haft en fantastisk opbakning fra mine sponsorer under coronakrisen.

Den kommende sæson bliver i øvrigt under alle omstændigheder ekstra skarp for Anders Thomsen. Som man kan se på et foto til denne artikel, hvor fynboen netop har fået hejst mad op til sig på altanen under isolationen, bærer Thomsen nu briller.

- Det er en lidt vild historie, kommer det fra Anders Thomsen, der tilføjer:

- Jeg har længe haft problemer med for eksempel at læse vejskilte - og læse teksterne på tv-skærmen. Til sidst blev jeg så træt af det, og jeg fik mine øjne testet. Det viste sig, at jeg var nærsynet (minus 1, red.), og at jeg havde bygningsfejl. Nu er det som om en ny verden har åbnet sig for mig - der er pludselig blade på træerne. Og jeg tror, det kan gøre mig til en bedre speedwaykører.

- Så du har tidligere spurtet af sted på speedwaycyklen uden bremser - med et dårligt syn?

- Jeg mener ikke, jeg har været til fare for nogen. Jeg har jo kunnet se de andre kørere. Men jeg tror, min speedway kan blive bedre ved at bruge kontaktlinser under træning og løb.

I Ekstraliga-klubben GKM Grudziadz var Nicki Pedersen og Kenneth Bjerre også gennem coronatests mandag med henblik på at begynde træning på fredag frem mod ligastarten.

Anders Thomsen slap mandag ud af isolationen for at blive coronatestet på Stal Gorzows speedwayanlæg. Efter planen indleder den fynske kører og hans holdkammerater træningen på fredag frem mod starten på den polske Ekstraliga. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce