Annonce
Fyn

Fynsk professor: Lad flere blive smittet og udnyt pladsen på hospitalerne

Christine Stabell Benn, klinisk professor hos SDU, synes, at man skal overveje forsigtigt at lade flere blive smittet af hensyn til den brede befolkning og forskellige brancher. Foto: Lone Mørch
Hospitalerne kan håndtere mange flere coronapatienter, end de gør nu, og livet i coronaens skygge rammer befolkningen hårdt. Derfor bør man lade flere blive smittet, mener klinisk professor Christine Stabell Benn.

Fyn: Selvom vi lige nu oplever en stigning i antallet af nye smittetilfælde med corona, så har hospitalerne lige nu en høj kapacitet til coronapatienter, der slet ikke udnyttes.

Klinisk professor hos SDU Christine Stabell Benn mener, at det er en fejl, fordi det ville gavne mange danskere, hvis vi løsnede op for nogle af de mange restriktioner, der er sat i verden for at holde smitten nede. Restriktioner, der gør, at hospitalerne er langt fra at være pressede.

- Alligevel går vi med livrem og seler for at undgå smitte. Det behøver vi måske ikke at gøre i den her situation.

Annonce

- Vi kommer til at leve med den på den ene eller anden måde, så jeg ser ikke nogen vej uden om, at vi stille og roligt får opbygget en flokimmunitet, pointerer Christine Stabell Benn.

Hun varsler mod, at man sætter liden til en vaccine, fordi det ikke er til at sige, hvornår en sikker vaccine er klar.

- Der er så mange snublesten på vejen, så hvis vi regner med, at vi kan barrikadere os, indtil en vaccine løser alle problemerne, så tror jeg, at vi tager fejl, understreger Christine Stabell Benn.

Lavthængende frugt

Der er to ting, som Christine Stabell Benn mener, myndighederne bør overveje at gøre for at lidt flere bliver smittet.

Den første kalder hun selv en lavthængende frugt og har at gøre med, hvordan vi fortolker de mange tusinde coronaprøver, der tages hver dag. Når en prøve bliver analyseret i et laboratorie, bliver virussets genmateriale opformeret gennem 40 omgange, så det kan opfanges af analyseredskaberne. Det betyder kort sagt, at en lille smule virus bliver til meget.


Folk er virkelig pressede og trætte. Det psykiske helbred hos danskerne er i frit fald.

Christine Stabell Benn, klinisk professor


Men ifølge Christine Stabell Benn er det reelt kun få procent af dem, der testes positivt, som smitter, når prøverne opformeres mere end 35 gange.

- Det tyder altså på, at mange af dem, vi sender hjem, fordi de tester positivt, er ovre deres infektion og ikke længere smitter, siger hun.

Hun foreslår derfor, at man eksperimenterer med at finde grænseværdier, hvor folk ikke betegnes som positive, hvis deres prøver eksempelvis skal opformeres mere et bestemt antal gange.

Professorens andet forslag er, at man overvejer at løsne nogle af restriktionerne, så restauranter og kulturliv med siddende gæster eksempelvis kunne holde åbent til midnat.

- Det har kæmpe betydning for disse steder - vi vil jo også gerne have, at de er der, når vi er på den anden side - og det virker som en mindre risiko at tage i en situation, hvor vi ikke har særligt mange indlagte, siger Christine Stabell Benn.

Annonce

Psykisk helbred i frit fald

Christine Stabell Benn mener, at det vi vinder ved at holde smitten helt i bund, som vi gør nu, ikke kan opveje de omkostninger, som den nuværende levemåde har på folk.

- Folk er virkelig pressede og trætte. Det psykiske helbred hos danskerne er i frit fald. Særligt for folk, der i forvejen havde psykiske sygdomme, men også dem, der ikke havde.

- Jeg kalder på, at vi ser på det samlede billede, for så er covid-19 en meget lille risiko. Vi har langt flere dødsfald af tobaksrelaterede sygdomme, men det har vi aldrig gået så målrettet til værks mod.

Men det er jo heller ikke noget, der smitter?

- Sandt, men risikoen for at blive meget syg med corona er lav, og jo mere vi tester, desto lavere finder vi ud af, hvad dødeligheden er. De, der har den højeste risiko for at dø, de ældre, er vi faktisk blevet bedre til at passe på. De udgør nu en meget lille del af de smittede, og vi kan blive endnu bedre, hvis vi eksempelvis tester personalet i ældreplejen mere regelmæssigt, svarer Christine Stabell Benn.

Annonce

Risiko

Lige nu er vi så langt under kapaciteten, at Christine Stabell Benn ikke er bange for, at smitten kunne løbe ud af kontrol.

Tror du ikke, man kan havne i en situation, hvor for mange bliver smittede?

- Jo, det kan man godt, og vi har set ubehagelige scenarier fra andre lande, hvor de rammer kapaciteten, men det er vi ikke i nærheden af. Vi skal køre, så vi løfter foden en smule på bremsen, men hele tiden er klar til at trykke ned, hvis der skulle ske et eller andet.

Lige nu arbejder hospitalerne på at håndtere den pukkel af operationer og behandlinger, der ikke kunne udføres under nedlukningen i foråret.

Risikerer man ikke bare at skubbe den pukkel igen, så man står med en endnu større pukkel senere?

- Lige nu har vi kun lidt over 100 indlagte, og det forhindrer ikke, at man kan afvikle operationer og så videre. Jeg siger ikke, at hospitalerne skal bruge al deres kapacitet på at redde coronapatienter, men der er plads til mere, end der bliver gjort lige nu, siger Christine Stabell Benn.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Nyt ansigt på lokalredaktionen i Nyborg: Matilde har rejst verden rundt

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Nyborg For abonnenter

Ordblindhed satte en stopper for Lottes drøm: Nu sørger hun for en strømlinet kirkegård

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Annonce