Annonce
Erhverv

Brugte 40 millioner på udvikling: Ny kurs har skabt succes hos fynsk robotfirma

To af de succesfulde desinfektionsrobotter, der formentlig vil gøre 2020 et stort succesår for Blue Ocean Robotics. Foto: UVD Robots
Det har været en succes for Odense-virksomheden Blue Ocean Robotics, at den for halvandet år siden lagde kursen om og begyndte at udvikle sine helt egne robotter for sine egne penge. Det viser selskabets nye regnskab, siger ledelsen.
Annonce

Odense: Lige nu går det strygende for Blue Ocean Robotics, der producerer så mange eksemplarer af sin UVD-robot, som det praktisk kan lade sig gøre. Robotten desinficerer blandt andet hospitaler ved hjælp af UV-lys, og det er lige, hvad verden har brug netop nu.

Succesen er for alvor blusset op efter nytår, så den har ikke sat sine spor i det regnskab for 2019, som koncernen offentliggjorde mandag. Regnskabet i holdingselskabet viser et overskud på 4,7 millioner kroner før skat – et par millioner mere end året før.

Men under de afdæmpede tal er der væsentlig større bevægelser i koncernens enkelte datterselskaber, som hver udvikler en bestemt type robot.

Blue Ocean Robotics Holding ApS

Hjemsted: Odense SØ
CVR-nummer: 36 02 24 18
Direktion: Claus Riager (adm.) og John Erland Østergaard
Bestyrelse: Jørn Tolstrup Rohde (formand), Rune Klausen Ulv Larsen, John Erland Østergaard, Claus Risager, Michael Tandrup, Christian Sagild
Ejere: Mange aktionærer blandt andet Niels Thorborg (15-20 pct.), Nordic Eye K/S (15-20 pct.), Claus Risager (10-15 pct.), John Erland Østergaard (5-10 pct.) og Rune Klausen Larsen (5-10 pct.)
Annonce

40 mio. kr. brugt på udvikling

- Vi har brugt omkring 40 millioner kroner på udvikling i 2019, og det kan ses på regnskaberne længere nede i koncernen, mens holdingselskabets regnskab ikke er så påvirket, siger administrerende direktør Claus Risager, Morud.

Foreløbig er kun holdingselskabets regnskab offentliggjort.

Trods krise og en verdensøkonomi i problemer har virksomheden store forventninger til 2020, som allerede kaldes et gennembrudsår. Og det er ikke kun på grund af den pludseligt populære UVD-robot, for to nye robotter forventes også at skabe kraftig vækst.

Til sommer bliver en ny udgave af virksomhedens Beam Robots-produkt lanceret under det nye navn Gobe Robots. Den første version findes i 7500 eksemplarer verden over, så Claus Risager har en vis baggrund for sin optimisme til nyheden.

Gobe er en såkaldt teleprescense-robot, der giver mulighed for at lade en person langt borte være til stede gennem robottens skærm og desuden selv kunne dirigere den mobile robot rundt i for eksempel en fabrikshal på den anden side af jorden.

Til efteråret møder offentligheden for første gang PTR Robots, der ligesom UVD, er udviklet til brug på sygehuse og lignende steder. Robotten kan aflaste personalet, når for eksempel delvist lammede patienter skal ud og ind af sengen, og den kan også hjælpe dem med genoptræning.

- Der er et kæmpestort behov for den slags i sundhedssektoren, så man kan skære ned på det hårde arbejde for personalet, siger Claus Risager, som på grund af de to nyheder også vil investere store beløb i udvikling i år.

De tre robotter tegner tilsammen et billede af, hvad Blue Ocean Robotics ser som sin niche på markedet: Robotterne er mobile, de kan fjernstyres og de er beregnet til, at almindelige slutbrugere som for eksempel rengøringspersonale på et sygehus, kan bruge dem straks når de er pakket ud af kassen – servicerobotter kalder virksomheden dem selv. De tilhører den gruppe af robotter, som kaldes cobots eller samarbejdende robotter, og som er stærkt repræsenteret i den fynske robotindustri. Det vil sige, at robotten er særligt udviklet til at kunne samarbejde tæt med mennesker.

- Vi genbruger mange byggeklodser, når vi for eksempel har udviklet et system, der gør, at en robot kan bevæge sig rundt mellem mennesker. Selv om vores robotter ser meget forskellige ud, er en god del af indmaden og programmeringen genbrug, siger Claus Risager.

Annonce

Penge fra mange investorer

Arbejdet med at udvikle, producere og sælge robotterne har foreløbig skabt beskæftigelse til 145 medarbejdere i den internationale koncern. Væksten betyder, at koncernen til sommer flytter sit hovedkvarter til meget større lokaler på Svendborgvej i Odense lige syd for Den fynske Motorvej.

Pengene til de store investeringer er kommet fra en lang række investorer, blandt andet investeringsselskabet Nordic Eye og erhvervsmanden Niels Thorborg, der hver ejer 15-20 procent af aktierne. Så sent som i december lod investorerne 80 nye millioner flyde ind i robotkoncernen. Der ligger mange af pengene stadig, for ved årsskiftet havde holdingselskabet 56 millioner kroner i likvider.

Investorerne har været stærkt tilfredse med, at virksomheden i efteråret 2018 skiftede strategi. Tidligere var den en slags underleverandør, der udviklede andres robotter og tjente pænt på royalties, når kunderne solgte sine robotter. Nu ejer den selv sine robotter, og det er tanken, at de skal sælges dyrt hver for sig, når tiden er inde.

Det først delmål er, at de første robotter som UVD kan tjene så mange penge ind, at virksomheden selv kan have råd til at udvikle nye produkter uden at skulle bruge flere af investorernes penge.

Første skridt bliver formentlig nået i år, hvor det kan se ud til, at der kommer overskud i hele koncernen, selv om det først skulle ske i 2021 ifølge budgettet. Dermed begynder salget således at kunne finansiere udviklingen.

- Regnskabet bekræfter, at det var rigtigt af os at skifte strategi, siger Claus Risager, der har stiftet koncernen sammen med to andre robotveteraner – John Erland Østergaard og Rune Klausen Larsen, der begge bor i Odense.

UVD Robots, der især ejes af Blue Ocean Robotics, har fået en kæmpeordre på desinfektionsrobotter til Kina, som skal bekæmpe coronavirus. Foto: Frederik Steen Nordhagen
- Vi regnede først med at få overskud i 2021, men nu er der god mulighed for, at det sker i år, siger direktør Claus Risager, Blue Ocean Robotics. Arkivfoto: Nils Lund Pedersen
Blue Ocean Robotics øger hele tiden produktionen af UVD-robotterne, som nu også købes til andre områder end hospitaler. Arkivfoto: Thomas Midtgaard-Jørgensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce