Fyn: - Det vil blive en vigtig forudsætning for at kunne møde ind på eksempelvis et gymnasium eller en erhvervsskole, at man som ungt menneske lader sig teste.
Det er budskabet fra regeringen, og mandag 1. marts er blevet nævnt som en mulig dato for genågning, og selvom det er om blot halvanden uge, kan skolerne godt nå at blive klar til både at tage imod eleverne og have testfaciliteter på plads.
Det mener Simon Hempel-Jørgensen, skoleleder på Korup Skole og formand for skolelederforeningen i Odense.
- Det afgørende er, hvor lang tid der går, fra beslutningen er taget, til vi har retningslinjerne. Sidste gang (da de yngste elever kom tilbage, red.) oplevede vi, at der gik lang tid. Vi fik beskeden i starten af ugen, og så var det langt hen på torsdag eftermiddag eller aften, før vi fik retningslinjerne.
- Da var vi gode til at prøve at gætte, hvordan retningslinjerne ville blive ud fra de signaler, der var blevet sendt. Men vi kunne jo ikke sende endelige beskeder ud til forældrene før om fredagen. Så det er ikke nok, at beslutningen er taget, vi skal også have retningslinjerne, siger Simon Hempel-Jørgensen.
Han tager også det forbehold, at hvis skolerne skal have en opgave i forbindelse med testning af eleverne, vil det kræve mere tid at blive klar.
Simon Hempel-Jørgensen, skoleleder, Korup SkoleVi er alle sammen på udebane, og vores medarbejdere går langt for at være fleksible og finde på måder at tilpasse deres undervisning til omstændighederne.
Ansatte bør ikke teste
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har sagt, at hvis de kontinuerlige test skal nytte noget, kræver det for det første, at skoleeleverne er villige til at lade sig teste ofte. Og for det andet, at skolerne bidrager til at få løst den her opgave.
- Det er en stor logistikopgave, og der skal der virkelig trækkes fra. Det er jeg sikker på, at man godt kan med den utrolig gode samarbejdsånd, der har været på området, har ministeren sagt.
Simon Hempel-Jørgensen kan dog ikke se for sig, at skolernes medarbejdere skal være dem, der tester eleverne:
- Umiddelbart synes jeg ikke, man skal lave en teststrategi, som lægger an på, at vores medarbejdere skal løse yderligere en opgave. I forvejen er det med det yderste af neglene, at vi får tingene til at hænge sammen. Vi er alle sammen på udebane, og vores medarbejdere går langt for at være fleksible og finde på måder at tilpasse deres undervisning til omstændighederne. Hvis de også skal agere sundhedspersonale oven i det - det er bare svært at se, hvordan det kan være en god løsning, siger han.
Venter på detaljer
Skolelederforeningen har sendt et orienteringsbrev til foreningens lokalformænd, men det gør dog ikke Simon Hempel-Jørgensen meget klogere. Derimod er der hjælp at hente i Odense Kommune.
- Vores forvaltning arbejder hele tiden, og vi får meget hurtigt besked, når der er noget. De er skarpe på, hvad der er det væsentlige og nye, så vi meget hurtigt på skolerne kan sætte ting i værk.
Man skal være god til at finde på nye ting hurtigt lige for tiden?
- Ja, og få tingene til at ske. For eksempel de her kviktest, som vi fik til medarbejderne i sidste uge. Det er hen over en nat, man skal have det op at stå, men heldigvis er alle ledere og medarbejdere indstillet på, at det skal lykkes. Vi møder ikke modstand på det, vi er virkelig rykket sammen i bussen og hjælpes ad med at få tingene løst, siger Simon Hempel-Jørgensen.