Da amerikanske Teradyne for lidt over et år siden lagde 1,7 milliarder kroner i en handel for fynske Mobile Industrial Robots (MIR), var det med en forventning om, at det fynske selskab kunne blive en lige så god forretning for Boston-koncernen som den anden fynske robotvirksomhed, Universal Robots, som amerikanerne købte i 2015.
Nu er det første regnskab efter salget netop offentliggjort fra Odense-virksomheden, og det kan næppe skuffe ejerne på den amerikanske østkyst, for Mobile Industrial Robots sprøjter sine MIR-robotter ud med en fart, så bundlinjen efter skat er ni-doblet i forhold til 2017-regnskabet.
Direktør Thomas Visti og resten af holdet i hovedkontoret i Tietgenbyen i Odense har netop afleveret regnskabet for det første år under Teradyne, og tallene viser, at den mobile fynske robot har øget salget markant. Og såvel Visti som Teradyne er meget tilfredse, lyder det fra den administrerende direktør:
- Vi er særdeles tilfredse med regnskabet, som er bedre end budgetteret. Teradyne er også meget tilfredse og især imponerede af, at vi er lykkedes med at øge bundlinjen markant, selv om vi stadig er i en udviklingsfase, siger Thomas Visti, der selv var del af den ejerkreds, som solgte til Teradyne.
Mobile Industrial Robots ApS
CVR No 35 25 12 35
Direktion: Thomas Visti Jensen
Bestyrelse: Gregory Robert Beecher (formand), Charles Jeffrey Gray, Michael Dennis Callahan
Regnskabstal 2018 (2017 i parentes)
Bruttofortjeneste: 119 millioner kroner (31)
Overskud før skat: 36 millioner kroner (5)
Overskud efter skat: 34 millioner kroner (4)
Egenkapital: 73 millioner kroner (10)
Antal ansatte i gennemsnit: 94 (42)
Runder 200 mio. kroner
Mens bruttofortjenesten er øget fra 31 millioner kroner til 119 millioner kroner, er resultatet før skat steget fra fem millioner kroner til 35,5 millioner kroner, og efter skat er resultatet i MIR løftet næsten ni gange fra små fire millioner kroner til lige knap 34 millioner kroner.
- Vi øger vores omsætning fra 76 millioner kroner i 2017 til lige over vores mål på 200 millioner kroner sidste år. Vi nåede 201 millioner kroner i omsætning, og da vi samtidig er blevet bedre til at tjene penge på vores produkter og har øget vores volumen, kan vi løfte vores indtjening, som vi gør, siger han.
Antallet af ansatte er også øget markant i perioden, hvor 100 nye ansatte kom til, efter at Teradyne overtog virksomheden. I dag tæller den flere end 170 ansatte på verdensplan. Den fynske robotvirksomhed producerer i dag lige så mange MIR-robotter om ugen, som man gjorde på et helt år for blot fem år siden.
- Vi har ansat 100 nye ansatte på 12 måneder og har i dag 30 åbne stillinger, fortsætter Thomas Visti.
Fra Tokyo til Mexico
Der investeres ikke kun i nye medarbejdere i Odense, hvor man har udvidet markant. Der er åbnet afdelinger og salgskontorer fra Tokyo til Shanghai - og virksomheden er på vej med investeringer i salgskontorer i Sydamerika, Mexico og Sydkorea.
Derudover investerer MIR, som sidste år bl.a. lancerede MIR 500-robotten, også fortsat i udvikling af eksisterende robotter og i udvikling af nye produkter, understreger Thomas Visti.
- Vi lancerer et nyt produkt på Automate-messen i Chicago om to uger, hvor vi også præsenterer vores første AI-løsning, hvor robotterne for første gang kan træffe valg selv ved hjælp af kunstig intelligens, siger han.
For at nå ud til så mange kunder og nye forhandlere som muligt, investerer Mobile Industrial Robots også fortsat i at deltage i messer og konferencer.
- Vi var i Shanghai i sidste uge, i denne uge er vi i Polen, og om to uger er vi i Chicago, hvor vi sender et hold på 20-25 mand afsted. Undervejs skal vi holde et forhandlerarrangement med over 100 tilmeldte, så det kræver også store investeringer, siger han.
Ingen ånde i nakken
Investeringer i nye ansatte, forhandlernetværket og udviklingen af produkterne - nye som eksisterende - skal alt sammen være med til at fastholde MIR's position i markedet, selv om Visti faktisk ikke føler, at der er nogle konkurrenter, der ånder ham i nakken. Ikke endnu i hvert fald.
- Vi kigger ud over et "Blue Ocean" (blåt hav, red.) stadigvæk, hvor der ikke er nogen, der rigtigt truer vores position. Jeg forventer, at den største konkurrence vil komme fra Kina om nogle år, men den er der ikke endnu, og vi taber stort set ikke nogen projekter i dag, siger han.
Visti understreger, at udviklingen skal fortsætte i år.
- Vi fortsætter udviklingen med kraftig vækst og store investeringer. Ambitionerne er massive.