Annonce
Fyn

Fynsk professor om dyster corona-prognose: - Ikke flere restriktioner, men vi skal efterleve dem, vi allerede har

- I stedet for at finde på nye måder at begrænse folks bevægelsesfrihed på vil jeg hellere koncentrere mig om, at vi faktisk efterlever dem, som vi allerede har, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Arkivfoto: Robert Wengler.
SDU-professor vil hellere fokusere på de gældende corona-regler end begrænse danskernes liv endnu mere.
Annonce

Fyn: Hvis danskerne kan finde ud af at overholde de regler og anbefalinger, som allerede er udstukket, kan vi klare os igennem vintermånederne uden en kritisk forværring i coronaepidemien.

Det mener Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Han har ikke læst prognosen fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), som forudsiger en tydelig stigning i antallet af daglige nye smittetilfælde i Danmark og flere coronarelaterede dødsfald frem mod jul, hvis Danmark ikke gør mere end nu for at begrænse smitten. Men han tror på, at de nuværende restriktioner er tilstrækkelige til at holde epidemien i kontrol.

- Mit udgangspunkt er, at vi bør fortsætte med de forholdsregler, som vi har nu. Vi kan se, at kontakttallet ligger og svinger omkring 1, så vi holder epidemien stangen. Det er ikke sådan, at der bliver færre smittede, men det udvikler sig heller ikke voldsomt meget. Hvis vi kan slippe igennem vinteren på den måde, tror jeg, vi skal være glade, siger Hans Jørn Kolmos.

Han opfordrer i stedet danskerne til at tage de nuværende restriktioner og anbefalinger alvorligt.

- Man kan meget hurtigt komme ind i en ond cirkel, hvor man laver stadig flere restriktioner, og folk oplever dem mere snærende, og derfor efterlever de dem i mindre grad. Det er det scenarie, man skal undgå. I stedet for at finde på nye måder at begrænse folks bevægelsesfrihed på vil jeg hellere koncentrere mig om, at vi faktisk efterlever dem, som vi allerede har, siger han.


Man kan meget hurtigt komme ind i en ond cirkel, hvor man laver stadig flere restriktioner, og folk oplever dem mere snærende, og derfor efterlever de dem i mindre grad. Det er det scenarie, man skal undgå.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet


Annonce

Se tallene i forhold til hinanden

Tirsdag havde Statens Serum Institut registreret 1367 nye smittede på et døgn, og det var knap 200 flere end mandag. Men det tal skal sættes i forhold til et ret højt antal test, 81.612, understreger Hans Jørn Kolmos.

- Vi skal selvfølgelig se på det, der virkelig er alvorligt, nemlig hvis folk bliver indlagt, og specielt hvis de havner på en intensivafdeling. Indlæggelsestallene slæber jo lidt efter smittetallet, for det tager noget tid, inden man bliver syg, og derfor er begge tal sådan set væsentlige. For smittetallet siger lidt om, hvad vi har i vente, og indlæggelsestallet siger, hvad der konkret sker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce