Annonce
Kultur

Fynsk punk i 80'erne - mindebog for gamle punkere

Bogens forside. Naturligvis med Leben Und Leben Lassen med guitarist Lars Thomsen, trommeslager Andreas Ludvigsen og forsanger Kent Nielsen.

Prisværdigt projekt mister pusten i lang og monoton opsætning.

Historikeren Allan Babiarz har sat sig for at beskrive punken i Odense i 1980'erne. I sig selv et prisværdigt projekt, eftersom punk-scenerne i Aarhus og København er rigeligt beskrevet.

Lykkes projektet for forfatteren, der selv fra 1985 var en del af miljøet? Både ja og nej.

Bogen fokuserer på to orkestre, Razor Blades og Leben Und Leben Lassen (L.U.L.L.). Først virker det lige så ensporet, som hvis man beskrev musikken i tresserne ved at fokusere på Beatles og Rolling Stones. Men ved nærmere eftertanke giver det god mening.

Annonce

De første og de største

Razor Blades var de første - og L.U.L.L. blev de største. Tilmed er der den forunderlige symmetri, at Razor Blades 22. oktober 1980 spillede den første punk-koncert i Odense. Og 4. februar 1989 spillede L.U.L.L. sin sidste koncert i Odense og lukkede på den måde firserpunken ned.

Begge koncerter fandt sted på Badstuen, det kommunale aktivitetshus, der ikke eksisterer længere, men i dag lægger lokaler til en privatskole.

Det var også her, at Fynsk Punk og New Wave Forening blev dannet i 1981 med det formål at etablere en scene for punkmusik. I et Odense, som musikalsk var styret af to private spillesteder, der ikke kunne enes om ret meget, ud over at de ikke kunne lide punkere.

Citat efter citat

Forfatteren gør meget ud af forgreninger og konstellationer med forbindelse til Razor Blades og L.U.L.L., mens alle andre orkestre spiller biroller i Odenses punk-historie.

Det nævnes ganske kort, at Master Fatman indledte sin karriere som ung punker i Odense, og vi får bekræftet, at Odense-punk faktisk slet ikke opstod i Odense, men i Glamsbjerg, hvor Isbrand-brødrene bag Razor Blades boede. Godt er det også at blive mindet om, at Kinky Boot Beast, der åbnede Orange Scene på Roskilde Festival 1994 var en udløber af L.U.L.L.

Det er trættende at læse det ene floromvundne citat efter det andet fra den tids artikler og interviews uden at blive klogere på, hvem de mennesker egentlig var, og hvad der blev af dem. Men det var måske en idé til en 2'er?

Store, fede bogstaver

Forfatteren lover i forordet en stor mængde hidtil upublicerede billeder fra perioden, men eftersom de fleste er taget af forfatteren selv, er den første halvdel af firserne ikke så godt billeddækket.

Bogen er skrevet i én lang tekstkæde, stort set uden afsnit eller mellemoverskrifter. Måske skal det afspejle punkmusikkens monotoni, men så savner jeg punkens anarki.

Tilmed er der brugt store, fede bogstaver, som man bruger i børnebøger. Men den er ikke for børn. Den er snarere en mindebog for de af deres forældre (eller bedsteforældre), der var punkere i firserne. En julegaveidé.

Note: Anmelderen var selv med til den stiftende generalforsamling på Badstuen.

Om bogen

Allan Babiarz: "Fra rockens randområde - om 1980'ernes punkrockscene i Odense", 96 sider, forlaget Historia. Er udkommet.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Viktor Axelsen to bolde fra finalen

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce