Annonce
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi hos SDU, går ind for brug af mundbind der, hvor det giver mening. Han savner mere dokumentation for, hvor godt mundbind virker i den brede offentlighed. Arkivfoto: Robert Wengler
Den udvidede brug af mundbind er ikke helt uden komplikationer, mener SDU-professor Hans Jørn Kolmos. Det stiller større krav til danskernes håndtering af mundbind, og professoren i klinisk mikrobiologi savner også mere dokumentation for effekten af mundbind.

Fyn: Selvom mundbind har været i brug i den offentlige transport siden august, så er der stadig en debat om, hvorvidt mundbind rent faktisk virker.

En debat, der er blusset op igen, efter det fredag 23. oktober blev varslet, at brugen af mundbind skulle udvides. Det er ikke uden komplikationer, at danskerne fra torsdag skal benytte mundbind, eksempelvis når de handler ind.

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi hos Syddansk Universitet var en tidlig fortaler for mundbind og pressede på for, at de skulle bruges i den offentlige transport.

Annonce

- Nu har man udvidet brugen af mundbind til supermarkeder og offentlige institutioner i øvrigt. Det er en politisk beslutning, og hvor meget det hjælper ud over det, vi gør i forvejen, ved vi ikke så meget om, siger Hans Jørn Kolmos.

Fornuftigt supplement

Som udgangspunkt går Hans Jørn Kolmos ind for mundbind. Det kan være en ekstra hjælp, når det er svært at holde afstand, og fungerer i det hele taget som et fornuftigt supplement til at de andre coronatiltag og retningslinjer.


Nogen stiller spørgsmålstegn ud fra en faglig betragtning og vil gerne have mere dokumentation. Det kan jeg godt forstå, for det vil jeg også gerne.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi


Effektiviteten af mundbind afhænger dog af, at de bliver brugt korrekt, og hvis man skal have det af og på flere gange i løbet af dagen, stiger risikoen for, at det ikke bliver håndteret, som det skal.

- Hvis det bliver en regel at gå med mundbind til alt, så fingererer du ved mundbindet hele tiden, for det falder jo ned og skal sættes på plads og så videre. På den måde rører du mundbindet, og så får du måske noget smitte på dine fingre, så brugen af mundbind forudsætter, at man er skarp og grundig med sin håndhygiejne, pointer Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Behov for omtanke

Mange vil nok vælge at bruge engangsmundbind, når de handler ind eller kortvarigt gør noget i det offentlige rum. Kigger man helt firkantet på det, skal et engangsmundbind kasseres, selvom man kun har brugt det i 10 minutter, mens man handlede.

- Men man kan jo ikke bruge 10 mundbind om dagen, så jeg vil mene, at hvis det bruges kortvarigt, kan man opbevare mundbindet i en lomme eller frysepose, indtil man skal bruge det igen, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Ligesom med håndhygiejnen skal man dog være opmærksom, hvis man for eksempel opbevarer et mundbind i jakkelommen. Det må ikke blive krøllet, og det må heller ikke dele lomme med noget, der kan slide det i stykker, såsom et sæt nøgler.

Alternativt kan man anskaffe sig et stofmundbind. Det kan man bruge flere gange, så længe man husker at vaske det dagligt.

Annonce

Effekten fortsat uvis

Hans Jørn Kolmos forstår godt, at der er en debat om mundbind, for han medgiver, at der mangler dokumentation for, om de har effekt på coronasmitten i samfundet, når de bruges i offentligheden.

Derfor ser professoren frem til et dansk studie, hvor forskere fra blandt andet Rigshospitalet har indsamlet data om mundbind fra 6.000 danskere.

- Nogen stiller spørgsmålstegn ud fra en faglig betragtning og vil gerne have mere dokumentation. Det kan jeg godt forstå, for det vil jeg også gerne. Mit svar til det er, lad os nu prøve at se, hvordan den danske undersøgelse falder ud, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Odense

Uvished om Rema 1000's spøgelsesgrund: - Vi er i færd med at overveje, hvad der skal ske

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Var bange for at blive for vred: Bjarne Herhold trak sig fra menighedsrådet

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Annonce