Annonce
Kultur

Fynsk punk i 80'erne - mindebog for gamle punkere

Bogens forside. Naturligvis med Leben Und Leben Lassen med guitarist Lars Thomsen, trommeslager Andreas Ludvigsen og forsanger Kent Nielsen.

Prisværdigt projekt mister pusten i lang og monoton opsætning.

Historikeren Allan Babiarz har sat sig for at beskrive punken i Odense i 1980'erne. I sig selv et prisværdigt projekt, eftersom punk-scenerne i Aarhus og København er rigeligt beskrevet.

Lykkes projektet for forfatteren, der selv fra 1985 var en del af miljøet? Både ja og nej.

Bogen fokuserer på to orkestre, Razor Blades og Leben Und Leben Lassen (L.U.L.L.). Først virker det lige så ensporet, som hvis man beskrev musikken i tresserne ved at fokusere på Beatles og Rolling Stones. Men ved nærmere eftertanke giver det god mening.

Annonce

De første og de største

Razor Blades var de første - og L.U.L.L. blev de største. Tilmed er der den forunderlige symmetri, at Razor Blades 22. oktober 1980 spillede den første punk-koncert i Odense. Og 4. februar 1989 spillede L.U.L.L. sin sidste koncert i Odense og lukkede på den måde firserpunken ned.

Begge koncerter fandt sted på Badstuen, det kommunale aktivitetshus, der ikke eksisterer længere, men i dag lægger lokaler til en privatskole.

Det var også her, at Fynsk Punk og New Wave Forening blev dannet i 1981 med det formål at etablere en scene for punkmusik. I et Odense, som musikalsk var styret af to private spillesteder, der ikke kunne enes om ret meget, ud over at de ikke kunne lide punkere.

Citat efter citat

Forfatteren gør meget ud af forgreninger og konstellationer med forbindelse til Razor Blades og L.U.L.L., mens alle andre orkestre spiller biroller i Odenses punk-historie.

Det nævnes ganske kort, at Master Fatman indledte sin karriere som ung punker i Odense, og vi får bekræftet, at Odense-punk faktisk slet ikke opstod i Odense, men i Glamsbjerg, hvor Isbrand-brødrene bag Razor Blades boede. Godt er det også at blive mindet om, at Kinky Boot Beast, der åbnede Orange Scene på Roskilde Festival 1994 var en udløber af L.U.L.L.

Det er trættende at læse det ene floromvundne citat efter det andet fra den tids artikler og interviews uden at blive klogere på, hvem de mennesker egentlig var, og hvad der blev af dem. Men det var måske en idé til en 2'er?

Store, fede bogstaver

Forfatteren lover i forordet en stor mængde hidtil upublicerede billeder fra perioden, men eftersom de fleste er taget af forfatteren selv, er den første halvdel af firserne ikke så godt billeddækket.

Bogen er skrevet i én lang tekstkæde, stort set uden afsnit eller mellemoverskrifter. Måske skal det afspejle punkmusikkens monotoni, men så savner jeg punkens anarki.

Tilmed er der brugt store, fede bogstaver, som man bruger i børnebøger. Men den er ikke for børn. Den er snarere en mindebog for de af deres forældre (eller bedsteforældre), der var punkere i firserne. En julegaveidé.

Note: Anmelderen var selv med til den stiftende generalforsamling på Badstuen.

Om bogen

Allan Babiarz: "Fra rockens randområde - om 1980'ernes punkrockscene i Odense", 96 sider, forlaget Historia. Er udkommet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce