Annonce
Nordfyn

Fynsk slot er sat til salg for 40 millioner kroner

Lensgreve Frants Bernstorff-Gyldensteen, der også har en fortid som borgmester i den tidligere Bogense Kommune, overtog Gyldensteen slot i 1984. Arkivfoto

Gyldensteen slot lidt uden for Bogense er sat til salg af familien Bernstorff-Gyldensteen, hvis ejerskab kan føres tilbage til Frederik den 4.

Nordfyn: Efter at have været i familien Bernstorff-Gyldensteens eje i 13 generationer er Gyldensteen slot lidt uden for Bogense nu sat til salg.

Prisen er 40 millioner kroner. I salgsmaterialet fra Boliga hedder det blandt andet:

- Som diamanten i en smykkesamling og caviaren på en kanapé har Gyldensteen masser af noble elementer. De elementer, der netop skal være til stede til et gods hovedbygning - og en ejendom, der med ejendomsmægleren Lilienhoffs ord, "minder mest af alt om et vaskeægte slot."

Intet slot uden en voldgrav - og ingen voldgrav uden en bro. Den, der hører til Gyldensteen, er renoveret sidste år, og den fører én ind på gårdspladsen til renæssancebygningen, der oprindeligt er bygget i 1640. Med hører også egen park - og så selvfølgelig skov.

Ligesom man kan tilkøbe sig yderligere jord. To driftsbygninger får man også med - hvor den ene har to hestebokse.

Annonce
Peter Bernstorff og hans hustru, Nynne Rankløve flyttede for et par år siden ind i det gamle godskontor på Gyldensteen Gods for at forberede sig på at blive næste generation på slottet. Sådan ser det nu ikke ud til at skulle være. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Godsejer Frants Bernstorff-Gyldensteen dyrker blandt andet græskar på godsets jorde. Han har samarbejdet med SDU Dronecenter, der via dronebilleder og computerteknik kan tælle, hvor mange græskar der er på marken. Det skal på sigt minimere spild af afgrøder. Arkivfoto: Vibeke Toft-Nielsen

Lensgreve Frants Bernstorff-Gyldensteen overtog slottet i 1984 slottet/godset efter sin far. Familien Bernstorff-Gyldensteens ejerskab af Gyldensteen Gods kan føres tilbage til Frederik den 4., der udstedte grevskabet den 7. april 1720.

I 2016 vendte Peter Bernstorff og hustruen Nynne Bernstorff Rankløve "hjem" til Gyldensteen, og det har ligget i kortene, at han på et tidspunkt skulle overtage og blive 13. generation. Sådan ser det ikke ud til at blive.

Fyens.dk arbejder på at få en kommentar fra Frants Bernstorff-Gyldensteen om bevæggrunden til at sætte slottet til salg.

Gyldensteen er sat til salg for 40 millioner kroner. Foto: Lilienhoff
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce