Annonce
Indland

Fynsk skovfoged om naturbrande: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Det er særligt i områder med nåletræer, og hvor underlaget består af en stor andel sand, at brandfaren er høj. På Fyn gælder det i bæltet fra Svendborg over Faaborg til Wedellsborg nord for Assens, fortæller skovfoged Leif Lauridsen. Arkivfoto: Robert Wengler

Tørkeindekset er ekstraordinært højt, og antallet af naturbrande er eksploderet. Skovfoged Leif Lauridsen er derfor ekstra opmærksom på den høje risiko for skovbrande på Fyn.

Annonce

DMI's tørkeindeks maler Danmarkskortet blodrødt. På store dele af Fyn er der pr. kvadratmeter jord lige præcis nul liter vand tilbage til planterne, og den knastørre sommer har fået antallet af naturbrande i Danmark til eksplodere.

Det betyder, at landets skovfogeder er særligt på dupperne i år, hvor brandfaren er øget markant, og selv de mindste gnister kan få store naturområder til at gå op i røg.

Hos HedeDanmark, der forvalter en stor del af de fynske skove, er fokus på brandfaren derfor øget markant i år.

- Vi har ekstra pulverslukkere med i skoven. Vi er opmærksomme på, hvor vi parkerer vores biler, da varmen fra en katalysator nemt kan sætte ild til et tørt græstæppe. Vi indskærper også over for alle vores medarbejdere, at man ikke skal ryge i skoven, fortæller Leif Lauridsen, der er skovfoged i HedeDanmarks skovregion i Syddanmark.

- Jeg er en gammel skovfoged på 61 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget, der minder om det, vi ser i år. Vi er virkelig brug for vand snart, siger Leif Lauridsen fra HedeDanmark. Foto: HedeDanmark
Annonce

Umuligt at undgå

Men selv med de mange forholdsregler er det stort set umuligt at undgå naturbrande, når tørkeindekset er så højt, som det har været i år, fortæller Leif Lauridsen.

Det afspejler sig også i det i antal af naturbrande, vi allerede har oplevet i 2018: Fra den 1. maj til den 22. juli i år har der været 1475 naturbrande i Danmark. I samme periode fra 2013 til 2017 lå gennemsnittet på 505 pr. år, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

Og det er en helt uvant situation. Selv for en skovfoged, der har været i faget længe.

- Jeg er en gammel skovfoged på 61 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget, der minder om det, vi ser i år. Vi er virkelig brug for vand snart, siger Leif Lauridsen.

Det er særligt i områder med nåletræer, og hvor underlaget består af en stor andel sand, at brandfaren er høj. På Fyn gælder det i bæltet fra Svendborg over Faaborg til Wedellsborg nord for Assens, fortæller Leif Lauridsen.

- Det er et gruset landskab med bakker, så der er faren størst. Men selv i løvskove er der nu fare for brand. Det er helt usædvanligt, siger han.

Annonce

Antallet er eksploderet

Mens Leif Lauridsen og andre danske skovfolk holder sig på dupperne for at undgå naturbrande i tørken, kæmper brandfolk fra hele Europa mod voldsomme skovbrande Sverige, hvor et areal på 20.000 hektar lige nu står i flammer. Ligeledes er flere naturområder i Grækenland gået op i røg.

Leif Lauridsen kan dog berolige bekymrede sjæle med, at der i Danmark ikke er i nærheden af ligeså store skovarealer som hos vores svenske naboer. Derfor er en katastrofe i samme skala meget usandsynlig på Fyn.

- Risikoen er selvfølgelig tilstede. Men Danmark er et land bestående af en mosaik af forskellige naturtyper, så der skal meget til, før vi ser noget, der minder om situationen i Sverige, siger han.

Alligevel tager Leif Lauridsen sine forholdsregler, og tørken har fået ham at omprioritere sommerens fældningsarbejde på Fyn. Skovarbejderne undgår at fælde træer i de områder, hvor brandfaren lige nu er ekstraordinær stor.

- Hvis man rammer en sten, når man arbejder med skærende redskaber, kan der komme en gnist, som kan antænde tørre områder. Derfor forsøger vi at omprioritere vores opgaver, så vi undgår de førnævnte områder, til der er faldet regn, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce