Annonce
Fyn

Fynsk provst glad for åbne kirker: Det er vigtigt, at vi kan andet end købe ind og få passet børn

Provst Paw Kingo Andersen er glad for, at det stadig vil være muligt med særlige restriktioner at mødes i kirken. Arkivfoto: Kim Rune
Forsamlingsforbuddet på fem gælder ikke, når kirkerne igen åbner for korte gudstjenester. Som noget nyt må menigheden ikke synge.
Annonce

Fyn: Mens næsten alt i samfundet er lukket ned, vil fynboerne igen på søndag kunne mødes i kirkerne. Det bliver dog under nye former med kortere gudstjenester og uden fælles salmesang.

Beslutningen glæder præst ved Pårup Kirke i Odense, Paw Kingo Andersen, der også er provst i Hjallese Provsti.

- Jeg er meget glad for, at vi lever i et samfund, der prioriterer andet i livet end at kunne købe ind og få passet børn, siger han med henvisning til de åbne dagligvareforretninger og daginstitutioner.


Jeg er meget glad for, at vi lever i et samfund, der prioriterer andet i livet end at kunne købe ind og få passet børn.

Paw Kingo Andersen, provst i Hjallese Provsti


Gudstjenesterne må kun vare 30 minutter, og det fik i første omgang Paw Kingo Andersen til at tænke, at de lige så godt kunne droppes.

- Men vi har brug for åndelig føde, og jeg tror, at det er meget vigtigt, at vi i denne tid kan komme et sted og fornemme andre menneskeliv. Det gælder ikke mindst dem, der sidder helt alene, siger provsten.

Annonce

Ingen sang

Han er med de nye restriktioner tryg ved, at der ikke sker smitteudbrud i kirken. Især fordi menigheden ikke længere må synge. I midten af december var der et mindre smitteudbrud i hans egen kirke i Pårup, hvor et par korsangere og organisten blev ramt af corona, og til sin store overraskelse blev en af kirkens præster også testet positiv.

- Men vi ved ikke, om han er blevet smittet i kirken, bemærker Paw Kingo Andersen.

På grund af den større smitterisiko ved sang mener han, at det er fornuftigt, at der nu ikke længere tillades fællessang i kirkerummet.

- Det er ellers normalt en meget vigtig del af gudstjenesten, som jeg ser som en bølge mellem menigheden og præsten. Det er ikke et show, man kommer til, hvor præsten er den eneste medvirkende, men menigheden deltager med sang. Nu bliver det mere envejskommunikation, som er i modstrid med hele gudstjenestens væsen. Men det må vi leve med under de givne omstændigheder, konstaterer Paw Kingo Andersen.

Organisten må fortsat spille under gudstjenesterne, hvor kirkesangeren også må synge. Hjallese-provsten har nu indskærpet, at det er meget vigtigt, at kirkesangeren holder mindst to meters afstand til kirkegængerne.

Annonce

Alt optaget

I Pårup Kirke bliver der med de nye restriktioner plads til 30 kirkegængere. Det har også været det maksimale antal ved de mange andre gudstjenester, som kirken har holdt med sang i coronaperioden. Næsten hver søndag har alle pladser været optaget, og kirkegængere har måttet gå forgæves, fortæller Paw Kingo Andersen.

Det gør ham især ondt, at menigheden ikke sammen kan synge ved begravelser og bisættelser.

- Sangen har stor betydning for mange pårørende, og mange har på forhånd aftalt med afdøde, hvad der skal synges, bemærker han.

Ved begravelser og bisættelser må der dog fortsat synges ude i det fri, hvor der må deltage 50.

Annonce

Biskop tilfreds

Biskop i Fyens Stift Tine Lindhardt bakker op om de nye retningslinjer, der gør det muligt at holde kirkerne åbne.

- Det er vigtigt, at kirken er der ikke mindst i en krisetid. Samtidig skal det ske på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og det bliver mærkeligt ikke at kunne synge, men så må vi lade sangene synge i os ved at lytte til musikken og en kirkesanger, og vi kan nynne med lukket mund, siger biskoppen.

Sådan er reglerne i folkekirken

Biskopperne anbefaler, at disse retningslinjer følges:

  • Gudstjenester og kirkelige handlinger bør højest vare en halv time.
  • Der skal være to meter mellem kirkegængerne, og der er stadig begrænsninger på det samlede antal gæster i kirken afhængig af dens størrelse.
  • Fællessang undlades. Det er fortsat muligt at synge udendørs ved for eksempel begravelser. Der må dog max. deltage 50.
  • Kirkens kor eller kirkesanger kan fortsat synge for menigheden.
  • Det opfordres kraftigt til, at alle aktiviteter som koncerter, foredrag, ældreaktiviteter m.v. udskydes.
  • Holdes aktiviteter i sognegården, gælder forsamlingsforbuddet på max. fem personer.
  • Konfirmandforberedelse foregår virtuelt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Middelfart For abonnenter

Brenderups borgere tog sagen i egen hånd og lavede deres egen solcellepark: Her er fire ting, der fik projektet til at lykkes

Odense

Afdelingschef erkender fejl i motorbane-sag: - Vi har ikke været skarpe nok

Annonce