Annonce
Fyn

Fynsk S-politiker kørte 'vanvidskørsel' for at nå begravelse: Med regeringens nye forslag var han endt i fængsel

Det fynske folketingsmedlem Jan Johansen er færdselssikkerhedsordfører og går ind for fængselsstraf, hvis man kører over 100 km/t i bymæssig bebyggelse. Arkivfoto: Tim Kildeborg
Regeringen vil straffe fartbøller med tyve dages fængsel og frakendelse af kørekortet i tre år, hvis man kører over 100 kilometer i timen i bymæssig bebyggelse. Det gjorde partiets fynske ordfører for færdselssikkerhed for nogle år siden.

Hvorfor kørte du for stærkt Jan Johansen?

- Jeg tabte hovedet, fordi jeg skulle til en medarbejders begravelse og gik i panik, da jeg havde indstillet min gps forkert og havnede ved den forkerte kirke. Derfor susede jeg afsted og blev blitzet i udkanten af Nyborg med 115 kilometer i timen, hvor jeg kun måtte køre 50 kilometer.

Du fik dengang for ni år siden en bøde på 5000 kroner og en frakendelse af kørekortet på et halvt år.

- Ja. Og det var helt rimeligt.

Men nu stiller dit parti forslag om, at en sådan overtrædelse af fartgrænsen skal give en fængselsstraf på tyve dage og frakendelse af kørekortet i tre år. Hvorfor?

- Vi skal de bøller til livs, der kører så skide stærkt og blæser på alt og alle.

Men betragter du dig selv som en fartbølle?

- Nej. Jeg tabte mit hoved, fordi jeg så gerne ville nå den begravelse, men det er ingen undskyldning. Jeg burde have tænkt mig om.

Ville du have gjort det, hvis du vidste, at en så høj fart kunne sende dig i fængsel og fratage dig retten til at køre bil i tre år?

- Nej. Så tror jeg, at begravelse måtte være begravelse. Det handler også om en øget bevidsthed om, hvad fart kan gøre. På samme måde som synet på at køre bil med spiritus i blodet har ændret sig markant. Engang kørte folk rask væk fra familiefest, selv om de have fået for meget at drikke. Sådan er det ikke i dag.

Men hvis nu, at jeg får en opringning fra sygehuset om, at min mor ligger for døden, og det skal gå stærkt, hvis jeg skal nå et sidste farvel. Er det så rimeligt, at jeg skal i fængsel, hvis jeg kører over 100 kilometer i timen i bymæssig bebyggelse?

- Jeg må inddrømme, at der er forskel på situationerne. Vi vil ramme vanvidsbilisterne, men kan komme til at ramme andre, der er fuldstændig forvirret i hovedet, fordi deres mor er ved at dø.

Mener du, at der skal være en kattelem, så der kan gøres undtagelse som for eksempel høj fart til sygehuset?

- Det må en dommer jo afgøre.

Men hvad mener du som lovgiver. Skal der være en kattelem i loven? Eller er det ligegyldigt, hvad der er årsag til fartovertrædelsen?

- Nu skal jeg passe på, hvad jeg svarer, for jeg har jo selv prøvet at køre så stærkt. Men ja. Jeg mener, at fælden bør klappe.

Regeringens forslag

Regeringen præsenterede i sidste uge forslag til at bekæmpe vanvidsbilister. Herunder en skærpelse af straffene.

Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent skal i førstegangstilfælde som udgangspunkt give følgende straf:

- Ubetinget fængsel i 20 dage.

- Ubetinget frakendelse af førerretten i minimum tre år.

- Endelig vil der som udgangspunkt ske konfiskation af bilen.

Samme straf skal uanset fartgrænse gives ved hastigheder på 200 km/t eller derover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce