Annonce
Indland

Fynsk skovfoged om naturbrande: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Det er særligt i områder med nåletræer, og hvor underlaget består af en stor andel sand, at brandfaren er høj. På Fyn gælder det i bæltet fra Svendborg over Faaborg til Wedellsborg nord for Assens, fortæller skovfoged Leif Lauridsen. Arkivfoto: Robert Wengler

Tørkeindekset er ekstraordinært højt, og antallet af naturbrande er eksploderet. Skovfoged Leif Lauridsen er derfor ekstra opmærksom på den høje risiko for skovbrande på Fyn.

DMI's tørkeindeks maler Danmarkskortet blodrødt. På store dele af Fyn er der pr. kvadratmeter jord lige præcis nul liter vand tilbage til planterne, og den knastørre sommer har fået antallet af naturbrande i Danmark til eksplodere.

Det betyder, at landets skovfogeder er særligt på dupperne i år, hvor brandfaren er øget markant, og selv de mindste gnister kan få store naturområder til at gå op i røg.

Hos HedeDanmark, der forvalter en stor del af de fynske skove, er fokus på brandfaren derfor øget markant i år.

- Vi har ekstra pulverslukkere med i skoven. Vi er opmærksomme på, hvor vi parkerer vores biler, da varmen fra en katalysator nemt kan sætte ild til et tørt græstæppe. Vi indskærper også over for alle vores medarbejdere, at man ikke skal ryge i skoven, fortæller Leif Lauridsen, der er skovfoged i HedeDanmarks skovregion i Syddanmark.

Annonce
- Jeg er en gammel skovfoged på 61 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget, der minder om det, vi ser i år. Vi er virkelig brug for vand snart, siger Leif Lauridsen fra HedeDanmark. Foto: HedeDanmark

Umuligt at undgå

Men selv med de mange forholdsregler er det stort set umuligt at undgå naturbrande, når tørkeindekset er så højt, som det har været i år, fortæller Leif Lauridsen.

Det afspejler sig også i det i antal af naturbrande, vi allerede har oplevet i 2018: Fra den 1. maj til den 22. juli i år har der været 1475 naturbrande i Danmark. I samme periode fra 2013 til 2017 lå gennemsnittet på 505 pr. år, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

Og det er en helt uvant situation. Selv for en skovfoged, der har været i faget længe.

- Jeg er en gammel skovfoged på 61 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget, der minder om det, vi ser i år. Vi er virkelig brug for vand snart, siger Leif Lauridsen.

Det er særligt i områder med nåletræer, og hvor underlaget består af en stor andel sand, at brandfaren er høj. På Fyn gælder det i bæltet fra Svendborg over Faaborg til Wedellsborg nord for Assens, fortæller Leif Lauridsen.

- Det er et gruset landskab med bakker, så der er faren størst. Men selv i løvskove er der nu fare for brand. Det er helt usædvanligt, siger han.

Antallet er eksploderet

Mens Leif Lauridsen og andre danske skovfolk holder sig på dupperne for at undgå naturbrande i tørken, kæmper brandfolk fra hele Europa mod voldsomme skovbrande Sverige, hvor et areal på 20.000 hektar lige nu står i flammer. Ligeledes er flere naturområder i Grækenland gået op i røg.

Leif Lauridsen kan dog berolige bekymrede sjæle med, at der i Danmark ikke er i nærheden af ligeså store skovarealer som hos vores svenske naboer. Derfor er en katastrofe i samme skala meget usandsynlig på Fyn.

- Risikoen er selvfølgelig tilstede. Men Danmark er et land bestående af en mosaik af forskellige naturtyper, så der skal meget til, før vi ser noget, der minder om situationen i Sverige, siger han.

Alligevel tager Leif Lauridsen sine forholdsregler, og tørken har fået ham at omprioritere sommerens fældningsarbejde på Fyn. Skovarbejderne undgår at fælde træer i de områder, hvor brandfaren lige nu er ekstraordinær stor.

- Hvis man rammer en sten, når man arbejder med skærende redskaber, kan der komme en gnist, som kan antænde tørre områder. Derfor forsøger vi at omprioritere vores opgaver, så vi undgår de førnævnte områder, til der er faldet regn, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce